Son dönemlerde cilt ve saç bakım ürünlerinde doğal kökenli ürünler daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Daha az kimyasal içeriğe sahip olan bu ürünler kadınların bakım ritüellerinin her aşamasında kendisine yer bulmayı başardı. Doğal içerikler; yalnızca bakım sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıldığı bölgede de yenileyici ve iyileştirici etkilere sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu yüzden doğal içerikler, son dönemlerde sık sık gündemde ve shea yağı ile shea yağı içeren ürünler de bunlardan biri. Peki, shea yağı nedir?
Shea yağı, hayat ağacı adıyla da bilinen Shea ağacının meyvelerinden elde edilen bir çeşit doğal yağ. Özellikle Batı Afrika’da, Burkina Faso ve Gana’da bol miktarda yetişen bu ağacın meyvesinden elde edilen yağ dermokozmetik ve kozmetik alanlarında son dönemlerde sık sık tercih ediliyor. Shea yağı içeriğinde cilt ve saç için yarar sağlayan vitamin ve amino asitler içerir. Antioksidan içeriği sayesinde kolayca emilen shea yağı en hızlı sonuç veren doğal yağlar içerisinde yer alır.
Shea yağı, genellikle shea yağı içeren ürünler içerisinde kullanımı tercih edilen bir çeşit doğal yağ. Yüz ve el kremleri, serumlar, temizleme jelleri, tonikler, şampuanlar ve saç bakım kremleri içinde shea yağı bulunabilir.
Shea butter yağı, özenli bir yapım aşamasına sahip oluşuyla farklı; shea meyvelerinden elde edilen ürün öğütüldükten sonra ince bir macun şeklini alır ve shea yağı bu şekilde elde edilir. Shea yağı yalnızca cilt ve saç bakımında değil, gıda endüstrisinde de kullanımı tercih edilen yağ türleri arasında kendisine yer bulur.
Shea butter yağı faydaları ile kadınların en çok tercih ettiği bakım yağları arasında ilk sıralarda kendisine yer buluyor. Shea yağının sağladığı faydalar ise şöyle sıralanabilir:
"Shea yağı ne işe yarar?” sorusuna bir cevap bulunduktan sonra shea yağını kullanmak isteyenlerin merak ettikleri diğer soru da shea yağının nasıl kullanılacağı olur. Ham şekilde kullanılabilen shea yağı çeşitli kozmetik ve bakım ürünleri içerisinde de bulunabilir. Bu iki şekilde kullanıldığında da kullanıcısına gözle görülür şekilde yarar sağlar. Shea yağı içeren şampuan, bakım serumları ve cilt bakım ürünleri sayesinde cildin ihtiyacı olan bu yağı değerlendirebilirsiniz. Evdeeczane ürünleri shea yağı içeriklerine sahip ürünleri ile kadınların bakımlarına katkı sunar.
Shea yağı yüze faydaları ile herkesin beğenisini kazansa da yağın ham halinin yüze uygulanması oldukça dikkat gerektiren bir işlem. Her ürün gibi shea yağı da fazla veya az kullanımda beklenen etkiyi vermez, bu yüzden ideal kullanım oranları ile kullanmak gerekir.
Shea yağının uygulanması için öncelikle az miktarda shea yağını alıp cilt üzerinde denemek gerekir. Bu işlem sayesinde cildin vereceği reaksiyon görülebilir ve ürünün kullanım yoğunluğu veya kullanılıp kullanılmayacağı gibi durumlar önceden anlaşılabilir. Shea yağının cilt üzerinde direkt kullanımını istemeyen kullanıcılar için ise shea yağı içeren krem, serum ve diğer bakım ürünleri değerlendirilebilir. Bu ürünler, direkt shea yağı uygulamasına göre daha seyreltilmiş bir shea yağı kullanım seçeneği sundukları için kullanıcılar tarafından tercih edilebilir. Shea yağı tek başına kullanılabileceği gibi farklı doğal yağlar ile de birleştirilerek kullanılabilir.
Shea yağı içeren ürünleri kullanmayı tercih edenler ise öncelikle cilt tiplerine uygun bir ürün almalı. Cilt tipine uygun shea yağı içeren ürünler shea yağının cilde en çok yararı sağlayacağı ürünlerdir. Shea yağı yalnızca bakım ürünleri içerisinde değil aynı zamanda kozmetik ürünlerinde de tercih edilebiliyor. Dudak ürünleri içerisinde kullanılan shea yağı, dudakların yumuşamasına; nemlendirici kremler ya da renklendirici cilt ürünleri içerisinde yer alan shea yağı da cildin nem dengesinin korunmasına yarar sağlar.
Shea yağı cilde faydaları ile birlikte saçlarda kullanıldığında da etkileyici ve göz kamaştırıcı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. UV ışınları, kent kirliliği ve değişken hava koşulları saçların yıpranmasına ve canlılığını kaybetmesine neden olabilir. Shea yağları, içerdikleri onarıcı partiküller sayesinde saçların kaybettiği nem ve canlılığı geri kazanmasına yardımcı olur, böylece saçlar eski gücüne kolaylıkla yeniden kavuşabilir. Shea yağları, düzenli kullanımda saç ve saç derisinin görünümünde iyileşme sağlar aynı zamanda saçlarda görülen koparak dökülmelerin de önüne geçer.
Shea yağı, saç üzerine doğrudan uygulanabileceği gibi farklı shea yağlı ürünler ile de saça uygulanabilir. Shea yağı kremi, şampuanı veya diğer saç bakım ürünlerinden birisi tercih edilebilir ve saç bakımında shea yağının olumlu etkileri değerlendirilebilir.
Doğrudan uygulanan shea yağının uygulanma şekli de oldukça kolay. Saç diplerine masaj yaparak yedirilen shea yağı yaklaşık 1 saat saçta bekletilir. Bu süreden sonra ise su ve şampuan yardımı ile shea yağı saçtan uzaklaştırılarak durulanır. Shea yağı saç ve saç derisinde durduğu sürede yenileyici ve canlandırıcı etkiler sağlar. Daha sonra temizlenerek yağın farklı yerlere bulaşması engellenmiş olur.
Shea yağı, tahriş olmuş saç derisine nemi geri kazandırır ve çeşitli saç sorunlarının giderilmesine de yardımcı. Atopik dermatit ismine de sahip olan kepeğin saçlardan uzaklaştırılması için shea yağı kullanılabilir. Shea yağı, destek sağlayan nemlendiriciler ile bir arada kullanıldığında saçların ve cildin kaybettiği nem ve canlılığı geri kazanmasında oldukça etkili. Düzenli shea yağı kullanımında kepek sorununun azaldığı görülebilir. Gözenekleri tıkamayan etkileri sayesinde saç derisinin tahriş olmasını önler ve içerdiği yenileyici maddeler ile saç derisinin iyileşmesine katkı sağlar.
Saç bakım rutininde kullanılabilecek shea yağının ciltte olduğu gibi saçta da her gün kullanılması çok fazla önerilmez. Bunun yerine haftada bir ya da iki haftada bir, reaksiyon durumuna göre ayda bir de kullanılabilir. Shea yağı özellikle dalgalı ve kıvırcık saçlarda etkileyici sonuçlar alınmasına katkı sunar ve saçların çok daha parlak ve gür görünmesini sağlar.