B vitamini ailesinden olan Biotin, B7 vitamini veya H vitamini isimleriyle de bilinir. Biotin'in ne olduğu sorusuna, "vücudun gerçekleştirdiği metabolik süreçlerde, hücre büyümesinde, DNA ve protein sentezinde görev alan bir vitamin” olarak cevap verilebilir. Biotin, metabolizma, sinir sistemleri ile sindirim sistemlerinde önemli görevleri üstlenir. Amino asit, glikoz ve yağ asidi gibi maddelerin işlenmesinde de önemli bir rolü olan biotin, karbonhidrat, yağ ve proteinin enerjiye dönüştürülmesini de sağlar. Kan şekeri seviyesinin normalleştirilmesini sağlayan biotin, iyi kolesterol üzerinde yükseltici etkilere sahiptir; böylece kalp hastalıklarına karşı direnç oluşturması biotin faydaları arasında yer alır.
"Biotin ne işe yarar?” sorusu, birçok cevaba sahip. Örneğin biotin; saç, tırnak ve cilt oluşumunda önemli bir madde olan keratin üretiminde önemli görevler üstlenir. Bunun yanı sıra cildin pH dengesini ve su oranını korumasında da oldukça önemli bir role sahiptir. Biotin; yumurta sarısı, yer fıstığı, fındık, ıspanak, yulaf gevreği, mantar ve buğday gibi besinler içerisinde de yer alır. Bu ürünler tüketilerek vücudun biotin ihtiyacının bir kısmı karşılanabileceği gibi bakım ürünleri sayesinde de biotinin saçlar ile direkt teması gerçekleştirilebilir.
"Biotin nedir?” sorusundan sonra onun hangi besinlerden elde edilebileceği sorusu düşünülebilir. Vücutta depolanmayan bir vitamin olan biotin besinler ve destekleyici haplar ile biotin şampuan, saç bakım kremleri gibi bakım ürünleri içerisinde de yer alır. Evdeeczane’nin biotin temelli ürünleri ile saçlar eski gücüne kavuşabilir ve saç sağlığı için bu ürünler değerlendirilebilir.
Vücudun yenilenme ve onarım faaliyetlerinin yanında işleyişinin normal seyredebilmesi için gerekli olan Biotin eksikliği durumunda bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Biotin eksikliği cildin ve saçların sağlığını kaybetmesinin yanında tırnaklarda da bazı problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Biotin eksikliği belirtileri şu maddelerde toplanabilir:
Biotinin eksik olması cildin ve saçların yenilenme süreçlerinde sorunlar ortaya çıkartır. Saçlar zayıflayabilir, dökülebilir ya da cansız bir hal alabilir. Böyle durumlarda biotin takviye olarak alınabilir ve vücudun kaybettiği biotin eksikliği kısmen tamamlanabilir. Biotinin eksik olması aynı zamanda sinir sistemlerinde de bazı problemler oluşmasına yol açar. Kas ağrıları, uyku hali, halsizlik ve yorgunluk, depresif ve bunalım halinde hissetme biotin eksikliğinin gösterdiği sonuçlar arasındadır. Mide ve bağırsak sistemleri de biotin eksikliğinden hızlı bir şekilde etkilenir ve bulantı, kusma gibi sorunlar daha sık görülmeye başlanır.
Biotin içeren besinler, vücuttaki biotinin geri kazanılması için önemli. Çiğ yumurta akı, bazı diyetlerde de kullanılan biotin yönünden zengin bir gıda. Protein açısından zengin gıdalar da biotin eksikliğinin kapanması için önemli bir role sahip. Kırmızı et ve sakatatlar da biotinin direkt olarak alınabileceği besinler içerisinde yer alır. Somon balığı da biotin açısından zengin. Tam buğday ekmeği, badem, avokado, karnabahar, havuç, mantar, yer fıstığı, fındık, domates, acı biber, soğan, fesleğen ve hardal biotin açısından zengin besinler içerisinde yer alır. Biotin bazı durumlarda takviye vitaminler ile desteklendiğinde daha hızlı olarak geri kazanılabilir. Bunun için de biotin tablet hapları ya da biotin kapsüller kullanılabilir.
Vücudun ve cildin gelişiminde önemli bir role sahip olan Biotin günlük, haftalık ve aylık bakım rutinlerinin yanı sıra besin takviyesi yoluyla da vücuda alınabilen vitaminlerden biri. Biotin nedir ve biotin nasıl kullanılır sorularından sonra en çok merak edilen bir diğer soru da biotinin nelere fayda sağladığı. Biotin hem ciltte hem de vücudun her noktasındaki sistemler içerisinde önemli bir role sahiptir. Biotinin iyi geldiği durumları şöyle sıralamak mümkün:
Saçların, tırnakların, cildin ve vücudun ihtiyaç duyduğu önemli vitaminlerden biri olan Biotin vitamin grupları içerisinde vücutta depolanmayan vitaminler içerisinde yer alır. Bu yüzden biotin, gün içerisinde ve belirli periyotlarla desteklenmesi gereken bir vitamin türüdür. Biotin sebzelerde, bazı meyvelerde ve et ile süt ürünlerinde bol miktarda bulunabileceği için bu besinlerin hem günlük hem haftalık hem de aylık beslenme düzeni içerisinde mutlaka tüketilmesi gerekir. Söz konusu besinler biotin ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Bununla birlikte biotin ihtiyacı sürekli ve daha yüksek oranlarda ihtiyaç duyulan bir miktarda ise o zaman biotin takviyelerinin kullanılması daha iyi olabilir. Ancak biotin hapı kullanımında mutlaka doktor tavsiyesi alınmalı. Gereksiz biotin alımı yarardan çok zarar sağlayabileceği için vücutta biotin eksikliği yoksa biotinin çok miktarda kullanılması da gereksiz olabilir.
Günlük biotin ihtiyacı bazı meyve ve sebzeler, et ve süt ürünleri ile kolaylıkla karşılanabilir. Yine de biotin eksikliğinden kaynaklı sağlık problemleri yaşanması halinde doktora görünmeli ve doktorun önermesi durumunda biotin vitamin takviyeleri kullanılmalı. Evdeeczane biotin takviye ürünleri ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu biotin seviyesini dengeleyebilir ve daha sağlıklı bir cilt ile, güçlü tırnaklara ve parlak, gür saçlara kolayca kavuşabilirsiniz.
Biotin ağızdan alınmasının yanında çeşitli bakım ve kozmetik ürünleri içerisindeki formlarıyla direkt olarak cilt ve saç üzerine de uygulanabilir. Biotin özlü şampuan, saç kremi ve bakım ürünleri, tırnak ve cilt bakım ürünleri içerisinde bulunabilir. Bu ürünlerin içerisindeki biotin saçlarınızla ve saç derinizle direkt olarak temas ettiği için hızlı sonuç almanıza yardımcı olabilir.
Biotin, saçların temelinde bulunan keratin oluşturulmasında oldukça önemli bir yere sahip vitaminler içerisinde yer alır. Biotinin eksik olması saçların zayıflamasına, kırılıp kopmasına ve dökülmesine yol açar. Biotin eksikliğine bağlı saç dökülmelerini engellemek için biotin takviyeleri ve içinde biotin barındıran besinlerin tüketilmesinin yanı sıra biotin içeren bakım ürünlerinin de kullanılması fayda sağlar. Biotin eksikliğine bağlı saç dökülmelerinde biotin seviyeleri ideal oranlara çekildiğinde saç dökülmelerinin durduğu ve saçların yeniden güç kazandığı görülebilir.