x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Nazal Sprey Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde
16.04.2024

Nazal Sprey Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde

Nazal burun spreyleri burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve burun kaşıntısı gibi rahatsızlıklarda ve burun deliğinin yıkanması gibi durumlarda kullanılan bir ürün olup burun tıkanıklığınızı giderir. Daha rahat nefes almanızı sağlar. Bu solüsyon burundaki mukusu ince hale getirir. Bu sayede burnunuza yapışmış, toz, polen ve kirlerin dışarı çıkmasına yardımcı olur. Alerjik rinit ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bir koruma olan nazal sprey, farklı içeriklerden meydana gelebilir. Bazı nazal spreyler deniz/okyanus suyundan oluşurken bazılarıysa kortizon, antihistaminik veya psödoefedrin maddelerinden oluşur. Nazal sprey bir süspansiyondur. Bu süspansiyonu kullanırken kullanma talimatına uymalısınız. Kutunun içinden çıkan prospektüsü okumalı ve tedaviniz bitene kadar saklamalısınız. Herhangi bir sorunda mutlaka doktorunuza veya herhangi bir eczacıya danışmalısınız. Bu yazıda nazal spreyin ne olduğuna, hangi durumlarda ve nasıl kullanıldığına değinilecek. Eğer siz de "nazal sprey nedir?” diye soruyorsanız bu yazıyı okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Nazal Spreyin Nasıl Kullanılır?

Nazal sprey kullanım şekli için 7 adım bulunmaktadır. Bu 7 adıma uyarak nazal spreyinizi uygun bir şekilde kullanabilirsiniz. İşte o 7 adım:

  1. Şişeyi Hazırlama: İşlemden önce ellerinizi su ve sabunla yıkamalısınız. Ardından bir mendil ile burnunuzu silmelisiniz. Nazal sprey şişesini yavaşça çalkalamalı ve kapağını açmalısınız.
  2. Nazal Spreyi İlk Kullanım: Şişeyi dik tutup baş kısmını aşağı doğru bastırarak şişenin pompa kısmını doldurmalısınız. Bu işlemleri yaparken spreyi kendinizden uzakta tutmaya çalışmalısınız. Nazal spreyi 5 kez püskürtüp uygun ve ince bir sprey elde etmelisiniz. Başınızı geriye doğru yatırıp şişenin ucunu burun deliğine yaklaştırmalısınız.
  3. Nazal Spreyi Kullanma: Başparmağınızla bastırarak dik bir şekilde tutup spreyi püskürtmelisiniz. Bunu yaparken diğer burun deliğinizi parmağınızla kapatmalısınız. Püskürtmeyi yaparken burundan soluk alıp ağzınızdan soluğu vermelisiniz.
  4. Diğer Burun Deliği için Tekrarlama: Diğer burun deliği için de aynı işlemi gerçekleştirmelisiniz.
  5. Nazal Spreyi Kullandıktan Sonra: Nazal sprey kullanıldıktan 5-10 dakikaya kadar burnunuzu sümkürmemelisiniz.
  6. Nazal Spreyi Temizleme: Nazal spreyi her kullanımdan sonra silmeniz gerekir. Ardından püskürtme başlığının üzerine kapağını takmalısınız.
  7. Sonraki Kullanımlar: Sonraki kullanımları da özenli bir şekilde yapmalısınız. Nazal spreyin kullanımını doktorunuzun size söylediği şekilde doğru bir şekilde kullanmalısınız.

Nazal sprey kullanımı şu durumlarda çok dikkat edilmelidir: 

  • Steroid tedavisi görüyorsanız nazal spreylerin kullanımı ile böbrek üstü bezlerinin işleyişinde bozukluk ortaya çıkabilir. Bunun bir sebebi de önerilen dozdan çok daha fazla sprey kullanımı ile ortaya çıkar. Mutlaka doktorunuzun size tavsiye ettiği kadar nazal sprey kullanmalısınız.
  • Burun veya gırtlakta herhangi bir enfeksiyonunuz varsa nazal sprey kullanımını çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Sprey kullanımı neticesinde mantar tarzı enfeksiyonlar oluşabilir.
  • Yakın bir zamanda burun ameliyatı olmuşsanız veya burun travması geçirdiyseniz nazal spreyi çok dikkatli kullanmalısınız.
  • Eğer nazal spreyi kullanmaya başladıktan sonra bir görme bozukluğu yaşıyorsanız veya bulanık görme gibi problemler yaşıyorsanız hemen doktorunuza danışmalısınız.
  • Hamilelik döneminde nazal sprey kullanılmaması tavsiye edilir. Eğer nazal spreyi kullandığınız dönemde hamile olduğunuzu öğrenirseniz bu durum için doktor ve eczacı ile konuşmanız gerekebilir.
  • Eğer bebek emziriyorsanız, nazal spreyin kullanımını doktorunuzun talimatlarına göre yapmalısınız.
  • Eğer size böbrek veya karaciğer yetmezliği teşhisi konulduysa yetkili bir kişi izin vermediği sürece nazal spreyi kullanmamalısınız.
  • Ameliyat sürecinde iseniz veya stresli günlerden geçiyorsanız kullanıma dikkat etmelisiniz.

Nazal Spreyin İçeriği ve Özellikleri

Nazal sprey ürün içeriği olarak, ksilometazolin klorür etkin maddesini içerir. Yardımcı madde olarak Sodyum klorür, benzalkonyum klorür, disodyum hidrojen fosfat, EDTA disodyum, sodyum dihidrojen fosfat ve deiyonize su içerir. Genellikle sprey şeklinde kapaklı ve pompalı 10 mililitrelik bir şişede bulunur. Renksiz ve kokusuz bir çözelti durumunda bulunur. Genellikle burun tıkanıklığı tedavisi için kullanılan nazal spreyler, daha rahat bir şekilde nefes almanızı sağlar. Bunu, içeriğindeki ksilometazolin hidroklorür ile yapar. Ksilometazolin hidroklorür, burundaki kan damarlarını daraltır ve tıkalı burunları açar.

Nazal nemlendirici sprey, soğuk algınlığı, saman nezlesi veya sinüzit sebebiyle ortaya çıkan burun tıkanıklığını giderir. Nazal spreyin etkisini kullanıldığı bir dakika içinde göstermeye başlar. Bu tür spreyleri doktora danıştıktan sonra kullanmak gerekir. Doktorun tavsiye etmediği durumlarda nazal spreyi kullanmamalısınız.

Nazal sprey faydaları çeşitli şekillerde karşınıza çıkar. Burun tıkanıklığı, kolay nefes alamama gibi sıkıntıları çözen nazal spreyi uygun ve dozunda kullanmanız gerekir. Nazal spreyi kullanmaya başladıktan sonra, en fazla 120 püskürtme için kullanabilirsiniz. Kullanmadığınızda ise 2 ayı geçerse bu nazal spreyi atmanız gerekir. Bütün bu kullanım işlemlerini yaparken doktorunuzun size söylediği talimatları takip etmelisiniz.

Eğer kullanmanız gereken dozdan fazla kullandıysanız bir doktor ve eczacı ile görüşebilirsiniz. Genellikle birkaç doz fazla nazal sprey kullanmanın çok fazla bir zararı olmaz. Eğer nazal spreyi kullanmayı unutursanız diğer günlerde kullanımına kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Kullanmadığınız dozları dengeleyebilmek için fazladan püskürtme yapmamalısınız.

Nazal Spreyi Kimler Kullanabilir? Nazal Sprey Kullanımı ile İlgili Bilgiler

Yetişkin ve 12 yaş üzeri bireylerde başlangıç dozu için günde bir kez kullanımı tavsiye edilir. Her burun deliğine 1 kez uygulamalısınız. 6 ile 12 yaş arasındaki bireyler için kullanım ise günde bir kez olmalıdır. Her burun deliğine bir damla olması gerekir. Eğer burun tıkanıklığı tedavisi tam yapılmamış olup sorun çözülmediyse kullanım 2 püskürtmeye çıkarılmalıdır. Nazal spreyin 12 yaşın altındaki çocuklara 3 aydan fazla kullanılmaması gerekir. Bunun dışında bebek nazal sprey de kullanabilirsiniz. Bebekler için bunu kullanmak daha uygun olur.

Nazal spreyi her kullanımdan sonra temizlemelisiniz. Eğer sprey çalışmıyorsa başlık tıkanmış olabilir. Bu tıkanıklığı giderebilmek için nazal sprey şişesini açmaya çalışmamalı veya bir iğne veya kesici bir aletle püskürtme kısmına baskı uygulamamalısınız. Bu tarz işlemler nazal sprey mekanizmasının bozulmasına yol açabilir. Nazal spreyi temizlemek için şu adımlar uygulanmalıdır:

  • Nazal spreyin üst kısmında bulunan kapağı çıkarmalısınız. Ardından sprey başlığını da yavaşça çıkarmalısınız.
  • Kapak ve nazal sprey başlığı kısımlarını sıcak suda ıslatmalısınız. Bu ıslatma işlemi 1-2 dakika olabilir.
  • Islanan kapak ve başlık kısmını soğuk su altında yıkayıp durulamalısınız.
  • Sallamak ve hafifçe vurmak suretiyle parçalar üzerindeki fazla suyu akıtmalısınız.
  • Parçaları kurulamaya bırakmalısınız.
  • Sprey başlığını takıp tekrar püskürtme yapmalısınız. Ardından nazal spreyi eski şeklinde kullanabilirsiniz.

Nazal sprey kullanımının bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Bunları dikkate alıp dozlarınızı almaya devam etmelisiniz. Bu yan etkilerden bazıları şunlardır:

  • Bronşit veya hava yollarında iltihap
  • Hazımsızlık ve mide yanması
  • Dişlerle ilgili rahatsızlıklar
  • Grip ve ona benzer bazı rahatsızlıklar
  • Burun kanaması
  • Nefes darlığı veya ona benzer rahatsızlıklar
  • Hapşırma
  • Tat ve koku değişikliği
  • Bulantı ve hastalık hissi
  • Bulanık görme veya görme bozuklukları

Nazal sprey, çocuklarda ek yan etkiler de ortaya çıkarabilir. Eğer çocuğunuz bu nazal spreyi kullanırsa büyüme hızında değişiklikler yaşanabilir. Boy uzaması ile ilgili değişiklikler de yaşanabilir. Bu durumda doktorunuzun size tavsiye edeceği şeyleri uygulamalısınız.

Blog Son Eklenenler
Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt problemleri arasında en yaygın olanlardan biri komedonlardır. Komedonlar, özellikle yüz bölgesinde gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan sivilce öncesi oluşumlardır. İki ana türü bulunan komedonlar, hem estetik kaygılar yaratabilir hem de doğru bakım yapılmazsa cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi, birçok insanın yaşamının bir döneminde karşılaştığı bir problem. Genetik yatkınlıktan hormonal dengesizliklere kadar pek çok sebebi olabilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesi ve saç problemleri, hem erkeklerin hem de kadınların karşılaşabileceği yaygın sorunlardan biridir. Ancak saçkıran, diğer saç dökülme tiplerinden farklı olarak daha ciddi ve psikolojik etkileri olan bir durumdur.

Devamını Oku
21.10.2024
Siyah Nokta Nedir? Siyah Noktalar Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Siyah Nokta Nedir? Siyah Noktalar Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt sorunları söz konusu olduğunda, siyah noktalar en yaygın karşılaşılan problemlerden biridir. Özellikle burun, çene ve alın bölgesinde kendini gösteren bu küçük siyah lezyonlar, cildin pürüzsüz görünümünü bozar ve cilt bakımını ihmal edenlerde daha sık görülür. Peki, siyah noktalar neden oluşur, nasıl geçer ve onları tamamen temizlemek mümkün mü?

Devamını Oku
21.10.2024
Doğal Cilt Bakım Ürünlerini Kullanmanın 5 Faydası

Doğal Cilt Bakım Ürünlerini Kullanmanın 5 Faydası

Doğal bakım ürünleri içerik bakımından temiz yani kimyasal içeriklere sahip olmayan cilt bakım ürünleri olarak tanımlanabilir. Kozmetik ve bakım ürünlerinden yana yapacağınız tercihin doğal içerikli olması hem cildiniz hem çevre için oldukça önemli bir role sahip. Bu bağlamda sağlıklı bir cilt bakım rutini oluşturmak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konuların arasında doğal cilt bakım ürünleri kullanımının faydaları geliyor. 

Devamını Oku
15.10.2024
Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tıraş makinesi kılları kısaltmak için dönen veya salınımlı bir bıçağı olan cihazlara verilen isim. Özellikle erkekler tarafından tercih ediliyor olsa da günümüzde lazer döneminde kadınlar tarafından da kullanılan bir cihaz haline gelmiştir.

Devamını Oku
08.10.2024
Ferahlatıcı Kokularla Taze Bir Başlangıç için Vücut Spreyi Seçimi

Ferahlatıcı Kokularla Taze Bir Başlangıç için Vücut Spreyi Seçimi

Vücut spreyi günlük cilt bakımına ferahlık ve canlılık katmak için kullanılan ürünlerden. Banyodan çıktıktan sonra ya da gün içerisinde kendinizi ferah hissetmek istediğinizde kullanabileceğiniz vücut spreyleri, farklı markalar tarafından üretilen çeşitlere sahip.

Devamını Oku
03.10.2024
Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelik süreci, vücutta meydana gelen hormonal değişimlerle birlikte birçok fiziksel değişimi de beraberinde getirir. Bu değişimlerden biri de saç dökülmesi olabilir. Her ne kadar hamilelik, çoğu kadında saçların daha dolgun ve parlak görünmesine neden olsa da, bazı kadınlar bu süreçte ve özellikle doğum sonrasında saç dökülmesi ile karşılaşabilirler.

Devamını Oku
25.09.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.