Güneş yanığı cildin UV (ultraviyole) ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalmasıyla ortaya çıkan geçici iltihaplanma durumuna verilen isimdir. Güneş yanıkları cildinizde sızlama ve ağrılara, koyu lekelere, kızarmış ve kurumuş bir cilt görünümüne yol açar. Güneş yanığı aşamalı bir şekilde oluşur. Hafif dereceli yanıklar epidermis tabakasına zarar verirken daha ağır derecedeki yanıklar dermis tabakasını zedeler. Hafif derecede güneş yanıkları cildinizde yalnızca kızarıklığa yol açarken şiddetli dereceli yanıklarda cildinizde kabarmalar ve içi su dolu birikintiler meydana gelebilir. Bu tür oluşumlar iyileştikten sonra cildinizde iz bırakabilir.
Güneş yanıkları genellikle yaz aylarında, güneşin yoğun olarak hissedildiği öğle saatlerinde meydana gelebilir. Güneş yanıkları yalnızca güneşin yoğun olduğu saatlerde değil bulutlu havalarda bile güneşin yansıma açısıyla gelişi sebebiyle oluşabilir.
Göz ve dudak çevreleri ile kulak çevresindeki deriler ince bir yapıya sahiptir bu yüzden güneş yanığına karşı saha savunmasızdırlar. Yüz, ense, omuzlar, ayak üstleri ve sırt da güneş yanıkları için birinci derecede risk grubu içerisinde yer alan vücut bölgeleridir. Yüzdeki güneş yanığı nasıl geçer sorunuza cevap arıyorsanız yazının devamını okuyarak çeşitli yöntemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Güneş yanıkları farklı derecelere sahiptir ve her derecenin tedavi yöntemi farklıdır.
1. Derece Güneş Yanıkları: Ciltte kızarma, gerginleşme ve hassaslaşma görülür. Hafif bir acı hissi de 1. derece güneş yanıklarının yaygın görülen semptomları arasındadır.
2. Derece Güneş Yanıkları: 1. Derece yanıkların daha ilerlemiş durumudur. Cildinizde gerilme, kızarma hislerinin yanında dokunulduğunda acı hissetme gibi belirtiler görülebilir. Deri üzerinde içi su dolu kabarmalar ve buna bağlı sızlamalar gerçekleşebilir.
3. Derece Güneş Yanıkları: Cildinizde yanmaya bağlı olarak acı hissi ve kabuklaşmalar meydana gelir. İleri derece bir yanık çeşididir ve evde tedavi yerine uzman görüşüne başvurmanız oldukça önemlidir.
Güneş yanığı ultraviyole ışınların cilde çok fazla seviyede alınması ile ortaya çıkar. Bununla birlikte solaryum gibi işlemlerde de yanık oluşabilir. Güneş yanığının bazı belirtileri bulunmaktadır;
Güneş yanığı sorunu ile karşı karşıya kaldıysanız güneş yanığı nasıl geçer sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz. Güneş yanığını geçirmenin hem doğal hem de medikal birçok yöntemi vardır. Güneş yanıklarında tedavi ile beraber kişisel bakımınızda daha hassas bir yol izlemeniz iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.
Güneş yanığı oluşan bölgede kaşınma hissi oluşur ancak bu bölgeyi kaşımamaya özen göstermelisiniz. Yanığın oluşmasını izleyen 2 gün boyunca cildinizi belirli aralıklarla nemlendirmeye devam etmelisiniz. Yanıkların oluşumu ağrıya neden olabilir, ağrıları engellemek için temiz bir bezle yanık bölgelere soğuk su kompresi uygulayabilirsiniz. Cildin kaybettiği suyu geri kazanması için bol miktarda su tüketimine özen göstermelisiniz.
Güneş yanığını engellemek için çeşitli tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Güneş yanıklarının iyileşme süreci uygulanacak tedaviye ve yanığın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Güneş yanığı giderme sürecinde çeşitli yanık kremlerinden de destek alarak iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Evde eczane ürünleri ile cilt yanıklarınızda daha hızlı bir iyileşme süreci gerçekleştirebilirsiniz.
Güneş yanığı problemiyle karşılaştığınızda cildinizi serin ve nemli tutmaya özen gösterin. Nemli bezle temizliğin yanında soğuk duşlar alarak yanık oluşumu olan cildinizi rahatlatabilirsiniz. Nemlendirici kremler uygulayarak cildinizin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz, nemlendirici özelliklere sahip güneş yanığı kremi ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Ağır dereceli yanıklarda kabarcıklar oluştuğunu görebilirsiniz, bu durumda kabarcıklara dokunmamaya dikkat ederek iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Cildinizdeki ağrı durumu topikal yöntemlerle geçmiyorsa bir ağrı kesici alarak ağrınızı azaltabilirsiniz.
Güneş yanığı oluşmasına neden olan çeşitli risk faktörleri vardır, bu durumlar cildinizde yanık oluşma riskini daha hızlı tetikleyebilir.
Güneş yanıklarınızı güneş yanığına iyi gelen kremler ile tedavi edebilirsiniz. Güneş yanığı kremleri hasarın oluştuğu ilk aşamada kullanılmaz, yani tedavi amaçlı kremler değildir. Cildin kendini yenileme sürecinde kullanmanız gereken güneş kremleri cildinizin nem dengesini sağlamasına ve iyileşmesine yardımcı olur. Güneş yanığı kremleri aynı zamanda iyileşme sürecinde meydana gelen kaşıntı hissini engelleyerek hassas cildinizin iyileşme sürecine katkı sağlar.
Yaygın bilinen yanlışlardan biri de yoğurt sürmenin güneş yanıklarına iyi gelecek olmasıdır. Yanık cilde sürülen yoğurt acıyı hafifletebilir ancak yanıkları iyileştirici bir etkiye sahip değildir. Aksine, süt ürünleri içerisinde yer alan bakteriler cildinizde enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden yanık durumlarında cildinize yoğurt sürmekten kaçınmalısınız.
Güneş yanığına ne iyi gelir sorunuza yazının üst kısmında cevap buldunuz ancak güneş yanığını oluşmadan engelleme yollarını bilmiyorsanız yazının kalan kısmını da okumanızda fayda var. Güneş yanıklarını oluşmadan engellemek cildinizi korumanın en etkili yoludur.