x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Tatilde Güneş Yanığı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Tatilde Güneş Yanığı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Güneş yanığı cildin UV (ultraviyole) ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalmasıyla ortaya çıkan geçici iltihaplanma durumuna verilen isimdir. Güneş yanıkları cildinizde sızlama ve ağrılara, koyu lekelere, kızarmış ve kurumuş bir cilt görünümüne yol açar.  Güneş yanığı aşamalı bir şekilde oluşur. Hafif dereceli yanıklar epidermis tabakasına zarar verirken daha ağır derecedeki yanıklar dermis tabakasını zedeler. Hafif derecede güneş yanıkları cildinizde yalnızca kızarıklığa yol açarken şiddetli dereceli yanıklarda cildinizde kabarmalar ve içi su dolu birikintiler meydana gelebilir. Bu tür oluşumlar iyileştikten sonra cildinizde iz bırakabilir.

Güneş yanıkları genellikle yaz aylarında, güneşin yoğun olarak hissedildiği öğle saatlerinde meydana gelebilir. Güneş yanıkları yalnızca güneşin yoğun olduğu saatlerde değil bulutlu havalarda bile güneşin yansıma açısıyla gelişi sebebiyle oluşabilir.

Göz ve dudak çevreleri ile kulak çevresindeki deriler ince bir yapıya sahiptir bu yüzden güneş yanığına karşı saha savunmasızdırlar. Yüz, ense, omuzlar, ayak üstleri ve sırt da güneş yanıkları için birinci derecede risk grubu içerisinde yer alan vücut bölgeleridir. Yüzdeki güneş yanığı nasıl geçer sorunuza cevap arıyorsanız yazının devamını okuyarak çeşitli yöntemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Güneş yanıkları farklı derecelere sahiptir ve her derecenin tedavi yöntemi farklıdır.

1. Derece Güneş Yanıkları: Ciltte kızarma, gerginleşme ve hassaslaşma görülür. Hafif bir acı hissi de 1. derece güneş yanıklarının yaygın görülen semptomları arasındadır.
2. Derece Güneş Yanıkları: 1. Derece yanıkların daha ilerlemiş durumudur. Cildinizde gerilme, kızarma hislerinin yanında dokunulduğunda acı hissetme gibi belirtiler görülebilir. Deri üzerinde içi su dolu kabarmalar ve buna bağlı sızlamalar gerçekleşebilir.
3. Derece Güneş Yanıkları: Cildinizde yanmaya bağlı olarak acı hissi ve kabuklaşmalar meydana gelir. İleri derece bir yanık çeşididir ve evde tedavi yerine uzman görüşüne başvurmanız oldukça önemlidir.

Güneş Yanığı Neden Olur ve Nasıl İyileştirilir?

Güneş yanığı ultraviyole ışınların cilde çok fazla seviyede alınması ile ortaya çıkar. Bununla birlikte solaryum gibi işlemlerde de yanık oluşabilir. Güneş yanığının bazı belirtileri bulunmaktadır;

  • Derinin sıcak olması ve gergin hale gelmesi, kızarma ve ağrı hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Gözlerde hassasiyet oluşması
  • Susuzluk hissi.

Güneş yanığı sorunu ile karşı karşıya kaldıysanız güneş yanığı nasıl geçer sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz. Güneş yanığını geçirmenin hem doğal hem de medikal birçok yöntemi vardır. Güneş yanıklarında tedavi ile beraber kişisel bakımınızda daha hassas bir yol izlemeniz iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Güneş yanığı oluşan bölgede kaşınma hissi oluşur ancak bu bölgeyi kaşımamaya özen göstermelisiniz. Yanığın oluşmasını izleyen 2 gün boyunca cildinizi belirli aralıklarla nemlendirmeye devam etmelisiniz. Yanıkların oluşumu ağrıya neden olabilir, ağrıları engellemek için temiz bir bezle yanık bölgelere soğuk su kompresi uygulayabilirsiniz. Cildin kaybettiği suyu geri kazanması için bol miktarda su tüketimine özen göstermelisiniz.

Güneş yanığını engellemek için çeşitli tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Güneş yanıklarının iyileşme süreci uygulanacak tedaviye ve yanığın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Güneş yanığı giderme sürecinde çeşitli yanık kremlerinden de destek alarak iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Evde eczane ürünleri ile cilt yanıklarınızda daha hızlı bir iyileşme süreci gerçekleştirebilirsiniz.

Güneş yanığı problemiyle karşılaştığınızda cildinizi serin ve nemli tutmaya özen gösterin. Nemli bezle temizliğin yanında soğuk duşlar alarak yanık oluşumu olan cildinizi rahatlatabilirsiniz. Nemlendirici kremler uygulayarak cildinizin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz, nemlendirici özelliklere sahip güneş yanığı kremi ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Ağır dereceli yanıklarda kabarcıklar oluştuğunu görebilirsiniz, bu durumda kabarcıklara dokunmamaya dikkat ederek iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Cildinizdeki ağrı durumu topikal yöntemlerle geçmiyorsa bir ağrı kesici alarak ağrınızı azaltabilirsiniz.

Güneş yanığı oluşmasına neden olan çeşitli risk faktörleri vardır, bu durumlar cildinizde yanık oluşma riskini daha hızlı tetikleyebilir.

  • Açık bir ten tonuna sahip olmak güneşten daha hızlı etkilenmenize yol açar.
  • Açık havalarda uzun süre vakit geçirmek ve yeterli korunma önlemlerini almamak.
  • Güneş ışığını direkt olarak yansıtacak alanlarda çok vakit geçirmek (havuz, deniz, karlı alanlar)
  • Yüksek sıcaklık oranlarına sahip bir alanda yaşıyor olmak.
  • Cildi yapay solaryum ışıklarına ya da güneşe uzun süre korunmasız olarak maruz bırakmak.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanıklarınızı güneş yanığına iyi gelen kremler ile tedavi edebilirsiniz. Güneş yanığı kremleri hasarın oluştuğu ilk aşamada kullanılmaz, yani tedavi amaçlı kremler değildir. Cildin kendini yenileme sürecinde kullanmanız gereken güneş kremleri cildinizin nem dengesini sağlamasına ve iyileşmesine yardımcı olur. Güneş yanığı kremleri aynı zamanda iyileşme sürecinde meydana gelen kaşıntı hissini engelleyerek hassas cildinizin iyileşme sürecine katkı sağlar.

Yaygın bilinen yanlışlardan biri de yoğurt sürmenin güneş yanıklarına iyi gelecek olmasıdır. Yanık cilde sürülen yoğurt acıyı hafifletebilir ancak yanıkları iyileştirici bir etkiye sahip değildir. Aksine, süt ürünleri içerisinde yer alan bakteriler cildinizde enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden yanık durumlarında cildinize yoğurt sürmekten kaçınmalısınız.

  • Papatya ve aloe vera içeriklerine sahip kremleri yanık bölgeler üzerinde kullanabilirsiniz. Bu içerikler cildinizde hızlı iyileşme sağlayacaktır.
  • Aloe vera bitkisini jel ya da yağ olarak hasarlı bölge üzerine de kullanabilirsiniz.
  • Güneş yanığı kremleri tedavinizde öncelikli olarak tercih edebileceğiniz ürünler arasındadır.
  • Salatalık, içerisinde bol miktarda su bulundurur ve onarıcı etkilere sahiptir. Yanık bölgeler üzerine salatalık suyu kompresleri yapmak cildinizin rahatlamasına ve iyileşmenin hızlanmasına katkı sağlayacaktır.
  • Cildinizde çok şiddetli ağrılar oluşuyorsa sulandırılmış elma sirkesini bölge üzerine pamuk ile hafifçe uygulayabilirsiniz.
  • Banyo suyunuza 2 adet siyah poşet çay eklerseniz yanık bölgelerinizde ferahlama sağlayabilirsiniz.
  • Lavanta yağı cildinizin nemlenmesine katkı sağlar.
  • Zeytinyağı su kaybeden cildinizin yeniden nemlenmesini sağlayacaktır.

Güneş Yanığından Nasıl Korumalısınız?

Güneş yanığına ne iyi gelir sorunuza yazının üst kısmında cevap buldunuz ancak güneş yanığını oluşmadan engelleme yollarını bilmiyorsanız yazının kalan kısmını da okumanızda fayda var. Güneş yanıklarını oluşmadan engellemek cildinizi korumanın en etkili yoludur.

  • Güneşli ya da kapalı havalarda dışarı çıkarken UV korumalı ve SPF özellikleri olan güneş kremleri sürmeyi ihmal etmeyin. Güneş kremlerinizi dışarı çıkmadan en az 15 dakika önce cildinize sürün ve iyice yedirin. UVA ve UVB özelliklerine sahip en az 30 koruma faktörlü güneş kremleri güneşten korunmanız için en etkili yardımcıdır.
  • Güneş yanığından korunmak için 10.00 – 16.00 saatlerinde güneş ışınlarının çok güçlü geldiği anlarda güneşe çıkmaktan kaçınmalısınız. Eğer dışarı çıkmak zorundaysanız şapka kullanımı, gözlük kullanımı tercih edin. Ayrıca gölge alanlarda vakit geçirmeye özen gösterin.
  • Sıcak ve güneşli havalarda elbiselerinizin sizi güneşten koruduğundan emin olun. UV koruma özelliklerine sahip kumaşlardan yapılan giysiler tercih ederek güneş yanığı oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  • Dışarıya çıkıyorsanız güneş gözlüğü kullanımına özen gösterin. Markasını bilmediğiniz ve güvenilir olmayan gözlükler hem cildinize hem de gözlerinize geri dönülemez hasarlar verebilir. Bu yüzden UVA ve UVB koruma özelliklerine sahip güneş gözlüklerini tercih edin. Gözlük tercihinizi yaparken şık görünmesine özen gösteriyor olabilirsiniz ancak yüzünüze tam oturan modelleri tercih etmenizde yarar var. Ayrıca çerçeveli güneş gözlükleri gözlerinizi ve cildinizi korumada daha etkili birer seçenek olabilir.
Blog Son Eklenenler
Atopiye Eğilimli Cilt Nedir? Atopiye Eğilimli Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Atopiye Eğilimli Cilt Nedir? Atopiye Eğilimli Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Atopiye eğilimli cilt, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumu olan atopik dermatitle ilişkilidir. Bu cilt tipi, genellikle cildin doğal bariyerinin zayıflaması nedeniyle dış etkenlere karşı daha savunmasız hale gelir.

Micellar Su Nedir, Ne İşe Yarar?

Micellar Su Nedir, Ne İşe Yarar?

Micellar su, cilt bakımında temizlik ve bakım sunan çok yönlü bir üründür. İlk kez Fransa’da geliştirilen bu ürün, zamanla dünya genelinde popülerlik kazanarak güzellik ve cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Boyalı Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Boyalı Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Boyalı saçlar, kimyasal işlemlerin etkisiyle hassaslaşarak daha fazla özen ve özel bir bakım gerektirir. Saç boyama işlemi sırasında kullanılan kimyasallar, saç tellerinin doğal yapısını bozabilir ve nem kaybına yol açabilir.

Kuru Saçlara Ne İyi Gelir? 

Kuru Saçlara Ne İyi Gelir? 

Kuru saçlar, saç tellerinin ve saç derisinin yeterince nemlenmemesi sonucu oluşur. Bu durum saçın mat, sert ve cansız görünmesine neden olabilir.

Yüz ve Vücut Temizleyici Jel ile Derinlemesine Ferahlık

Yüz ve Vücut Temizleyici Jel ile Derinlemesine Ferahlık

Yüz ve vücut temizleyici jel gündüz ve akşam bakım rutinlerinin son zamanlardaki favorisi. Günlük cilt temizliğinin doğru ve kolay bir şekilde yapılmasını isteyenlerin tercihi olan temizleyici jel farklı markalar tarafından üretilen versiyonları ile satılıyor.

Bebeğinizin Cildine Özel Sebamed Bebek Şampuanı

Bebeğinizin Cildine Özel Sebamed Bebek Şampuanı

Sebamed bebek şampuanı bebekleri için doğal şampuan kullanmak isteyen ebeveynlerin tercihi olmayı başarıyor. Bebekler doğduklarında oldukça hassas bir cilde sahip olurlar. Sahip oldukları hassas cilt, doğal ürünler ile yapılan özel bir bakım gerektirir.

Driclor Terleme Önleyici Roll-On ile Konforun Tadını Çıkarın

Driclor Terleme Önleyici Roll-On ile Konforun Tadını Çıkarın

Driclor terleme önleyici roll-on özellikle yaz aylarında terleme problemini gidermek için en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Fakat terleme önleyici bu ürünler yalnızca yaz değil, kış aylarında da dört mevsim boyunca tercih edilebilecek ürünler arasında yer alıyor.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir, Neden Olur? Tedavisi Nelerdir?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir, Neden Olur? Tedavisi Nelerdir?

Erkek tipi saç dökülmesi, androjenik alopesi olarak da bilinen genetik ve hormonal faktörlerle bağlantılı bir saç kaybı türüdür. Bu durum, dünya genelinde erkeklerin büyük bir kısmını etkileyen yaygın bir saç dökülme problemidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.