x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Çeşitli Bölgelerde Ödem ile Baş Etmek için 5 Öneri
08.04.2024

Çeşitli Bölgelerde Ödem ile Baş Etmek için 5 Öneri

"Ödem nedir?” sorusu, vücudunda şişlik ve rahatsızlık hisseden herkesin cevabını merak ettiği sorular içerisinde kendisine yer bulur. Ödem, vücuttaki dokularda sıvı birikmesi ile ortaya çıkan ve gözle görülebilen vücuttaki şişliklere verilen genel isimdir. Ödemler; genellikle el, ayak, kol, bacak, karın gibi bölgelerde görülür. 

Ödem Neden Olur? 

Vücutta yer alan dokular, hücre, kan damarı ve bağ dokularından meydana gelir. Vücut sıvılarının çoğu da kan damarları ve interstisyel boşlukların içerisinde depolanır. Bu alanlarda sıvıların fazla birikmesi ödemlere ve şişliklere neden olur. 

"Vücutta ödem neden olur?” sorusunun cevabına şu yanıtlar verilebilir:

  • Vücudun uzun süreler boyu hareketsiz kalması
  • Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketilmemesi
  • Yüksek tuz değerlerine sahip besin tüketimi yapılması
  • Menopoz başlangıcı ya da menopoz süreçleri
  • Hamilelik
  • Uçak seyahatlerinde yaşanan basınç değişimleri
  • İlaçların yan etkileri
  • Yetersiz ve yanlış şekilde beslenme gibi etkenler

Vücudun ödem biriktirmesine neden olur. Eğer ödem atılmazsa vücutta ilerleyen zamanlarda daha büyük problemler ortaya çıkabilir. Vücudun ödemi atamaması durumunda ise cilt tahrişi, ödem bölgesinde oluşan enfeksiyon, ağrı üreten şişlikler, kan dolaşımının zayıflaması veya ülser gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ödemi Vücudunuzdan Uzaklaştıracak 5 Yöntem

"Vücuttaki ödem nasıl atılır?” sorusu, ödem problemi yaşayanların cevabını merak ettiği sorular içerisinde yer alır. Ödem vücutta oluştuktan sonra bazı yöntemler ile vücuttan uzaklaştırılabilir ve aynı problem yeniden ortaya çıkarsa bu yöntemler yeniden uygulanabilir. Ödemi vücuttan atabilmek için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:

  1. Su tüketin. "Ödem nasıl atılır?” sorusunun cevaplarından biri de aslında günlük olarak tüketimini gerçekleştirdiğiniz suyun miktarını artırmak olabilir. Gün içerisinde 7-8 bardak su içmek vücutta biriken ödemin atılmasına yardımcı.
  2. Alkol ve sigarayı bırakın. Kahve, asitli içecekler, alkol ve sigara gibi maddeler kafein oranı yüksek yiyecek ve içecekler içerisinde yer alır. Bu alışkanlıkları bırakarak bunların yerine ödem atıcı çay gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
  3. Tuz tüketimini azaltın. Tuz vücuttaki su sirkülasyonunda sorun yaratır bu yüzden tuz tüketimini azaltarak vücudun ödem toplanmasının önüne geçebilirsiniz.
  4. Hareketi artırın. "En hızlı ödem nasıl atılır?” sorusunun cevaplarından biri de hayatınıza hareket eklemek olacaktır. Yürüyüş gibi basit egzersizler bile fazla sıvının dağıtılmasında etkili olur.
  5. Karbonhidrat tüketimini en aza indirin. Vücudun yeniden ödem toplamasına neden olabilecek karbonhidrat türlerinden de uzak durmakta yarar var. Ödem söktürücü besin ve sıvılar ödemin atılmasına yardımcı olur.

Hangi Besinler Ödem Atılmasında Etkili Olur?

Vücutta ödem oluştuğunda onu uzaklaştırmak için hareket etmek ve zararlı tüketim alışkanlıklarından uzak durmak gibi önlemlerin yanında ödem söktürücü besin ve sıvılar da değerlendirilebilir. Ödem atıcı besinler ödemin daha hızlı çözülmesi ve vücuttan uzaklaştırılması için etkilidir. 

  • B5 ve B6 yönünden zengin besinler ödemin daha hızlı atılmasını sağlar. Bu vitaminleri direkt olarak da tüketebilirsiniz. Kırmızı et, süt ve meyveler B5 ve B6 vitaminleri yönünden zengindir ve vücudunuzda oluşan ödemin daha hızlı atılması konusunda yardımcı.
  • Ödem atıcı su, kür ya da çay gibi sıvı gıdaları da ödem atmak için tüketebilirsiniz. Bu tür besinler de ödemin vücudunuzdan daha hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. 
  • Ananas, vücutta biriken ödemin atılması için ideal bir besindir. Potasyum ve lifler açısından zengin olan ananas içeriğindeki bromelain sayesinde vücudun fazla suyunun atılmasında yardımcı olur. Yüksek lif oranını sahip bu besin kollarda, bacaklarda ve dizde ödem oluşumunun yok edilmesine yardımcı olur.
  • Maydanoz C vitamini açısından zengin olmasının yanında ödem atmada da vücuda birçok katkı sunar. Ödem oluştuğu zaman 1 demet çiğ maydanoz tüketirseniz ödeminizin daha hızlı atıldığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Turp, diüretik besinler içerisinde vücutta ödem belirtileri oluştuğu zaman tüketebileceğiniz besinler arasında yer alır.
  • Süt ve süt ürünlerinden biri olan yoğurt vücut sıvılarındaki mineral dengelerinin sağlanmasında etkili olduğu için ödem oluşmasının önlenmesinde de etkilidir. Gün içerisinde 1 kase yoğurt ya da 1 su bardağı süt tüketerek vücudunuzdaki ödem oluşumlarını engelleyebilirsiniz.
  • Ada çayı ödem giderilmesinde etkili içecekler içerisinde yer alır. En fazla 2 fincan tüketerek ödeminizin atılmasını sağlayabilirsiniz.

Ödemler En Çok Hangi Bölgelerde Yaygın Olarak Görülür?

Ödemler vücudun çeşitli noktalarında görülebilmekle beraber en çok ayak, bacak ve kol gibi bölgelerde kendini gösterir. Ödemler bazen hareketsizlik bazen de farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hastalık belirtisi olarak ortaya çıkan ödemler genellikle hastalığın olduğu noktaya yakın alanlarda görülür. Akciğerde ödem oluşumu akciğerdeki sıvı nedeniyle meydana gelir. Bacaklarda ve ayak bileğinde ödem oluşumu kanın damarlardan kalbe doğru gereken oranda ve düzende gitmediğinin göstergelerinden biri. Lenf problemlerine bağlı olarak da bacaklarda ödem oluşumu görülebilir. 

"Bacaklarda ödem nasıl giderilir?” sorusu bacak ve ayaklarında ödem problemleri yaşayanların merak ettikleri başlıca sorular içerisinde kendisine yer bulur. Bacaklarda yaşanan ödem de tıpkı diğer ödem çeşitleri gibi ödem söktürücü besinler ve hareket sayesinde azaltılarak yok edilebilir. Bacaklarda sürekli ödem görülüyorsa tuzun azaltılması ve hareketin artırılması en önemli etkenler arasında bulunur. Çok sıcak ortamlarda bulunmamak ve ayakların yatay pozisyondayken kalp hizasının üzerinde bulunması bacaklardaki ödemin etkilerinin azaltılmasına ve ödemin daha hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Ödem oluşan bacak bölgesi için farklı uygulamalar da yapılabilmekte. Örneğin, doktorların önerdiği varis çorapları, ödem atılması için dışarıdan uygulanabilen ve fayda sağlayabilen yöntemler içerisinde kendisine yer bulur. Ödemli noktaya basınç uygulayan bu malzeme kan birikmesini engelleyerek ödemin daha hızlı atılmasını sağlar. 

Ödemi engellemek için hayat tarzınızda iyileştirmeler yaparak geçen ödemin yeniden gelmesine de engel olabilirsiniz. Hareketsiz bir yaşam tarzı ödemin çok çabuk birikmesine neden olabilir bu yüzden gün içerisinde ağır olmasa bile mutlaka egzersiz yapmalısınız. Vücudun susuz kalması ödem probleminin yaşanmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Gün içerisinde hem su hem diğer besinler ile vücuda yeterince sıvı girişi sağlandığından emin olmalısınız. 

Kilolar da kimi zaman ödem oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden vücudunuzdaki ödem oluşumunu azaltmak için eğer varsa fazla kilolarınızı vücudunuzdan uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için de fast-food tarzı hazır gıdalardan, fazla yağlı ve şekerli besinlerden uzak durabilirsiniz. Ödem sorununu evde bu tür tedavilerle çözemiyorsanız ya da ödem her defasında geri dönüyorsa bir uzmana görünmeniz ödemlerin nedenini öğrenmeniz ve onları daha hızlı yok etmeniz için etkili bir yol olur. Doktorunuz size uygun bir beslenme planı oluşturacak ve düzenli egzersizle birlikte bu plana uymanızı tavsiye edecektir.  Doktorunuzun sizlere verdiği tavsiyeleri dikkate alarak ödemin vücudunuza yeniden gelmesinin önüne geçebilirsiniz. 

Blog Son Eklenenler
Solante Güneş Kremiyle Güneşi Kucaklayın

Solante Güneş Kremiyle Güneşi Kucaklayın

Güneş kremi kullanımı ile birlikte cilt zararlı güneş ışınlarına karşı koruma altına alınabilir. Güneş ışınlarının sahip olduğu UVA, cilt için oldukça tehlikeli radyasyonlar yayar. Bunun yanı sıra yine güneş ışınları ile birlikte meydana gelen UVB, cildin DNA yapısına hasar verir. En özet haliyle güneş kremi kullanmadan bilinçsiz şekilde güneş altında vakit geçirmek cilt kanseri de dahil olmak üzere çok sayıda problemi tetikliyor.

Devamını Oku
22.11.2024
Vegan Kolajen Kullanmanın Faydaları

Vegan Kolajen Kullanmanın Faydaları

Vegan kolajen, cilt bakımı yaparken etik olarak doğru bir karar vermeyi ve hayvansal ürünler tercih etmeyi bırakmayı isteyen pek çok kişinin araştırdığı konulardan biri haline geldi. Son zamanlarda güzellik endüstrisi adına oldukça sık şekilde araştırılan bir konu haline kolajen takviyeleri, normal şartlarda vücut tarafından üretilen bir protein. Ancak yeterli olmadığı durumlarda takviye olarak alınabilirler. Böyle bir durumda ise vegan kolajen gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Devamını Oku
19.11.2024
Makyaj Sabitleyici Kullanmanın Püf Noktaları

Makyaj Sabitleyici Kullanmanın Püf Noktaları

İsminden de anlaşılacağı üzere makyajın ciltte sabit kalmasını ve uzun süre dağılmasını engelleyen bu ürünler genellikle sprey formda üretiliyor. Piyasada farklı markalar tarafından üretilen ve buna bağlı olarak farklı özelliklere sahip olan pek çok makyaj sabitleyici sprey bulabilirsiniz. 

Devamını Oku
08.11.2024
Gün Işığı Etkisi için Bronzer Kullanım Önerileri

Gün Işığı Etkisi için Bronzer Kullanım Önerileri

Bronzer cilde daha canlı ve sıcak bir görüntü vermek amacıyla kullanılan makyaj malzemesi. Toz, krem ya da likit formda üretilen bronzer cildin güneşten yanmış gibi bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Bronzlaştırıcı anlamına gelen bu makyaj ürününün farklı renkler ile üretilmiş versiyonları bulunur. Teninize bronz dokunuşlar yaparak güneşin yüze kattığı canlılığı günlük makyaja taşır.

Devamını Oku
05.11.2024
Yüz Şeklinize Göre Allık Uygulama Teknikleri

Yüz Şeklinize Göre Allık Uygulama Teknikleri

Allık temel makyaj ürünlerinden biri. Genellikle yüzü renklendirmek için kullanılan allık yanaklara uygulanır. Uygulanması ile birlikte cildin daha canlı ve renkli bir görüntüye sahip olmasını sağlar.

Devamını Oku
31.10.2024
Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt problemleri arasında en yaygın olanlardan biri komedonlardır. Komedonlar, özellikle yüz bölgesinde gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan sivilce öncesi oluşumlardır. İki ana türü bulunan komedonlar, hem estetik kaygılar yaratabilir hem de doğru bakım yapılmazsa cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi, birçok insanın yaşamının bir döneminde karşılaştığı bir problem. Genetik yatkınlıktan hormonal dengesizliklere kadar pek çok sebebi olabilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesi ve saç problemleri, hem erkeklerin hem de kadınların karşılaşabileceği yaygın sorunlardan biridir. Ancak saçkıran, diğer saç dökülme tiplerinden farklı olarak daha ciddi ve psikolojik etkileri olan bir durumdur.

Devamını Oku
21.10.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.