"Ödem nedir?” sorusu, vücudunda şişlik ve rahatsızlık hisseden herkesin cevabını merak ettiği sorular içerisinde kendisine yer bulur. Ödem, vücuttaki dokularda sıvı birikmesi ile ortaya çıkan ve gözle görülebilen vücuttaki şişliklere verilen genel isimdir. Ödemler; genellikle el, ayak, kol, bacak, karın gibi bölgelerde görülür.
Vücutta yer alan dokular, hücre, kan damarı ve bağ dokularından meydana gelir. Vücut sıvılarının çoğu da kan damarları ve interstisyel boşlukların içerisinde depolanır. Bu alanlarda sıvıların fazla birikmesi ödemlere ve şişliklere neden olur.
"Vücutta ödem neden olur?” sorusunun cevabına şu yanıtlar verilebilir:
Vücudun ödem biriktirmesine neden olur. Eğer ödem atılmazsa vücutta ilerleyen zamanlarda daha büyük problemler ortaya çıkabilir. Vücudun ödemi atamaması durumunda ise cilt tahrişi, ödem bölgesinde oluşan enfeksiyon, ağrı üreten şişlikler, kan dolaşımının zayıflaması veya ülser gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
"Vücuttaki ödem nasıl atılır?” sorusu, ödem problemi yaşayanların cevabını merak ettiği sorular içerisinde yer alır. Ödem vücutta oluştuktan sonra bazı yöntemler ile vücuttan uzaklaştırılabilir ve aynı problem yeniden ortaya çıkarsa bu yöntemler yeniden uygulanabilir. Ödemi vücuttan atabilmek için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:
Vücutta ödem oluştuğunda onu uzaklaştırmak için hareket etmek ve zararlı tüketim alışkanlıklarından uzak durmak gibi önlemlerin yanında ödem söktürücü besin ve sıvılar da değerlendirilebilir. Ödem atıcı besinler ödemin daha hızlı çözülmesi ve vücuttan uzaklaştırılması için etkilidir.
Ödemler vücudun çeşitli noktalarında görülebilmekle beraber en çok ayak, bacak ve kol gibi bölgelerde kendini gösterir. Ödemler bazen hareketsizlik bazen de farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hastalık belirtisi olarak ortaya çıkan ödemler genellikle hastalığın olduğu noktaya yakın alanlarda görülür. Akciğerde ödem oluşumu akciğerdeki sıvı nedeniyle meydana gelir. Bacaklarda ve ayak bileğinde ödem oluşumu kanın damarlardan kalbe doğru gereken oranda ve düzende gitmediğinin göstergelerinden biri. Lenf problemlerine bağlı olarak da bacaklarda ödem oluşumu görülebilir.
"Bacaklarda ödem nasıl giderilir?” sorusu bacak ve ayaklarında ödem problemleri yaşayanların merak ettikleri başlıca sorular içerisinde kendisine yer bulur. Bacaklarda yaşanan ödem de tıpkı diğer ödem çeşitleri gibi ödem söktürücü besinler ve hareket sayesinde azaltılarak yok edilebilir. Bacaklarda sürekli ödem görülüyorsa tuzun azaltılması ve hareketin artırılması en önemli etkenler arasında bulunur. Çok sıcak ortamlarda bulunmamak ve ayakların yatay pozisyondayken kalp hizasının üzerinde bulunması bacaklardaki ödemin etkilerinin azaltılmasına ve ödemin daha hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Ödem oluşan bacak bölgesi için farklı uygulamalar da yapılabilmekte. Örneğin, doktorların önerdiği varis çorapları, ödem atılması için dışarıdan uygulanabilen ve fayda sağlayabilen yöntemler içerisinde kendisine yer bulur. Ödemli noktaya basınç uygulayan bu malzeme kan birikmesini engelleyerek ödemin daha hızlı atılmasını sağlar.
Ödemi engellemek için hayat tarzınızda iyileştirmeler yaparak geçen ödemin yeniden gelmesine de engel olabilirsiniz. Hareketsiz bir yaşam tarzı ödemin çok çabuk birikmesine neden olabilir bu yüzden gün içerisinde ağır olmasa bile mutlaka egzersiz yapmalısınız. Vücudun susuz kalması ödem probleminin yaşanmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Gün içerisinde hem su hem diğer besinler ile vücuda yeterince sıvı girişi sağlandığından emin olmalısınız.
Kilolar da kimi zaman ödem oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden vücudunuzdaki ödem oluşumunu azaltmak için eğer varsa fazla kilolarınızı vücudunuzdan uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için de fast-food tarzı hazır gıdalardan, fazla yağlı ve şekerli besinlerden uzak durabilirsiniz. Ödem sorununu evde bu tür tedavilerle çözemiyorsanız ya da ödem her defasında geri dönüyorsa bir uzmana görünmeniz ödemlerin nedenini öğrenmeniz ve onları daha hızlı yok etmeniz için etkili bir yol olur. Doktorunuz size uygun bir beslenme planı oluşturacak ve düzenli egzersizle birlikte bu plana uymanızı tavsiye edecektir. Doktorunuzun sizlere verdiği tavsiyeleri dikkate alarak ödemin vücudunuza yeniden gelmesinin önüne geçebilirsiniz.