Cilt bakım rutini; günlük, haftalık ve aylık periyotlarla cildinize uygulayabileceğiniz bakım rutinleridir. Birçok farklı ürünle yapılabilen bu rutinleri evde kendiniz yapabilirsiniz. Kimi zaman ise profesyonel yardım alabilirsiniz. Evde yapılan bakım rutinleri için her çeşit cilt bakım ürünü yerine ihtiyacınıza uygun olan cilt bakım ürünlerini kullanmanız hem cilt bariyerinizin daha sağlıklı kalabilmesine yardımcı olur hem bakım rutinlerinizin süresini kısaltır. Önemli olan şey, cilt yapınıza uygun olan bakım ürünlerini keşfetmeniz ve bu ürünleri doğru sırayla cildinize uygulayabilmeniz.
Günlük cilt bakım rutini, iki temel adımdan oluşuyor. Bunların ilki, cildinizin makyaj ve kirden arınmasını sağlayan temizleme aşaması; ikincisi ise cildinizin yapısını koruyacak ve destekleyecek olan ürünlerle uygulayabileceğiniz nemlendirme aşaması. Temizleme aşaması esnasında temizleyici ve tonik ürünlerinizi kullanırken nemlendirme aşamasında nemlendirici ve serum gibi destekleyici ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu bakım rutinini hem sabah hem akşam cilt bakımınızı yaparken takip edebilirsiniz.
Cilt bakım rutininde mutlaka bulunması gereken ürünler denildiğinde makyaj temizleyiciler ilk sıralarda yer alıyor. Gün içinde cildinize temas eden makyajı tamamen arındırmak için öncelikle temizleyici ile rutine başlarsanız hem makyaj kalıntıları iyi temizlenmez hem bu kalıntılar cildinizin her yerine yayılır. Bu yüzden öncelikle bu makyaj kalıntılarını iyi bir temizleyici ile temizlemeniz gerekir. Sonraki adımda ise cildinize uygun ve pH değeri açısından da cildinize uyum sağlayacak bir ürünle cilt temizliğini tamamlayabilirsiniz. Nemlendirme aşamasında ise cildinize uygun bir nemlendirici krem ya da serum kullanabilir ve bakım rutininizi bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Bu ürünlerin yanında tercih ettiğiniz ve dermatoloğunuzun size önerdiği ürünlerle bakım rutininizi desteklemeniz mümkün.
Cilt bakım adımları doğru uygulanırsa cilt sorunları azalabilir ve cildinizin doğal dengesi daha uzun bir süre korunabilir. Gerçekleştireceğiniz 10 adımda cilt bakımı ya da daha kısa aşamalı bakımlar sayesinde cildinizin günlük temizliğini kolayca tamamlamanız oldukça pratik.
Doğru bir cilt bakımı için öncelikle cildinizin tipini ve yapısını iyi bilmelisiniz. Cildinizin tipini öğrenmenin cilt bakım rutininizde size pek çok yarar sağlayacağını görebilirsiniz. Öncelikle cildinizin tipini bilmek onun için gerekli bakım rutinini oluşturmanızı kolaylaştıracaktır. Cilt tipinin doğru şekilde tespit edilebilmesi cildinizin sağlığını koruyabileceğiniz en iyi cilt bakım ürünleri konusunda sizin için yönlendirici olur. Bu da cilt bakımınızda en etkili çözüme ulaşmanızı sağlar.
Cildinizin yağlı, kuru ya da karma oluşunu öğrenmek için evde kendinizin yapabileceği küçük bir test yeterli olabilir. Yapacağınız test ile cildiniz için uygun cilt bakım ürünlerini tercih edebilir ve evinizdeki bakım rutininizi zenginleştirebilirsiniz.
Cilt tipinizi öğrenmek için cildinizi yalnızca su ile yıkadıktan sonra bir süre bekleyin. Bekleme süresinden sonra temiz bir bez, havlu gibi bir temizleyici ile cildinizin T bölgesini temizleyin. T bölgesi, alın, burun ve çenenizi içerisine alan bölgedir. Silme işleminden sonra cildinizde kuruma, ya da pul şeklinde dökülmeler gözlerseniz bu cildinizin kuru olduğunun bir göstergesidir. Yüzünüzü sildiğiniz bezde bir yağlanma görürseniz bu da cildinizin yağlı olduğunu gösterebilir. Silme işlemini tüm cildinizde uygularsanız ve yağlanmanın yalnızca T bölgesinde olduğunu gözlerseniz de bu durum cildinizin karma olduğunu gösterir. Cildinizde hiçbir kuruma, pullanma ve yağlanma hissetmediyseniz bu durum; sizin normal cilde sahip olduğunuzu gösterir.
Cilt bakım rutini oluşturma gözünüzde büyüyen zahmetli bir işlem gibi görünse de cilt tipinizi belirledikten sonra aslında uygulaması oldukça kolay olan işlemler bütünü hâline gelir. Cildinizin tipini belirlemenizin ardından kendinize uygun bakım ürünlerini temin edebilir ve cilt bakım rutininizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Genetik faktörler ve hormonlar, cildinizdeki sebum üretiminin artışını tetikleyebilir. Sebum üretiminin çoğalması da yağlı bir cilt yapısını beraberinde getirir. Yağlı cilt tipine sahipseniz cildinizin sebum dengesini sağlayabilecek ürünlere yönelmeniz önemli. Cilt temizleme ürünlerini kullandıktan sonra tonik kullanımı ile cildinizin nem dengesini sağlamanız mümkün. Temizleme ve tonik işlemlerinden sonra nemlendirici kullanabilirsiniz ancak bu nemlendiricilerin yağsız içeriklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak peeling yapmanız da yüzünüzün yağlı görünümünü azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Normal ciltler için cilt bakım ürünleri, cildinizin dengesini korumaya dönük olmalı. Diğer cilt tiplerine göre normal ciltlerin ihtiyacı olan şeyler özel içerikli bakım ürünlerinden çok normal cilt dengesini koruyabilecek düzenli bakım süreçleridir. Normal ciltlerin bakımı, düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğinde cildin problemli bir cilde dönüşme olasılığı da oldukça düşer. Bahsedilen cilt temizleme rutinlerini yapmak diğer ciltler gibi normal ciltler için de önemlidir. Bunun yanında zaman zaman yapılacak bakım maskeleri de cilt tipinin sağlığını koruması için idealdir. Güneşten korumaya yönelik bakım ürünleri yine normal ciltler için olmazsa olmaz ürünler arasında kendisine yer bulur.
Kuru ciltler özellikle kötü hava koşullarına sahip sonbahar ve kış gibi mevsimlerden çabuk etkilenebilir. Bunun önüne geçebilmek için ise nemlendirici bazlı ürünlere yönelmek gerekir. E vitamini destekli ürünler, kuru ciltlerin cildindeki nem dengesinin korunması için oldukça önemlidir. Kuru ciltlerin cilt temizliği esnasında da ılık su kullanması daha iyi olur. Cildi zedelemeyecek yumuşak içerikli ürünler ve bakım yağları kuru ciltlerin ihtiyacını giderebilir.
Karma cilt belki de bakımı en zor olan cilt tipi olabilir. Cildin T bölgesine ve geri kalan bölgelere ayrı bir işlem uygulanmasını gerektirse de genel temizlik rutini diğer cilt tipleri ile aynıdır. Yüzün temizlenmesinden sonra T bölgesinde tonik kullanılarak ciltteki yağlanma kontrol altında tutulabilir. Bunun yanında diğer bölgeler de yağsız nemlendiriciler ile nemlendirilebilir.