x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Cilt Lekeleri için Etkili Bakım Kürleri
15.04.2024

Cilt Lekeleri için Etkili Bakım Kürleri

Vücudunuzu tamamen kaplayan cildiniz, iyi bir bakımı ve onarımı hak eder. Çünkü ten, dış faktörlerden en çok etkilenen vücut parçasıdır. Hava şartları, genetik unsurlar, cilt tipi, güneş ışınları gibi pek çok etmen; cilde olumsuz yönde etki edebilir. Bu yüzden cildin düzenli olarak bakılması gerekir. Özellikle yüz ve eller çok daha fazla bakım isteyen bölgelerdir.

Cilt lekeleri hem kadın hem erkeklerde görülebilen bir durumdur. Melanosit, cilde doğal rengini veren maddedir ve bu madde hücreleri kimi zaman düzensiz ya da fazla üretim sağlayabilir. Bu üretim, ciltte birtakım lekelerin baş göstermesi anlamına gelir. Cilt lekelerinin oluşma sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süre boyunca güneş ışınlarına maruz kalma.
  • Hormonal ilaç kullanma.
  • Gebelik.
  • Yaz mevsiminde epilasyon, peeling, ağda gibi işlem yaptırma.
  • İlerleyen yaş.
  • Bazı kozmetik ürünleri.
  • Aşırı baharatlı ve yağlı yiyecek tüketimi.
  • Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar.
  • Genetik unsurlar. 

Lekelerden korunma yöntemleriyle teninizde leke oluşmasına engel olabilirsiniz. Böylece cildinizin pürüzsüz ve sağlıklı görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer genetik olarak cilt lekesine yatkınlığınızın olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede gereken önlemi almalısınız.

Cilt Lekesi Çeşitleri Nelerdir?

Leke bakımı gerçekleştirmek için öncelikle lekenin türlerini saptamak gerekir. Eğer sizin de yüzünüz, elleriniz ya da vücudunuzun başka bölgelerinde birtakım lekelenmeler varsa bunları gidermek için bazı yöntemlere başvurabilirsiniz. Lekenin türünü tespit etmek, tedavinin doğru yapılmasına olanak tanır ve leke kısa süre içinde giderilebilir.

Akne, ciltte yaygın olarak görülen bir leke tipidir. Cildin gereğinden fazla yağ üretmesi neticesinde oluşum gösterir ve büyük çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkar. Aşırı terleme, makyaj, hormonal değişiklikler, stres, depresyon gibi unsurlar da akne oluşumuna zemin hazırlar.

Bir diğer leke türü olan vitiligo, melanosit hücrelerinin yeteri miktarda üretilmemesi ya da ölmesi neticesinde oluşur. Vitiligoda vücudun bacak, kol ve özel bölge gibi kısımlarında beyaz lekelenmeler görülür. Bu lekeler, genetik unsurlar çerçevesinde baş gösterebilir. Ancak kesin bir sebebi henüz bulunamamıştır.

Melazma, güneş ışınları sebebiyle oluşan kahverengi yahut siyah lekelenmelerdir. Genel olarak yüz bölgesinde görülen melazma doğum kontrol hapı kullanımı, hamilelik, genetik faktörler ve kozmetik ürünler sebebiyle de oluşabilir. Kadınlarda erkeklere göre melazmaya daha sık bir şekilde rastlanır.

Çil, büyük çoğunlukla açık tenli bireylerde görülen lekelenme türüdür. Melanosit hücrelerinin bazı bölgelerde yoğunlaşması sonucu oluşan bu lekeler, kahverengi ve sarı renklerde olabilir. Özellikle eller, sırt ve yüz bölgesinde görülen bu lekeler; çocuklukta ve yetişkinlikte oluşabilir. Güneş ışınları çillerin koyulaşmasına sebep olur.

Güneş lekeleri, özellikle yaz aylarında oluşur. Güneş ışınlarına maruz kalan vücut kısımları deride kalıcı olabilir. Çili andıran, bunun yanı sıra çilden çok daha büyük ebatlarda oluşan güneş lekesi; hamilelik, guatr ve kozmetik ürünlerin kullanımı neticesinde de oluşabilir. 

Deride görülen dökülmeler de lekelenme yapabilir. Gül hastalığı, sedef, egzama gibi bazı cilt problemleri deride leke oluşmasına sebebiyet verebilir. Doğum lekeleri ise doğuştan gelen cilt rengi bozukluğudur. Bu lekeler; genellikle zararsızdır ve kahverengi, siyah, gri gibi koyu renk tonlarına sahiptir. Pigmente ve damarsal olarak da iki kısma ayrılır.

Cilt kanserinde de lekelenmeye rastlamak mümkündür. Melanom, bazal ve skuamöz hücreli cilt kanseri çeşitleri deride lezyonlara ve lekelere neden olur. Kanserli hücreler tedavi ile giderilebilir ancak tedavi sonrası cilt üzerinde kalıcı leke meydana gelmesi de söz konusu olabilir.

Cilt Lekeleri için Uygulanan Tedaviler

Leke tedavisi uygulaması, lekenin meydana geliş sebebine göre belirlenir. Bu da farklı sebeplerle oluşan lekenin farklı yöntemler kullanılarak giderilmesi anlamına gelir. Lekenin büyüklüğü, derinliği ve çeşidi; uygulanan tedavinin sürecine etki eder. Cilde uygulanan tedavi sonucu cilt daha hassas bir yapı kazanacağı için işlemin kış aylarında yapılması tavsiye edilir.

Cilt lekeleri için en etkili çözüm, lekenin türüne göre belirlenir. Bu yüzden her leke tipine uygulanması gereken işlem farklıdır. Mezoterapi, uygulanan yöntemlerden biridir. Melanosit hücrelerinin dağılması ve yenilenmesini sağlayan bu tedavide antioksidan, aminoasit ve multivitaminler; derinin alt kısmına enjekte edilir. Böylece cilt sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Kriyoterapi, sıvı nitrojenle lekelerin dondurulma uygulamasıdır. Bu uygulamanın ardından işlem yapılan bölge kabuklanır ve bir müddet sonra kabuklar soyulur. Böylece lekelerin giderilmesi sağlanır. Yüzeysel izlerde ve lekelerde kimyasal peelingten faydalanılır. Yapılan peeling cildin üst katmanını soyar. Soyulan bölgeye kolajen sentezi yapılır.

Cilt lekeleri için kesin çözüm yöntemlerinden olan dermapen, uç kısmında ince iğnelerin yer aldığı bir cihazdır. Bu cihaz, ciltte gezdirilir ve sorunlu bölgenin kanaması sağlanır. Kanayan kısım, kendini onarır ve lekenin giderilmesi sağlanır. Lazer uygulamasında pigment hücrelerinin lazer ışınlarını emmesiyle yenilenme gerçekleşir. Sağlıklı hücreler lazerden etkilenmez.

Cilt lekeleri C vitamini kullanılarak azaltılabilir. Bunun için C vitamini serumu temin edebilir ve cildinizin vitamin ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Tenin ışıltı kazanmasını ve sağlıklı görünmesini sağlayan C vitamini serumu lekelerin azaltılması konusunda da oldukça başarılıdır. Ciltteki pigmentasyon dengesizliğini giderir ve lekelerle savaşır.

Cilt lekeleri için kafein içeren serum kullanımı da gerçekleştirebilirsiniz. Kafeinin kan damarlarını daralttığı, cildin pürüzsüz ve ışıltılı görünmesini sağladığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda ciltteki kan akışını hızlandırması da sağladığı faydalar arasında yer alır.

Cilt Lekelerine Uygulayabileceğiniz Kürler

Cilt lekeleri için doğal çözüm arayışındaysanız sizler için önereceğimiz bazı bakım kürlerini deneyebilirsiniz. Ancak kürleri denemeden önce kullanılacak malzemelere karşı hassasiyetinizin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kürler, her ne kadar doğal olsa da cildinizde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. 

Yüzünüzde oluşmaya başlayan lekeler için gece uygulamanız önerilen etkili kürlerden biri, limon peelingi ve limon maskesidir. Öncelikle birer yemek kaşığı su ve şekeri yarım limon suyuyla birleştirin ve temizlediğiniz cildinize masaj yapmak suretiyle uygulayın. Beş dakika sonra cildinizi temizleyin. Ardından maskeyi hazırlamaya geçebilirsiniz.

Maske için yarım limon suyuyla 1 yemek kaşığı balı karıştırın. Bu karışımı cildinize uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra temizleyin. Bu kür hem evdeki malzemelerle kolay bir şekilde hazırlanabilir hem zahmetsiz bir biçimde uygulanabilir. Ancak kürü gündüz uygulamanız önerilmez. Çünkü limon suyu kalıntısıyla güneşe çıkmanız, cildinizde leke oluşumunu tetikleyebilir.

Her cilt tipine uyumlu olan kürlerden biri elma sirkesi toniğidir. Bir şişenin yarısına su, kalanınaysa elma sirkesi ekleyin ve bu kürü pamuk kullanarak cildinize sürün. Pamuğa sıkacağınız limon suyu toniğin etkisini artırabilir ve bu bakımdan tavsiye edilir. Bu kürü de akşam yapmanız ve sabah yüzünüzü temizledikten sonra dışarı çıkmanız gerekir.

Leke için bakım kürleri arasında aloe vera jeli maskesi büyük önem taşır. Bir yemek kaşığı Aloe vera jeli, bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi sütü ya da yağı ve bir ampul E vitaminini karıştırın. Pamukla ya da parmaklarınızla temiz teninize uygulayın. Yaklaşık yarım saat bekletin ve ardından cildinizi temizleyin. Dilerseniz Aloe vera jelini tek başına da maske olarak kullanabilir ve cilt hücrelerinizin yenilenmesini sağlayabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Solante Güneş Kremiyle Güneşi Kucaklayın

Solante Güneş Kremiyle Güneşi Kucaklayın

Güneş kremi kullanımı ile birlikte cilt zararlı güneş ışınlarına karşı koruma altına alınabilir. Güneş ışınlarının sahip olduğu UVA, cilt için oldukça tehlikeli radyasyonlar yayar. Bunun yanı sıra yine güneş ışınları ile birlikte meydana gelen UVB, cildin DNA yapısına hasar verir. En özet haliyle güneş kremi kullanmadan bilinçsiz şekilde güneş altında vakit geçirmek cilt kanseri de dahil olmak üzere çok sayıda problemi tetikliyor.

Devamını Oku
22.11.2024
Vegan Kolajen Kullanmanın Faydaları

Vegan Kolajen Kullanmanın Faydaları

Vegan kolajen, cilt bakımı yaparken etik olarak doğru bir karar vermeyi ve hayvansal ürünler tercih etmeyi bırakmayı isteyen pek çok kişinin araştırdığı konulardan biri haline geldi. Son zamanlarda güzellik endüstrisi adına oldukça sık şekilde araştırılan bir konu haline kolajen takviyeleri, normal şartlarda vücut tarafından üretilen bir protein. Ancak yeterli olmadığı durumlarda takviye olarak alınabilirler. Böyle bir durumda ise vegan kolajen gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Devamını Oku
19.11.2024
Makyaj Sabitleyici Kullanmanın Püf Noktaları

Makyaj Sabitleyici Kullanmanın Püf Noktaları

İsminden de anlaşılacağı üzere makyajın ciltte sabit kalmasını ve uzun süre dağılmasını engelleyen bu ürünler genellikle sprey formda üretiliyor. Piyasada farklı markalar tarafından üretilen ve buna bağlı olarak farklı özelliklere sahip olan pek çok makyaj sabitleyici sprey bulabilirsiniz. 

Devamını Oku
08.11.2024
Gün Işığı Etkisi için Bronzer Kullanım Önerileri

Gün Işığı Etkisi için Bronzer Kullanım Önerileri

Bronzer cilde daha canlı ve sıcak bir görüntü vermek amacıyla kullanılan makyaj malzemesi. Toz, krem ya da likit formda üretilen bronzer cildin güneşten yanmış gibi bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Bronzlaştırıcı anlamına gelen bu makyaj ürününün farklı renkler ile üretilmiş versiyonları bulunur. Teninize bronz dokunuşlar yaparak güneşin yüze kattığı canlılığı günlük makyaja taşır.

Devamını Oku
05.11.2024
Yüz Şeklinize Göre Allık Uygulama Teknikleri

Yüz Şeklinize Göre Allık Uygulama Teknikleri

Allık temel makyaj ürünlerinden biri. Genellikle yüzü renklendirmek için kullanılan allık yanaklara uygulanır. Uygulanması ile birlikte cildin daha canlı ve renkli bir görüntüye sahip olmasını sağlar.

Devamını Oku
31.10.2024
Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt problemleri arasında en yaygın olanlardan biri komedonlardır. Komedonlar, özellikle yüz bölgesinde gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan sivilce öncesi oluşumlardır. İki ana türü bulunan komedonlar, hem estetik kaygılar yaratabilir hem de doğru bakım yapılmazsa cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi, birçok insanın yaşamının bir döneminde karşılaştığı bir problem. Genetik yatkınlıktan hormonal dengesizliklere kadar pek çok sebebi olabilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesi ve saç problemleri, hem erkeklerin hem de kadınların karşılaşabileceği yaygın sorunlardan biridir. Ancak saçkıran, diğer saç dökülme tiplerinden farklı olarak daha ciddi ve psikolojik etkileri olan bir durumdur.

Devamını Oku
21.10.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.