Güçlü eklem ve kemik sağlığına sahip olmanın en önemli adımı beslenmeden geçer. Eklem sağlığı için beslenme düzenimizde vitamin, kalsiyum ve mineraller olmasına dikkat etmemiz gerekir. Belirli bir yaşa kadar aldığımız kalsiyum oranı kemiklerinizde depolanır. Fakat yaş ilerledikçe vücudunuz bunu yapmayı bırakır. Dolayısıyla kalsiyum ihtiyacınızı besinlerden elde etmeniz beklenir. Kalsiyum ihtiyacınızı takviye gıdalardan ya da doğal besinlerden karşılayabilirsiniz. Koyu yeşil sebzeler, süt, yoğurt, süt ürünleri kalsiyum oranı yüksek besinlerdir. Günde 2 bardak süt ya da süt ürünü tüketimi doğrudur. Özellikle kemik erimesi gibi sorunlar ile karşılaşmamak için çocukluk ve gençlik döneminde tüketilmesi gerekir.
Eklem sağlığı açısından D vitaminin önemi de göz ardı edilmemelidir. Kapalı ortamlarda bulunuyor olsanız da güneşin olumlu etkilerinden yararlanmayı unutmamalısınız. En az 20 dakika güneşlenerek D vitamini oranını arttırmanız eklemleriniz için yararlı olacaktır.
Sağlıklı bir şekilde kemiklerinizi güçlendirmenizin bir diğer yolu hareket ve egzersizdir. Hareketsiz yaşamı benimseyen bireylerin kemikleri daha zayıf ve kırılgan olma özelliğine sahiptir. Böylece kemiklerinizi güçlendirmeye en basit egzersiz olan yürüyüş ile başlayabilirsiniz. Uzmanlar günde 10 bin adım atılmasını tavsiye etmektedir.
Fazla kilolara sahip olmak eklem rahatsızlıklarını tetikleyen bir faktördür. Kemiklerinize taşıyabileceklerinden daha fazlasını yüklemek aşınma ve kireçlenmeye yol açar. Bu rahatsızlıklara yakalanmamak için sağlıklı beslenmeniz, kilonuzu kontrol altına almanız ve egzersiz yapmanız gerekir. Sigara erken yaşta kemik erimesine yakalanma ihtimalini artırır. Bu nedenle sigara kullanmak doğru değildir ve içilen ortamda bulunulmamalıdır. Düzenli aralıklar ile kemik taraması yaptırmanız hastalıklara erken tanı koymak için önemlidir. Güçlü kemik sağlığı ve kemik rahatsızlıkları ile karşılaşmamak için tüm bu önerilere dikkat etmek gerekir.
Kemik sağlığı için takviye almanın yanı sıra yediğiniz besinlerde bulunan vitamin ve minerallerden yararlanmanız önem taşır. En faydalı vitamin kalsiyum olarak bilinir. Çoğu birey kalsiyum ihtiyacını peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinden karşılasa da birçok farklı besinde kalsiyumdan yararlanabilirsiniz. Lahana, brokoli, balık , fıstık, ceviz, badem, kurtulmuş meyveler, kabuklu yemişler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, haşhaş, susam gibi tohumların birçoğu ve soya fasulyesi kalsiyum ihtiyacımızı karşılayan besinler arasında bulunur. Domates, biber ve havuç gibi renkli besinlerde yer alan A vitamini kemiklerin büyümesi için gereklidir. Süt, yumurta, karaciğer, balık, erik, kivi, mango, kavun ve incirde de bulunur. Magnezyum ihtiyacı için içeren kabak çekirdeği, susam ve keten tohumu gibi yağlı tohumlar tüketilebilir.
Sağlıklı kemik gelişimi için gereken bir diğer mineral çinkodur. Çinko ihtiyacı kuruyemiş, kırmızı et, balık, fasulye, ceviz, badem, mantar, bulgur, nohut, bezelye ve ıspanak tüketimi ile karşılanabilir. Günlük karşılanması gereken 3,5 gramlık potasyum ihtiyacı bulunur. Ispanak, maydanoz, avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu patates, somon balığı gibi potasyum açısından zengin besinleri tüketerek bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz. Tüm bunlar kemik sağlığı için nasıl beslenmeli sorusuna yanıt olarak verilebilir. Bunun yanında erik, muz, kuruyemiş ve kuru meyvelerden de yararlanabilirsiniz. Özellikle somon, ringa, kılıç, ton, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklarda bulunan D vitamini bağışıklığı güçlendirerek eklem sağlığına iyi gelir. Tereyağı gibi süt ürünleri, yumurta sarısı ve yulaf ezmesinde de D vitamini vardır. Protrombin üretimine yardımcı olan K vitamini kalsiyum birikimini düzenleyerek, böbrek ve damarlarda birikmesine engel olur. Pazı, ıspanak, maydanoz, pancar yaprağı, brüksel lahanası, bamya, karnabahar, karaciğer, şalgam, kuşkonmaz, süt ürünleri, domates, bezelye, soya ve meksika fasulyesi K vitamini içeren kemik sağlığı için besinler arasındadır.
Eklem ve kemikleriniz kalsiyum depolayarak organlarınızı koruma görevi üstlenir. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinden itibaren kemik sağlığınıza verdiğiniz önem ilerde sizi kemik rahatsızlıklarından korur. Kas ve kemiklerinizi güçlendirmek için besinlerden yardım almanız gerekir. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için kemiklerinize ihtiyacı olan kalsiyum ve mineralleri vermeniz önemlidir. Hareket ederek düzenli egzersiz yardımıyla güçlenmeleri sağlanır.
Besinlerin yanında eklem sağlığı için takviye kullanmak da tavsiye edilir. Takviyeler kas ve kemik güçlendirerek ağrılarınızı en aza indirir, eklemlerin arasını kayganlaştırır. Kemiklerdeki kırılma risklerini azaltmak için eklem sağlığı ürünleri kullanılabilir. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, omega-3, D ve K vitamini açısından zengin besinler tercih edilerek kemikleri güçlendirilir. Eklem ve kemik güçlendirici besinlerin en başında omega-3 asidi bakımından zengin balık yer alır. Özellikle iltihaplı eklem hastalıklarının tedavisi için tüketilmesi tavsiye edilir. Asma yaprağı kalsiyum bakımından zengin olan bir besindir. Kemiklerinizi güçlendirme sürecinde asma yaprağı tüketmeniz önerilir. Zerdeçal ağrıların tedavi sürecinde kullanılır ve eklem sağlığı için oldukça faydalıdır. Kireçlenmenin sebep olduğu eklem ağrıları ile savaşmanıza yardımcı olur. Fındık, ceviz, badem, susam, keten tohumu gibi kuruyemiş ve yağlı tohumlar da kemik sağlığında önemli rol oynar.
Kemik eklem ve kas sağlığı için neler yapmalıyız sorusunu tekrar yanıtlayacak olursak, C vitamini ile sağlanan kolajen üretiminin bağ dokuları ve kıkırdaklar üzerindeki etkisinden bahsetmek gerekir. Kolajen vücuttaki kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidanların eklemlerimiz için birçok yararı bulunur. Hücreleri bazı moleküllerin zararlı etkilerinden korur. Antioksidan bakımından en zengin besin elmadır. Elma tüketiminin sıklaştırılmasına dikkat etmek gerekir. A, B ve C vitaminini içinde fazla miktarda bulunduran soğan doğal bir antibiyotik etkisi yaratır. Kemikleri güçlendirerek dayanıklılığını artırır. Anti-inflamatuar içeriğe sahip olması ile eklemleri korumaya yardımcı olan sarımsağı doğrudan olmasa da yediğiniz besinlere ekleyerek tüketebilirsiniz. C Vitamini ve potasyum kaynağı pepino meyvesi patlıcangillere ait olup eklem rahatsızlıklarında tercih edilir. Yazıyı detaylıca inceleyerek eklem sağlığı için neler yapmalıyız öğrenebilirsiniz.
"Kemik sağlığını korumak için neler yapmalıyız?” sorusunun cevabını öğrendiğiniz gibi eklemlerinizi olumsuz etkileyen ve tüketmemeniz gereken besinlere de bir göz atmanız gerekir. Bazı besinler vücudunuzdaki kalsiyum ve mineral oranını azalttığı için uzak durulması ya da kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bunların en başında çay ve kahve gibi kafein miktarı yoğun içecekler yer alır. Üç fincandan daha fazla kahve tüketen bir bireyin vücudunda kalsiyum emiliminin gerçekleşmesi önlenebilir. Olumsuz etkileri kemik kaybına kadar ilerleyebilir. Fazla tuzlu besinler vücuttaki su oranını düşürdüğü gibi kalsiyumun da azalmasına yol açar. İşlenmiş gıda tüketimini ve yemeklere eklediğimiz tuz oranını azaltmak doğru olur.
Kontrolsüz alkol tüketimi de çok ciddi kemik hastalıklarına sebep olur. Eklem sağlığı için alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerekmektedir. Gereğinden fazla protein tüketmek kemikler için olumsuz etki yaratır. Et tüketimini dengelemek kemik sağlığımız için dikkat etmemiz gerekenler arasındadır. Yüksek oranda fitat içeren fasulye ve buğday kepeği beslenme düzeninde sıklıkla tercih edilmemelidir. Kalsiyumun emilmesini engelleyen fitatlardan uzak durmak kemik sağlığı için yapılması gerekenler arasında yer alır. Magnezyum, lif ve kalsiyum bakımından zengin olan fasulyeyi kaynar suda pişirerek içeriğindeki zararlı madde seviyesini düşürerek tüketebilirsiniz. "Kemik sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun yanıtını öğrenerek beslenme alışkanlıklarınızı bunlara göre şekillendirmeniz doğru olur.