Gliserin nedir diye sorulduğunda tanımı, hafif tatlı bir tadı olan, renksiz ve kokusuz bir sıvıdır. İçerisinde hidrojen, oksijen ve karbon bulunan organik bir bileşiktir. Gliserin maddesi bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilir. Cilt bakım rutinlerinde oldukça tercih edilen bir ürün olan gliserin ayrıyeten kozmetik alanında birçok ürünün içerisinde yer almaktadır. Bilinçli kullanılması durumunda doğal ve katkısız olan gliserinin herhangi bir zararı yoktur. Yüze, saça ve vücuda olan faydalarıyla bilinen gliserinin yan etkisi de bulunmamaktadır. Sık kullanılması halinde cildi tıkayabilir ancak düzenli ve sık kullanılmadığı durumlarda faydalı bir üründür. Gliserinin saklama ve muhafaza etme koşulları şu şekildedir:
- Güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır.
- Aşırı soğuk ve sıcaklarda değil, serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir.
- Kullanıldıktan sonra gliserin kutusunun kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Aksi takdirde bakteri oluşumu meydana gelebilir ve gliserin işlevini kaybeder.
- Saf ve doğal bir içeriği bulunan gliserinin içine herhangi bir madde eklenmemelidir.
- Gliserinin çeşitleri göz önünde bulundurulduğunda raf ömrü bir yıldır. Son kullanma tarihi geçen ürünlerin kullanılmaması gerekir.
Gliserinin Faydaları
Gliserin faydaları sebebiyle birçok ürünün içinde yer almaktadır. Ancak gliserin, nemlendirici ve cildi iyileştirme özelliği sayesinde tek başına da kullanılabilen bir üründür. Temiz bir pamuğa gliserin yağı damlatılarak sorunlu olan bölgelere uygulanır. Saf gliserinin de çok ve düzenli kullanılması gözeneklerin dolmasına neden olur. Bu yüzden sadece ciltteki sorun çözülene kadar kullanılmalıdır. Gliserin ne için kullanılır sorusunun cevapları:
- Cildi Nemlendirmek: Gliserinin cildi nemlendirme konusunda büyük etkisi vardır. Cilt üstündeki mat ve kuru lekeleri azaltır, cildin neme doymasını sağlar. Uygulama esnasında cilt yumuşar, esner ve nemlenir.
- Cildi Pürüzsüzleştirmek: Yaşın ilerlemesi durumunda cilt de yaşlanır. Bu yüzden ciltte donuk bir görünüş söz konusudur. Nem tutma özelliği yitirildikçe cilt de tahriş, kızarıklık ve kuruluğa karşı duyarlı bir hale gelir. Ayrıca yaşlanma ile cilt sertleşir, olması gereken halinden uzaklaşır. Bundan dolayı düzenli gliserin kullanımı yüzde oluşan çatlakları doldurarak hasarları azaltır, cildi pürüzsüzleştirir ve kuruluğu giderir.
- Su Dengesini Korumak: Cilt bakım rutinlerinin en önemli adımı cildin her daim nemini koruyor olmasıdır. Böylelikle gliserin içerisindeki nemlendiriciler, havadaki suyu ciltte tutar. Suyun buharlaşması sonucu su ve gliserin arasındaki denge cildin iyi nemlenmesini ve beslenmesini sağlar. Böylece ciltteki kırışıklıkları en aza indirir.
- Cildi Beslemek: Gliserin, cildi besleme özelliği sayesinde her gün kullanılabilir. Düzenli kullanıldığı takdirde sağlıklı, yumuşak ve taze bir cilt görünümü sunar. Kış aylarından dolayı kuruyan ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar sonucu solgunlaşan yüze etkisi bulunmaktadır.
- Cildi İyileştirmek ve Görünümünü Yenilemek: Ciltte oluşan yaraların ve diğer cilt sorunlarının üzerinde tedavi niteliğinde etkisi vardır. Hücrelerin büyümesini sağlayarak cildi iyileştirir. Egzama ve sedef hastalığında yani mantar enfeksiyonlarında da tedavi yöntemi olarak kullanılır. Yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan morlukların azalmasında fayda sağlar.
- Cildi Korumak: Gliserin cilde yararları, cilt bariyerini iyileştirerek kimyasallardan ve dış etmenlerden cildi uzak tutar.
Gliserinin Kullanım Alanları
Gliserin neye iyi gelir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Çeşitlerine göre farklı özellikleri mevcuttur.
- Organik olmasından dolayı kullanım alanlarından biri cilt bakım ürünleridir hatta bu ürünlerin tamamında kullanılır.
- Doktor tavsiyesi ile cilt problemlerine karşı kullanılır. Aft gibi ağız içi yaralarında, sedef ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde yer alır.
- Diş macunu ve gargara gibi ağız bakım ürünlerinin yapımında kullanılır.
- Kişisel bakım ürünlerinin içerisinde yer almasıyla beraber gliserin ultrason jelinin üretiminde de yer alır.
- Saf gliserin işlem görmemiş bir haldedir. Böylelikle matbaa alanında ayrıca mum ve fitil yapımında da kullanılır.
- Gliserinin doğal hali leke çıkarma özelliğine sahiptir. Bu yüzden temizlik ürünlerinin içerisinde doğal gliserin yer almaktadır. Bunlarla beraber ıslak mendil yapımında, sinek ilaçlarının imalatında, bebek bakım kremlerinde tercih edilir.
- Katı şekilde bulunan gliserin, yüzey kaplamada ve boyaların içerisinde yer alır. Bu ürünlerin içerisinde kullanılması, dayanıklılıklarının artmasını sağlar.
Gliserinin pek çok kullanım alanı ve işlevi bulunmaktadır. Ayrıca gliserin nasıl kullanılır diye merak edilmektedir. Çokça faydası olan bu ürün direkt pamuk üzerine dökülerek uygulanacak olan bölgeye sürülür. Bunun dışında farklı bir uygulanış biçimi yoktur. Gliserinin parlaklık ve canlılık kazandırma gibi bir özelliği mevcuttur. Böylelikle yaz aylarında ve kış soğuklarında çatlayan ve kuruyan dudakların nemlenerek yapısının düzelmesini sağlar. Ciltteki renk dengesizliğini yok eden ve renk dengesini eşitleyen bu ürün, pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar. En merak edilen soruların başında gliserin saça nasıl uygulanır ve gliserin yüze nasıl uygulanır gelmektedir.
Gliserin, saçlara direkt olarak uygulanabilme özelliğine sahiptir. Dikkat edilmesi gereken şey saçın nemli olmasıdır. Nemli saç uçlarına gliserin uygulandıktan sonra birkaç dakika saçta bekletilir ve sonrasında durulanır. Saçlara olan etkisi yumuşatma özelliğidir. Anlaşıldığı gibi kullanımı gayet basittir. Uygulayış pratik olduğu için zaman tasarrufu yapmanızı ve bakımınızı kısa süre içinde halletmenizi sağlar. Ayrıca manikür ve pedikür içinde sıklıkla kullanılan bir üründür. Çünkü gliserin manikür suyu olarak kullanılır. Bu ürün cildi nemlendirmeye ve beslemeye yönelik olduğu için tırnakların ve ellerin daha güzel görünüme sahip olmalarını sağlar. Tırnak kırılması gibi sorunlarda gliserin kullanımı sorunu önler.
Gliserin Çeşitleri Nelerdir?
Birçok faydası ve etkisi bulunan gliserin, farklı türlerde ve boyutlarda bulunabilir. Bidon, damlalık, sprey, losyon ve krem formunda gliserin mevcuttur. 20, 50, 100, 500 ml gibi ölçülerde ve istenilen miktarda gliserin bulmak mümkündür. Çok yönlü kullanımı olan gliserin, ne kadar doğal olursa kullanım açısından o kadar kolaylık ve fayda sağlar. Farklı alanlarda kullanılarak dikkat çeken bir üründür. Hem sağlık hem gıda hem de kozmetik sektöründe çok yönlü olarak kullanılır ve pek çok sıkıntıya çözüm olur. Gliserin ne işe yarar sorusunun cevapları böylelikle cevaplanmış olur. Aft gibi ağız yaralarında özellikle çocuklarda fayda sağlar. Hazır kozmetik ürünlerin içerisinde de yer almasıyla kullanımı oldukça yaygındır. Nemlendiricilerin ana malzemesi olmasından dolayı, evde hazırlanabilecek kremlerin ve maskelerin içinde rahatlıkla kullanılabilir. Bitkisel ve hayvansal yağlardan üretilen bu ürün, bu yağların karışımından elde edilen çeşitleri de mevcuttur. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi çeşitli pek çok değişik yağdan üretilebilir. Çeşitli markaların gliserin ürünleri, doğal olmasıyla beraber el değmeden otomatik makinelerde üretildiği için hijyen açısından daha çok tercih edilir.
Kullanım alanı belirlendikten sonra istenilen miktarda gliserin tüketilebilir. Ayrıca Soğuk pres yöntemiyle bu ürünler elde edildiği için içerisinde paraben koruyucu gibi katkı maddelerini barındırmaz. Gliserinin bir türü olan gıda gliserini, bitkilerin meyve ve tohumların üretilir. Bu tür gliserinde sıcak ve soğuk pres işlemi uygulanır. Sıcak pres daha çok yağ çıkmasını sağlar ancak bu yöntem içindeki vitaminlerin yok olmasına sebep olur. Soğuk pres yöntemi ise içindeki vitaminlere zarar gelmez. Ayrıca bu işlem sayesinde daha kaliteli yağlar elde edilir. Sağlık alanında ise soğuk presle elde edilen yağlar daha çok tercih edilmektedir.