Günümüzde yaygın bir hâle gelen fit ve sağlıklı yaşam düzeni, yoga gibi farklı egzersizler ile kendini gösteriyor. Ortak bir amaca hizmet eden bu egzersizler; yaşa bağlı oluşan deformasyonları engellemek, yer çekimine meydan okumak ve yıllar içinde meydana gelecek sarkmaların önüne geçebilmek için bir destek. Bu amaçlarla yüz yogası da egzersiz rutinlerine katılarak bireylerin hayatında büyük bir yer edindi. Meditatif özellikleri olduğuna inanılan yoga; yalnızca bir egzersiz pratiğinden daha ötesidir. Dengeye ulaşmak için bir araç; ruh, beden ve duygu dengesini kurmaya yardımcıdır. Yüz yogası yüz kaslarını çalıştırırken, aynı zamanda ruh ve beden dengesinin sağlanmasına ve berrak bir zihin için yardımcı olur. Peki, yüz yogası ne zamandan beri insanlar tarafından kullanılıyor?
Yüz Yogasının Tarihi
Yüz egzersizleri, insanlığın var oluşundan bu yana varlığını sürdürüyor. Yüz yogası hakkında ulaşılan bazı kaynaklar, 2000 yıl önce Kleopatra’nın gıdı oluşumunu engellemek için yüz egzersizleri yapmasıyla ortaya çıktığını öne sürüyor. Bazı kaynaklar ise Çin’in eski akupunktur yöntemlerine dayandığını söylüyor. Bu yoga tipi, her ne kadar yüz yogası günümüzde popüler olmuş olsa da aslında binlerce yıllık bir geçmişe sahip.
İnsan yüzünde ve boynunda çok sayıda kas vardır. Gülerken, ağlarken ve mimikler yaparken bu kaslar kasılır ve gevşer. Zamanla ise deforme olurlar. Yüz yogası yaptığınız takdirde yüz ve boyundaki kaslar, harekete geçer. Doğru şekillerde kasılıp gevşeyen bu kaslar, doku hücreleri ve diğer kasları uyarır. Bu sayede kan akışı artarken kasların sahip olduğu lif yapısının genişlemesi ve dokularda bulunan hücrelere daha fazla besin ve oksijen akışı sağlanır. Ardından doku hücreleri, daha fazla beslenir ve devamında daha hızlı iyileşen yaralar ile daha genç hücreler ve daha genç gözüken bir cilt ortaya çıkar. Aynı zamanda yüz yogası ile yaşla ortaya çıkan kolajen üretimindeki azalmanın da önüne geçilmesi sağlanır. Bu yoga çeşidi ile kolajen üretimi ve beraberinde cilt elastikiyeti artar. Bu durum; daha dolgun, daha az kırışıklıları olan ve daha kıvrımlı bir cilt oluşumunu sağlar.
Yüz Yogası Faydaları
Cildini yılların verdiği hasarlara karşı korumak, daha genç ve sıkı bir cilde sahip olmak isteyenler; ‘’Yüz yogası nedir?’’ sorusunun cevabını arıyor. Yüz yogasının faydalarını ve elde edebileceğiniz sonuçları bilmek ise egzersiz motivasyonunu artıracağı gibi günden güne daha çok verim almanızı sağlıyor. İşte, yüz yogasının faydaları:
- Yüz yogası yaşlanmanın etkilerini geciktirmesi sayesinde psikolojik olarak rahatlamanızı sağlar.
- Düzenli yapılan yüz yogası pratikleri ile kırışıklıklara sebep olan kasları tanıyarak bu kasları nasıl çalıştırmanız gerektiğini de öğrenirsiniz. Bu şekilde çalışmalarınızı hedef kaslara yönlendirebilirsiniz.
- Yüz yogası, yüzünüzdeki kan akışını artırır. Kan akışındaki artış dokuların daha fazla oksijen elde etmesini ve beslenmesini sağlar. Daha fazla beslenen cilt daha parlak ve canlı gözükür.
- Yıllarca mimiklerle oluşan kırışıklıkların azaltılması sağlanabilir. Özellikle kaş arası, dudak kenarları, göz etrafı ve alındaki çizgiler mimikler sebebiyle en çok belirginleşen kırışıklıklardır. Yüz yogası sayesinde buralardaki kasları çalıştırarak kırışıklıklara meydan okuyabilirsiniz.
- Hayatımızın gerçeği olan yer çekimine karşı koymak da yüz yogasıyla mümkün. Yer çekimi etkisiyle düşen göz kapaklarını toparlamada en büyük yardımcınız olacaktır.
- Boyun, dudak etrafı, yanaklar ve gıdıda meydana gelen kırışıklık ve sarkmaları kısa sürede toparlayabilirsiniz. Aynı zamanda boyun kaslarının da uzamasını sağlayarak boyun çizgilerinin azaltılmasını sağlayabilirsiniz.
- Yüz yogası teknikleri sayesinde derideki lenfatik drenajı artırarak ciltte birikmiş toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz.
"Yüz yogası ne zaman etki gösterir?” sorusu, kişileri süreçten koparan bir soru olarak biliniyor. Öncelikle yüz yogasından faydalanabilmek ve sonuçlarını görebilmek için da bir rutin oluşturmak önem taşıyor. Bu nedenle düzenli bir uygulama yapmak mühim. Yüz kaslarınızın tembelliği, geçmiş egzersiz tecrübeleriniz, kaslarınızda ve dokuda meydana gelmiş olan sarkmalar ve daha fazlası; etki süresini uzatan faktörlerdir. Bu uygulamalar esnasında sonuca odaklanmanız hâlinde egzersizlerin size kazandıracağı ruh dinginliğini de elde etmekte zorlanabilirsiniz.
Günde sadece 10 dakikanızı ayırıp düzenli olarak yüz yogası yaptığınızda cildinizdeki parlamayı ve kaslarınızdaki iyileşmeyi bir ay gibi kısa bir sürede görebilirsiniz. Üstelik bu etkinin sizi şaşırtacak boyutlarda olacağından emin olabilirsiniz.
Yüz Yogası Nasıl Yapılır?
Yüz yogasını istediğiniz an ve mekânda yapabilirsiniz. Fakat doğru kaslarınızı çalıştırdığınızdan emin olmak için bir aynadan faydalanabilirsiniz. Aynaya bakmak hem hangi kaslarınızı çalıştırdığınızı bilmenize hem hareket eden kasları görmenize yardımcı olur.
Yüz yogası için üretilmiş olan farklı yüz yogası aleti çeşitleri ve bulunur. Bunlar, genellikle doğal taşlardan üretilmiş olup yüz yogasında size yardımcı olur. Yüz yogası taşı seçimi yaparken farklı doğal taşlardan üretilmiş farklı şekillerdeki taşlarla karşılaşabilirsiniz. Her birinin amacı aynı olsa da kullanım pratiğinde farklılıkları olabilir. Doğal taşlardan enerjinize uygun olanı seçebilir, şeklini seçerken ise ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra sizin yüz yogasındaki en iyi yardımcınız, elleriniz olacaktır. Elleriniz ve parmaklarınız sayesinde zaman ve mekân fark etmeksizin yüz yogası hareketlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Yüz yogası gıdı eritme hareketi yaparken baş parmağınız ve diğer parmaklarınızı birleştirmeli ve ardından işaret parmağınızı köprücük kemiğinizin üzerine koyup hafifçe bastırarak boyundan çeneye doğru ilerlemelisiniz. Bu sayede boynunuzdaki kan akışı artar.
- Dudak ve ağız çevresi için: İki parmağınızı gülümseme çizgilerine yerleştirmeli ve hafifçe çekerek gerdirmelisiniz. Ellerinizi bırakmadan, ağzınızı bağırıyormuş gibi açarak A, U ve dudaklar içe dönük şekilde O sesleri çıkararak ağız kenarındaki kasların gerilmesini ve güçlenmesini sağlamalısınız.
- Yanaklar için: Ellerinizi yumruk yapmalı ve işaret parmaklarınızın eklemlerini burun kenarlarına yerleştirmelisiniz. Yumruklarınızı elmacık kemikleriniz hizasında yanaklarınız boyunca kulaklarınıza kadar sürmeniz gerekir. Bu sayede yüz yogası ile elmacık kemikleri belirginleştirme sağlarken yanaklarınızda da incelmeyi ve yüzünüzün yukarıya taşındığını fark edebilirsiniz.
- Göz çevresi ve kaz ayakları için: Avuç içlerinizi şakaklar ve göz çevresini alacak şekilde yüzünüze yerleştirmeli ve hafifçe bastırarak çekmelisiniz. Daha sonra gözlerinizi açarak kaşlarınızı çatmaya çalışın. Bu hareket sayesinde göz çevrenizdeki kaslar güçlenecek ve kaz ayaklarınız açılacaktır.
- Kaş ortasındaki mimik çizgileri için: Sol işaret parmağınızı kaşlarınızın ortasına ve sağ işaret parmağınızı alnınızın ortasına yerleştirmelisiniz. Daha sonra parmaklarınız yukarıya doğru saç dibinize kadar yürütmelisiniz. Bu hareketi birkaç tekrar halinde yapmak, kaş ortanızdaki çizgilerinizde azalmaya yardımcınız olacak.
Tüm bu hareketleri, yüz inceltme yogası olarak toparlamak da mümkün. Yanaklar, boyun ve gıdı için yapacağınız hareketleri bir rutine koymanız hâlinde yüzünüzün kısa sürede inceldiğini ve yer çekimine karşı yönde; gergin ve yukarı doğru kalktığını göreceksiniz.
Yüz yogası yaparken dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var:
- Nefes alışverişine dikkat etmek: Egzersizler esnasında her ne kadar küçük boyutlu olsalar da kas çalıştırdığınızı unutmayın. Kasların çalışması esnasında doğru nefes alıp verme tekniklerini kullanmak, kasların daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
- Özellikle alın kaslarını kasmamaya dikkat etmek: Alın kaslarının yanlış şekilde kasılması alında yatay çizgilerin oluşmasını sağlar. Bunun önüne geçmek için bir aynadan yardım alarak hareketleri doğru yaptığınızdan emin olabilirsiniz.