Konu güneş kreminden açıldığında akıllarda en fazla dolaşan sorulardan biri de kışın güneş kremi kullanılmalı mı sorusu. Yaz aylarının başlamasıyla beraber herkesin vazgeçilmez cilt bakım ürünlerinden biri de güneş kremleridir. Güneş kremleri, cilt dokusu üzerinde direkt olarak koruyucu bir katman oluşmasını sağlayan ürünlerdir. Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat öncesinde esen miktarda sürülmesiyle koruyucu etkisini göstermeye başlar. Genellikle plajlarda kullanıldığı görülen bu koruyucu ürünlerin, yılın diğer mevsimlerinde kullanılması akıllarda yer edinmiş bir sorudur. Bu bağlamda kışın güneş kremi sürülür mü sorusuna verilecek yanıt "evet sürülür” olacaktır. Güneş ışınları her mevsimde var olduğundan güneş ışınlarının altına çıktığınız her durumda ve her mevsimde kullanmalısınız. Kışın neden güneş kremi sürülmeli ve hangi havalarda güneş kremi kullanılmalı gibi soruların ayrıntılı yanıtları için yazının devamını okuyarak bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Yaz dönemlerinde güneş daha güçlü ve sıcak bir etki gösterir. Bu durum, güneş ışınlarının cilt için yıpratıcı bir etki taşıdığı anlamına gelir. Bu nedenle uzmanlar tarafından yaz aylarında mutlaka güneş kremi kullanılması önerilir. Diğer mevsimlerde güneş ışınları yaza göre daha düşük etki gösterse de cilt için yıpratıcı özellik taşımaya devam eder. Özellikle kış dönemlerinde gelen güneş ışınları içerisinde de UVB ve UVA ışınları olur. Kış dönemlerindeki güneş, cildiniz üzerinde hızla yanıklara neden olmasa da bu söz konusu ışınların istenmeyen etkisi sürmeye devam eder ve her mevsim aynı kalır. Bu sebeple zararlı güneş ışınlarına karşı kışın güneş koruyucu kullanmak bir gerekliliktir. Peki ya bulutlu günler? Kış ve bahar aylarının büyük bir kısmının bulutlu günlerden oluştuğunu biliyoruz. Bu dönemlerde güneş ışınlarının direkt olarak cilde temas etmemesi, size bu günlerde güneş kremi sürülmesine gerek olmadığını düşündürebilir. Ancak bu doğru bilinen yanlışlardan biridir. Çünkü güneş ışınlarının zararlı kısımlarının %85’lik bir bölümü bulutlar arasından da rahatça geçebilir. Bu dönemde güneş ışınlarını doğrudan görmezsiniz ancak cildiniz üzerindeki zararlı etkisi aynı kalır. Bu nedenle kış ve bahar aylarındaki bulutlu günlere ek yağmurlu günlerde de mutlaka güneş kremi kullanımı sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra bulutlu günlerde, normalde kullandığınız kremden daha düşük SPF değerine sahip bir güneş koruyucu kullanmalısınız. Yaz dönemlerinde direkt güneş ışığı altında uzun saatlerce kalabilirsiniz. Bu dönemlerde ise 50 SPF değerine sahip güneş kremlerinin tercih edilmesi doğru olacaktır. Kış aylarındaki bulutlu günlerde ise 30 SPF değerine sahip kremleri tercih edebilirsiniz. Kışın güneş kremi kullanılır mı sorusunu soran kişilerin aklına takılanlardan biri de karlı havalarda sürülmesi gerekip gerekmediğidir. Buna verilecek kısa yanıt da "evet sürülmesi gerekir” olacaktır. Çünkü güneş ışınları karlı havalarda, kar üzerinden yansıma yaparak cilt üzerinde yanık izlerine sebep olur. Bu durum "kar yanığı” olarak da adlandırılır. Kar yanığında, zararlı UV ışınlarının yansımasıyla cilt hasar görebilir. Kar yanığından korunmak adına bu havalarda yüksek SPF değerine sahip güneş kremi önerileri dikkate alınmalıdır.
Güneş kremi faydaları ve etkilerinin bilinen süresi 2 ile 2,5 saat arasıdır. Yani güneş kreminizi sabah sürüp çıkmak tüm gün içinde yeterli olmayacaktır. Koruyucu kreminizi akşam saatlerine kadar tekrarlayacak kullanmanız şarttır. En iyi etki için güneş kremleri, evden çıkmadan yarım saat önceden kullanılmalıdır. Özellikle güneş alerjisi olan kullanıcıların 50 faktöre sahip güneş kremlerini sürekli olarak kullanması gerekir. Peki kışın güneş kremi kullanmak neden bu kadar önemlidir? Güneşin zararlı etkilerini her ne kadar yaz dönemlerinde daha çok görürüz. Bu dönemde güneş ışınları en dik konumda gelir. Dolayısıyla cilt sağlığının korunabilmesi için bu dönemde 50 faktörlü güneş koruyucu ürünler kullanmak şarttır. Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir. Pek çok kullanıcı, yaz döneminde güneş kremi kullanıp kış mevsimi geldiğinde bunları rafa kaldırır. Ancak güneş koruyucu kremler, en az yaz kadar kullanması gerekli olan ürünlerdir. Pek çok kişi bu durumdan habersiz olsa da sizler artık bunun gerekli olduğunu öğrendiniz. O halde güneş koruyucuların kış döneminde kullandığınızda gelecek faydalardan bahsetmekte yarar var. Uzmanlar yaz dönemlerinde kullanılan güneş koruyucuların kış dönemlerinde cildin nem dengesini sağladığını, bunun yanında parlaklık ve canlılık kazandırdığını söylemekte. Kış aylarında güneş kremi kullanımı ise cilde ekstra katkı sağlar. Bunun yanı sıra yaz dönemlerinde en sık görülen cilt sorunu cilt kuruluğudur. Bu da zaman içinde kırışıklıkların artmasına sebep olur. Gerekli önlem alınmazsa kış ayları süresince bu kuruluk sürmeye devam eder ve sorun giderek derinleşerek kökleşir. Bu konuda alınabilecek en etkili yöntem kesinlikle kış dönemlerinde de güneş koruyucu krem kullanmaya devam etmektir. Kışın güneş kremi kullanmak cildin her daim genç kalmasına yardımcı olur ve zamanından önce oluşabilecek semptomlara karşı kalkan görevi görür. Koruyucular, aynı zamanda yaz aylarının cilde getirdiği ağır yükleri kolayca kaldırır ve tamir eder. Bunun için en kısa zamanda sana özel kış için güneş kremi seçkinizi seçmeli ve cildinizdeki lekeleri yok etmek üzere savaşmalısınız.
Kışın güneş kremi kullanımı konusunda endişeleri olanların en büyük savı, kış dönemlerinde güneş ışınlarının yazda olduğu kadar yakıcı olmamasıdır. Oysa son araştırmalar gösteriyor ki kış dönemlerinde güneş ışınlarının zararlı etkisi yalnızca %20 ile %30 arasında azalmakta. Dolayısıyla kış dönemlerinde dahi yoğun olarak UVA ve UVB ışınlarına maruz kalma durumu devam etmekte. Yani havanın bulutlu, kapalı, yağışlı hatta karlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep olmamalı. Hemen güneş kremi tavsiye incelemesi yapmalı ve kendinize özel güneş koruyucunuzu edinmelisiniz. Güneş kremi kullanımı ile hayatınıza katacağınız avantajlar şunlardır;