C vitamini, insan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Besinlerden de alınabilen C vitamininin düzenli kullanımında pek çok sağlık sorununa çözüm getiriyor. Askorbik asit olarak da bilinen C vitaminin insan vücuduna sayısız faydası bulunuyor. Bu yazımızda C vitamini nedir, nasıl kullanılmalı ve sağlığa faydaları nelerdir sorularına yanıt vereceğiz.
İnsan vücudunda bulunan kan damarları, kıkırdaklar, kemikler ve kaslarda kollajen proteini oluşturmaya yarayan C vitaminini günlük olarak kullanmakta hiçbir sakınca yok. Askorbik asitin hemen hemen tüm canlıların dokularında bulunduğu bilinmektedir. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini zararlı moleküller olan serbest radikallerin vücuttan dışarı atılımını sağlar. Toksik kimyasallar, sigara dumanı gibi kirleticilerin yaratmış oldukları hasarlara karşı da C vitaminiyle korunmak mümkündür.
Düzenli C vitamini kullanımı vücutta oluşan kanser hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Kalp hastalığı gibi sorunları da bu vitamini kullanarak engellemek mümkün. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan soğuk algınlıkları için C vitaminini takviye edici gıda olarak kullanabilirsiniz. Tablet veya suda eriyen formları olan ürünler arasından sizin için kullanımı en pratik olanı tercih edebilirsiniz. Mevsim geçişi dönemlerinde boğazlarınızda ağrı yaşıyorsanız C vitaminli pastiller kısa sürede sağlığınızı toparlamaya yardımcı olur. Propolis ve C vitaminli pastiller hem genç hem de yetişkinler tarafından beğenilerek tüketiliyor.
Vücut fazla C vitaminini atar ve depolamaz. Bu sebeple C vitamininin aşırı doz tüketimi gibi bir sorun yoktur. Dolayısıyla C vitamini tüketimi konusunda bir endişe yaşamanıza gerek yok. Fakat yine de çok fazla vitamin yüklemesinden kaynaklı mide bulantısı, baş ağrısı, diyare gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için günlük belirli bir doz kullanmak faydalı olur. Uzmanlar günlük maksimum 2000 mg C vitamini kullanımı önermekte. Bu sınırı aşmamanızda fayda var. Bu sınırın aşılması böbrek taşı riski gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
İnsan vücudu doğal bir şekilde C vitaminini üretmediğinden dışarıdan almak gerekir. Beslenme en etkili şekilde C vitamininin alımını sağlar. Başlıca C vitamini içeren besinler arasında portakal, greyfurt, çilek, ananas, kivi gibi taze meyveler gelmektedir. Roka, maydanoz, marul gibi gıdaların tüketimi de C vitamininin alınmasını sağlar. C vitamini hangi besinlerde bulunur sorusuyla sıkça karşılaşılıyor. Brokoli, lahana, ıspanak gibi besinlerde de bu vitamin bolca bulunuyor. Başka C vitamini nelerde bulunur ve hangi besinleri tüketmek gerekir diye merak ediyorsanız, limon, taze kuşburnu, kırmızı biber gibi gıdaları tercih edebilirsiniz.
Gıda alımı dışında C vitamini nasıl kullanılır konusu çok tartışılmaktadır. C vitaminini doktorlar takviye edici gıdalarla almayı hastalarına sıkça önermektedir. Günlük olarak gereksinimi karşılanması gereken bir vitamin olduğu için bazen gıda alımı yeterli olmamakta. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile yeterli düzeyde C vitamini alımı mümkün. Ancak özellikle soğuk algınlığı, grip, covid gibi durumlarda mutlaka takviye olarak C vitamininin tüketilmesi önerilmektedir.
C vitamininin vücutta eksikliği durumunda enfeksiyon sorunları ile karşılaşılabilir. C vitamini eksiği yaşayan kişilere doktorlar çeşitli yollarla ek gıda alımı tavsiye edebilir. Haplar, suda eriyen tabletler veya serum şeklinde C vitamini önerisi doktorlar tarafından sıklıkla verilmektedir. En sağlıklı yöntem doktorunuza danışarak C vitaminini tüketmenizdir.
C vitamininin eksik alınmasına başladıktan 8 hafta sonra bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Kilo kaybı, iştahsızlık, sinirlilik gibi belirtiler ilk etapta baş gösterir. 1 ila 3 ay içerisinde ise çok daha ciddi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. C vitamini görevleri arasında bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğundan dolayı eksikliği size hastalık olarak geri dönebilir.
Anemi, C vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan en önemli hastalıklar arasındadır. Miyalji ve kemik ağrıları da C vitamininin eksikliğinde görülür. Özellikle yaşlılarda bu hastalıklar çok sık baş göstermektedir. Ödem, kıl yapısında bozulma, nefes darlığı gibi rahatsızlığı olan kişiler de vücutlarında C vitamininin eksikliğinden şüphe edebilirler. Depresyon, duygu durum bozukluğu gibi sorunları olanlar da C vitaminini düzenli olarak almalıdır.
Yaraların iyileşmesinin gecikmesi de C vitamininin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Vücudunuzda açık yara varsa mutlaka C vitamini takviyesi almanız önerilir. Sarılık, ani kanamalar, ateş, kasılma gibi sorunlar baş gösterirse bu vitamini bol tüketmekte fayda var. C vitamini faydaları çok fazla olduğu için bir sürü hastalığa derman olabilmekte. Özellikle hamile kadınların bolca C vitaminini vücutlarına aldıklarından emin olmaları gerekir. Hamilelerde C vitamini ne zaman alınmalı ve nasıl tüketilmeli konusunda doktorlarına danışmaları gerekir. Bebekte fetal beyin gelişimi sorunları yaşanmaması için mutlaka hamile bayanların vitamin eksiği bulunmamasına dikkat etmeleri önemlidir.
C vitamininin eksikliği ciltte de problemlere yol açmakta. C vitamini eksiği olan kişilerin derilerinde pullanma, kalınlaşma gibi sorunlar görülebilir. Eğer düzenli C vitamini tüketmiyorsanız cildinizde aşırı derecede lekelenme görülebilir. Özellikle güneşli mevsimlerde güneş lekeleri sorunu baş gösterebilir. C vitamininin eksikliği durumunda ciltte sivilce benzeri yumrular oluşabilir. Bu vitaminin eksikliği söz konusu olduğunda saç köklerindeki kan damarları parçalanabilir ve foliküllerin çevresinde parlak, kırmızı kan lekeleri oluşabilir.
Düşük vitamin alımı durumunda kan damarları zayıfladığı için kolayca morarmalar olabilir. Vücudunuza aldığınız darbeler sonucu ciddi morarmalar yaşıyorsanız yeterli derecede C vitamini tüketmiyor olabilirsiniz. Eklemlerde ağrı ve şişkinliğe de neden olan eksiklik kilo artışı gibi sorunlara da neden olmaktadır.
Günümüzde C vitamininin cilde faydaları kanıtlandığı için pek çok kozmetik markası tarafından C vitaminli ürünler piyasaya sürülmektedir. Ciltteki ince çizgi görünümünü azaltan C vitamini aynı zamanda ciltteki nem oranının korunmasına yardımcıdır. Güneşin zararlı etkilerinden de cildin korunmasını sağlayan C vitaminini serum olarak kullanabilirsiniz. Akne oluşumunun da önüne geçen C vitamini kullanımı cilde tazelik kazandırıp cildin aydınlık bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
C vitamini yüze faydaları yanı sıra vücuttaki çatlaklara da iyi gelmektedir. Yorgunluk ve stres nedeniyle göz çevresinde oluşan ton eşitsizlikleri ve şişkinlikler de C vitamini serumlarıyla giderilebilir. C vitaminli serum, salisilik asit içerdiği için ciltteki koyu lekelerin giderilmesine yardımcıdır. Sabah ve akşam günlük olarak uygulayabileceğiniz bu serum sayesinde daha aydınlık bir cilde kavuşabilirsiniz. Cildinizi temizledikten sonra bir tam dolu damlalıkta bulunan serumu cildinize nazikçe masaj yaparak yedirin. Uygulama sonrasında nemlendirici kreminizi sürebilirsiniz. Düzenli kullanımda zaman içerisinde daha aydınlık bir cilde sahip olabilirsiniz.
En etkili C vitamini faydaları için serumunuzu sabah ve akşamları olmak üzere günde iki defa kullanabilirsiniz. Cilde tazelik kazandıran serumu sürmeden önce cildinizi temizlemeniz önemli. Temiz bir cilde serum çok daha iyi bir şekilde nüfus edecektir. Dolayısıyla peeling, temizleme jeli, arındırıcı tonik gibi ürünlerinizi serumdan önce yüzünüze uygulamalısınız. Ardından ince bir tabaka halinde C vitaminini cildinize yedirmelisiniz. Nemlendiriciden önce uygulanması cildin vitamini emebilmesi açısından önemlidir.
Bu yazımızda C vitamini neye iyi gelir ve nasıl kullanılmalı konusunda size bazı ipuçları verdik. En etkili şekilde C vitamininden faydalanmak istiyorsanız besinlere ek olarak içeriğinde C vitamini de bulunan multivitamin ürünlerini tüketebilirsiniz. Cildiniz ve genel sağlığınız için doğru ve düzenli C vitamini tükettiğinizden emin olmalısınız.