Okula dönüş yeni eğitim döneminin her geçen gün daha yakın hale geldiği bugünlerde yalnızca öğrenciler için değil ebeveynler tarafından da araştırılan bir konu. Öğrencilik hayatı devam eden her bireyin yeni eğitim dönemi yaklaşırken büyük bir heyecan duyduğunu dile getirmek mümkün.
Ancak özellikle ilk ve orta öğretim dönemlerinde öğrenci olan çocukların ebeveynleri ile okula dönüş hazırlıkları konusunda hevesli olmaları mühim. Aksi takdirde tatil sürecinin ardından eğitim dönemine tekrar adapte olmak imkansız hale gelebiliyor. Ebeveynler ise yeni dönemin açılmasıyla birlikte çocuklarının yeni döneme hızlı şekilde adapte olmasını sağlamak için izlenmesi gereken yolları araştırıyor.
Eğitim süreci devam eden her öğrenci yaz aylarında belirli süre tatil yapıyor. Yoğun kış aylarının ve eğitim döneminin ardından tatil hem keyifli hem okulu unutturacak kadar uzun süreli olabiliyor. Özellikle eğitim hayatı yeni başlayan çocuklarda yaşanan en büyük problem yaz tatili sürecinde okul dönemini unutmuş olmak.
Öğrenciler yaz tatilinde okulu unuttukları için yeni döneme adapte olmak hem kendileri hem ebeveynleri için oldukça zor süreç haline gelebiliyor. Ancak okula adapte olma sürecini daha hızlı hale getirmenizi sağlayan birtakım öneriler olduğunu dile getirmek mümkün.
Yaz tatilinde izlenebilecek bir okula dönüş hazırlığı olan sabah programları okulu unutmaya engel oluyor. Eğitim sürecine adapte olmayı en çok zorlaştıran etken sabah erken saatlerde uyanmak. Tatil sürecinde öğrenciler genellikle geç saatlere kadar uyuyarak vakit geçiriyor. Tatilin sonlarına doğru bir sabah programı oluşturmak ve erken saatlerde uyanmak okula dönüş motivasyonu sağlıyor. Böylelikle okul açıldığında dahi sabah erken saatlerde uyanmak ve güne adapte olmak zor olmuyor.
Motivasyon eğitim hayatı devam eden her öğrenci için en önemli etkenlerin başında geliyor. Öğrencilerin öğrencilik hayatlarının hangi döneminde olduğu fark etmeksizin motivasyon eksikliği yaşadıkları durumlarda başarısızlık ile sonuçlanan bir sürece dahil olduklarını dile getirmek mümkün. Ebeveynler bu durumun önüne geçmek için yaptıkları araştırmalarda genellikle okul malzemeleri ile karşılaşıyor.
Öğrencilerin okul ve eğitim sürecinde hangi eşyaları ve malzemeleri kullanmaları gerektiği çeşitli etkenler dolayısıyla değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla pek çok malzeme okul açıldıktan ve dersler belirlendikten sonra dersi veren öğretmen tarafından liste edilir. Dersler için kısmi olarak alınacak eşyaların okul süreci öncesinde satın alınması mantıklı değil.
Fakat çocuğunuzu okula motive etmek için öğretim dönemi başlamadan önce okul alışverişi yapabilirsiniz. Çanta, defter ya da kalem gibi kırtasiye ihtiyaçlarını birlikte satın almak çocuğunuzun okul dönemine dair heyecan duymasını sağlar. Böylelikle yeni döneme dair daha motive hissetmeye yardımcı olur. Yeni dönemin motivasyon ile başlıyor olması ise derslerini kesinlikle etkiler.
Yeni eğitim yılına hazırlık yaparken almanız gereken okul malzemeleri oldukça geniş bir listeye sahip. Derslerinin daha başarılı olması adına önemli rol oynayan kırtasiye malzemelerinin yanı sıra günlük hijyenin sağlanması adına hijyenik malzemelerden yana da alışveriş yapmanız gerekiyor.
Okul döneminin açılmasıyla birlikte kısa süre içerisinde öğrencilerin büyük çoğunluğunda grip ve nezle gibi istenmeyen problemler meydana geliyor. Havaların soğuması ve mevsim değişikliğinin de oldukça etkili olduğu bilinen bu gibi hastalıklar yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda daha ciddi problemlere yol açabiliyor.
Bu gibi problemlerin daha ciddi sorunlara yol açmaması için okulda hijyenik malzemeler önemli rol oynuyor. Kalabalık sınıflarda ders gören çocukların mutlaka hijyen konusunda bilinçli olması gerek. Hijyen konusunda bilinçli olan çocukların çantasında ise ıslak mendil ve antibakteriyel temizleyici gibi hızlı şekilde hijyen sağlayan ürünlerin mutlaka bulunması gerekiyor.
Islak mendil, sıvı sabun ya da antibakteriyel temizleyici gibi okul çantasında olması gerekenler çocukların topluluk içerisinde yaşama konusunda daha bilinçli hale gelmesine yardımcı oluyor. Çocukların okulda kullanması gereken kırtasiye ve hijyen ürünleri konusunda bilinçlendirilmesi ve alışverişin birlikte yapılması ise yeni döneme daha motive halde başlamalarına yardımcı oluyor. Öğrencilerin öğretim süreci boyunca kullanacakları malzemeler ile ilgili kendi karar mekanizmalarını oluşturmaları ise yetişkinliğe attıkları ilk adımlardan biri olarak ele alınabilir.
Yeni dönem öncesi yapılması gereken öğrenci hazırlıkları olduğu gibi, ebeveynler tarafından da yapılması gereken hazırlıklar bulunuyor. Bunların başında ise çocuklarının yeni dönem için hazır olduğundan emin olmak gerekiyor.
Okula yeni başlayan öğrenciler ilk defa bu kadar kalabalık bir sosyal grup içerisine dahil oldukları için hem fiziksel hem psikolojik olarak rahatsız hissediyor olabilir. Mikrop kapmaya ve enfeksiyon ile karşılaşmaya oldukça müsait olan çocukların yeni dönem öncesinde fiziksel olarak çeşitli testlerden geçmeleri faydalı olabilir. Bunun yanı sıra çocuğunuz ile iletişimde kalarak yeni dönem ile ilgili hislerini mutlaka anlamaya çalışmalısınız.
Son yıllarda yaş grubu fark etmeksizin okul ile ilgili en çok yaşanan problemlerin arasında eğitim kaygısı geliyor. Anne ve babalarının başarı ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünen ya da kendini yoğun bir baskı altında hisseden çocuklar küçük yaşta eğitim kaygısı ile karşılaşıyor. Eğitim kaygısı yaz tatillerinde yani aktif olarak okula gidilmeyen zamanlarda kendini bastırsa ve göstermese de okulların açılmasıyla birlikte tekrar su yüzüne çıkıyor. Dolayısıyla ebeveynlerin okul öncesi hazırlık sürecine dahil etmeleri gereken en önemli etken çocuklarının psikolojik olarak da yeni bir okul dönemini hazır olduğundan emin olmak. Eğer çocuğunuzda bir eğitim kaygısı gözlemliyorsanız bunun üstüne gitmeniz gerek. Üstüne gidilmeyen ve çeşitli şekillerle çözülmeyen eğitim kaygısı zaman içerisinde çok daha ciddi problemlere yol açıyor.
Yeni eğitim yılı ile yoğun bir tempo meydana geleceği için çocuğunuza takviye vermek istiyor olabilirsiniz. Kendini daha enerjik hissetmesine ve bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olan takviyeler çeşitli içerikler ile üretilir. Ancak çocuğunuza daha enerjik hissetmesi ve bağışıklığının güçlenmesi için takviye vermeyi düşünüyorsanız mutlaka bunu bir doktor gözetiminde yapmalısınız.
Öğrencilerin yeni bir okul dönemine adapte olmalarını en çok zorlaştıran etken yaşam düzenlerinin tatil sürecinde büyük bir değişiklik gösteriyor olması. Okul dönemi boyunca motive bir şekilde çalışan ve hayatı buna göre ilerleyen çocuklar yaz tatiliyle birlikte bütün rutinlerinde farklılıklar yaşamaya başlıyor. Ancak eğitimde motivasyon rutinlerin sürekli olarak değişmemesi ve aynı kalmasıyla sağlanıyor.
Yaz tatilinin sonlarına doğru yaşam düzenini eğitime uygun hale getirmek yeni eğitim dönemine hazır hale gelmek adına önemli. Bunun için sizlere yardımcı olabilecek okula dönüş rehberi sayesinde hayatınızda ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Yaz tatilinin büyük bir kısmını bilgisayar oyunları ya da dışarıda vakit geçirerek geçiren çocukların yaz tatilinin sonuna gelirken derslerine geri dönmesi önemli. Gün içerisinde yapılan ve kısa süren tekrarlar yeni döneme adapte olmayı kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra öğrencilerin yeni döneme daha kısa süre içerisinde adapte olması için kendilerine bir çalışma alanı yaratmaları gerekiyor. Birlikte yaratacağımız çalışma alanında kendine ait bir düzeni olması ders çalışmaya ve dolayısıyla yeni döneme duyduğum motivasyonu arttırabilir.