Yaygın ayak sorunları arasında yer alan topuk çatlağı ilk başlarda çok önemli bir sağlık sorunu gibi görünmese de ilerleyen süreçlerde ciddi etkileri olabiliyor. Özellikle de çatlakların derinleşmesi gibi durumlarda ayakta durmak bile zorlaşabiliyor. Derinleşen topuk çatlakları zamanda topuğa yapılan en ufak bir baskıda bile şiddetli ağrılara sebebiyet veriyor. Estetik bakımdan da tatmin etmeyen sonuçlar doğuran topuk çatlağı kişilerin özgüvenini de etkileyen sorunlardan biri. İlk başlarda deriyi etkileyen bir problem olan topuk çatlağı zamanla içinde bulunan organizmalardan dolayı başka hastalıklara da sebep oluyor.
Topuk çatlağı ağrısı kişilerin hayatını olumsuz olarak etkiliyor. Özellikle yaz aylarında artan topuk çatlağı fiziksel aktivitelerin de kısıtlanmasına sebep oluyor. Oldukça önemli konulardan biri olan ayak bakımı ihmal edildiği zaman pek çok dermotolojik rahatsızlığa sebep oluyor. Mevsim geçişlerinde artış gösteren bu rahatsızlıklar önlem alınmadığı takdirde daha da büyüyor. Yaz aylarında ortaya çıkan topuk çatlakları için süreç ilerlemeden önlem almak gerekiyor. Pek çok insan el, yüz ve vücut bakımına dikkat ederken ayak bakımını ihmal edebiliyor. İhmal edilen ayaklarda ise zaman içerisinde topuk çatlaklarına sebebiyet veriyor. Topuk çatlakları doktor eşliğinde tedavi edilebildiği gibi, evde ortamında bitkisel yollarla da tedavi edilmesi mümkün.
Topuk çatlağı topuk bölgesinde olan kabuklanma ile başlar. Ayakta olan baskının yoğunlaşması ile ayak tabanı genişlediğinden dolayı kabuklanan yerler zamanla çatlamaya başlar. Böylece oldukça rahatsız edici bir durum olan topuk çatlakları ortaya çıkıyor. Topuk çatlağına sebep olan pek çok durum olabiliyor. Mevsimsel şartlar, fiziksel aktiviteler, cilt tipi, tiroid ya da diyabet hastalıkları ve vitamin eksikliği gibi birçok sorun yüzünden topuk çatlakları oluşabiliyor. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğu zaman topuk çatlağının bir hastalık belirtisi olduğu da söylenebilir.
Topuk çatlağı hemen herkeste görülebilen bir cilt sorunu olsa da cildini yeterli miktarda nemlendirmeyen insanlarda daha fazla görülüyor. Ayaklardaki baskı, hali hazırda kuru olan ayak topuğunun çatlamasını hızlandırabiliyor. Topuk çatlağı özellikle belirli bir yaştan sonra yoğun nem kaybı yaşandığı için belli bir yaşın üstünde olan insanlarda daha çok görülebiliyor. Yeteri miktarda nemlendirilmeyen cilt zaman içinde pütürlü bir hal alıyor. Bu da topuk çatlağına yol açıyor. Topuk çatlağı belirtileri topuk kaşıntısı ve cildin kalınlaşıp pütürlü bir hal almasından anlaşılabiliyor. Zaman içinde deri sertleşmesi ile beraber deri dökülmesi de oluşabiliyor. Bu durumun ilerlemesi halinde ise deride kanamalar da gözükebiliyor. Özellikle şeker hastalarında daha çok görülen topuk çatlağının en belirgin özelliği cildin kuru olması.
Diyabet hastaları dışında da oluşabilen topuk çatlağı soğuk ve kuru ortamlarda yaşayanlarda da görülebiliyor. Topuk çatlağına neden olan diğer bir konu ise çok sıcak suyla duş alma konusu. Cilt kuruluğuna sebep olan sentetik sabun ve temizleyiciler kullanmak da yine topuk çatlağına neden oluyor. Yanlış ayakkabı tercihi, uzun süre ayakta kalmak ve yetersiz ayak bakımı topuk çatlağı oluşumu nedenlerinin başında geliyor.
Topuk çatlağı tedavi yöntemleri birden fazladır. Birbirinden farklı birkaç tedavi yöntemi bulunan topuk çatlağında, topuk derisinde kalınlaşma ve dökülme belirtileri de var ise önceden önlem almak gerekiyor. Topuk çatlağı nasıl tedavi edilir için yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Yürümeye başladığımız ilk günden itibaren bedenimiz ayakta tutan ve bütün yükümüzü taşıyan ayaklara gerekli bakım yapılmadığı takdirde bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor. Ayakların yeterli miktarda temizlenmemesi ve nemlendirilmemesi bazı ayak problemlerine davetiye çıkarıyor. Bu problemlerin başında ise topuk çatlağı geliyor. Topuk çatlağı temizlemek için birkaç farklı yöntem bulunabiliyor. Topuk çatlağı için en iyi krem gibi alternatifler olsa da bitkisel olarak da topuk çatlakları temizlenebiliyor. Ev ortamında hazırlanabilen kürler sayesinde de topuk çatlakları zaman içerisinde giderilebiliyor.
Topuk çatlağı temizliği için pek çok doğal kür bulunuyor. Bunlardan biri ılık su - limon kürü. Limon asidik bir özelliğe sahip olduğundan dolayı bakteriler ile savaşabiliyor. Topuk sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan limon, eşit miktarda ılık su ile karıştırılıp topuklara uygulandığı zaman çatlakların temizlenebilmesi sağlanıyor. Yine ev ortamında hazırlanabilen bir diğer kür ise, ılık su - bal kürü. Cildi nemlendirme özelliğine sahip olan bal, topuk çatlaklarının temizlenmesini sağlıyor. Topuk çatlaklarından kurtulmak isteyenler bir leğen içine ılık su ile balı karıştırarak ayaklarını 15 dakika kadar o karışımın içinde beklettikleri zaman topuk çatlakları temizlenebiliyor. Topuk çatlağı giderici jel gibi uygulamalar da topuk çatlağı temizliğinde büyük bir rol oynuyor. Özellikle ilerleyen topuk çatlaklarının tedavisinde topuk çatlağı jeller ve en iyi topuk çatlağı kremi uygulanarak topuk çatlaklarının temizlenmesi sağlanabiliyor.