Hemen herkesin evinde bulunan ama hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olunmayan vazelin aslında sadece basit bir nemlendirici değil. Çatlamış cildi iyileştiren, cildi besleyen ve kuru cildi rahatlatan vazelin göründüğünden çok daha fazla özelliğe sahip. Görüntüsü sebebiyle çekmeceler ardına saklanan vazelin aslında çok daha fazla ilgiyi hak eden ürünler arasında yer alıyor. Göz alıcı olmayan şöhretiyle vazelin aslıdan birçok durumda işe yarayabiliyor. Vazelin hakkında en çok merak edilen konular arasında vazelin nedir geliyor.
Vazelin, petrolden elde edilen artıklardan elde edilen doğal bir öz olduğu için petrol jelatini olarak biliniyor. Yoğun bir yapıya sahip olan vazelin kokusuz ve şeffaf bir ürün olarak üretiliyor. Petrol jölesinin oldukça fazla faydası bulunuyor. Sağlığı ve güzelliği teşvik eden bu ürün şaşırtıcı derecede sonuçlar verebiliyor. Günlük sorunlardan tıbbi bakıma kadar pek çok sorunun çözümüne uzanan vazelin mineral olduğu için de alerji yapmıyor. Her evde olması gereken demirbaş ürünlerden biri olan vazelinin kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahip.
Kadın, erkek, çocuk ayırt etmeden ailecek kullanılabilir olan vazelin adeta olmazsa olmaz ürünler arasında yer alıyor. Krem ve jel seçenekleri de bulunan vazelin cildi tahriş olmaktan koruyor ve nemlenme ihtiyacı duyulduğu zaman güvenle uygulanabiliyor. Vazelinin keşfi ilk olarak 1800’lü yıllarda yapılıyor. Amerikalı kimyager Robert Chesebrough tarafından tesadüfi olarak keşfediliyor. 1859 yılında petrol kuyularını incelerken vazelini keşfeden Robert, yaraların vazelin sayesinde iyileştiğini gözlemliyor. Böylece bu madde öncelikle petrolden arındırılıyor ve 1870 yılında vazelin petrol jeli olarak piyasada satışa sunuluyor.
Vazelin yoğun kıvamlı bir yapıya sahip olduğundan dolayı cildi yalnızca nemlendirmez aynı zamanda pürüzsüzleşmesini de sağlar. Öbür adıyla petrol jeli olarak bilinse de uzun yıllardır cilt bakım ürünleri arasında vazgeçilmez olmasıyla fark yaratıyor. 1800'lü yıllardan beri petrolden arta kalanlardan keşfedilen vazelin doğal bir öz olan petrol jeli birçok yarayı tedavi etmesiyle biliniyor. Kokusuz ve parfümlü seçenekleri ile günümüzde oldukça popüler bir şekilde kullanılan vazelinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Birçok faydası bulunan vazelinin nasıl ve nerelerde kullanıldığı da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan vazelini her an ve her yerde kullanabilirsiniz. Bu şifalı jel genellikle el ve ayak bakımı, cilt bakımı gibi alanların yanı sıra kirpikler, kaşlar ve dudaklar için de kullanılıyor. Hem kaşlara hem de kirpiklere sürülebilen vazelin bu küçük tüylerin bakımında oldukça yararlı. Bir kulak çubuğu yardımıyla uygulanabilen vazelin sayesinde kirpiklerin daha parlak uzaması sağlanabilir ve kaşların dökülmesi engellenebilir.
Bunların yanı sıra yüze vazelin sürülür mü sorusu da pek kişi tarafından araştırılıyor. Vazelin yüze sürülebilen bir nemlendirici olarak biliniyor. Bütünsel olarak cildi nemlendirme özelliği bulunan vazelin güneşe çıkmadığınız zamanlarda yani geceleri jel losyon halinde yüze de sürülebilir. Kullanım alanı bakımından geniş bir yelpazesi bulunan vazelin en fazla kozmetik alanda tercih ediliyor. Bilek ve boyun kısmında da kullanılabilen vazelin gün boyunca daha kalıcı bir parlaklık hissi veriyor. Yaraların üzerine de sürülebilen bir krem olan vazelin yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlıyor. Topuk çatlağı konusundan muzdarip olanların da kullanabildiği vazelin topuk çatlaklarını iyileştirme de oldukça iyi sonuçlar veriyor. Bu kapsamda vazelin topuğa iyi gelir mi sorusuna yanıt olarak vazelinin topuklara iyi geldiği söylenebilir. Her türlü kuruluğa faydalı olan vazelin hem topuğa hem de dirseklere uygulanabilen nemlendiriciler arasında yer alıyor. Cildi nemlendirmesinin yanı sıra daha parlak bir görünüme de kavuşmasını sağlayan vazelin sayesinde daha yumuşak ve parlak bir cilde sahip olmak mümkün hale geliyor.
Birçok alanda kullanıma uygun olan vazelinin akneye meyilli olan ciltlerde kullanımı daha kötü sonuçlara sebep olabiliyor. Ayrıca fazla uygulanan vazelin de ciltten doğru bir şekilde temizlenmez ise gözenekleri tıkıyor. Bu tıkanıklıklar da zaman içerisinde cildin yüzeyinin toz ve kir çekmesine neden oluyor. Ayrıca vazelin sürerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da vazelin sürüp güneşe çıkılmaması gerektiği. Vazelin genellikle geceleri kullanıma uygundur. Vazelin zararlı mıdır diye bir soru ile karşılaşıldığı zaman doğru kullanımda zararlı olmadığı yanıtı verilebilir. Zararından çok faydası bulunan bu petrol jeli doğru kullanımda hiçbir şekilde zararlı değildir. Kökeni sebebiyle petrolatum endişelerini artırıyor olsa da kullanımıyla ilgili reaksiyonlar yok denecek kadar az miktarda bulunuyor.
Vazelin pek çok tedavide de kullanılabilen ürünler arasında yer alıyor. Bunlardan biri de varis rahatsızlığı. Vazelin varislere iyi gelir mi gibi konular birçok insan tarafından merak ediliyor. Genellikle bu tür yağlar ve nemlendiriciler varisleri ortadan kaldırmıyor. Fakat yeni varis oluşumunu geciktirebiliyor. Vazelin içinde bulunan stratum corneum sayesinde cildin susuz kalmasını önlüyor. Ayrıca esnek, parlak yumuşak bir epidermisi koruyor. Çocuklarda da pişik önleyici biz özelliği bulunan vazelinin bileşeni cilt tarafından tolere edilebiliyor.
Bu kapsamda vazelinin nerelere sürülebileceği ve nerelere sürülemeyeceği göz önüne alındığı zaman sürülebilme alanlarının fazla olduğu görülüyor. Vazelin çatlaklara iyi gelir mi sorusu da pek çok kişi tarafından sorulan sorulardan biri. Tıkayıcı bir ajan olan vazelin ciltteki nemi hapsettiğinden dolayı kuru ve gergin olan cildi iyileştirme özelliği bulunuyor. Çatlaklara uygulanan ve 5-10 dakika kadar masaj yapılan vazelin sayesinde çatlaklar iyileşme belirtisi gösterebiliyor.