Diş çıkartma kelimesinin kendisi bile ebeveynlerin telaşlanması için yeterlidir ve telaşlı bebek görüntüsü anında gözler önüne gelir. Diş çıkarma, dişin deriyi kırdığı zamanı ifade eder. Bu süre zarfında bebeğinizin diş etleri kırmızı, parlak ve şişmiş olabilir. Parmağınızla bebeğinizin diş etlerine dokunursanız alttaki dişin sert noktasını hissedebilirsiniz. Diş çıkartma söz konusu olduğunda tüm bebekler birbirinden farklı belirtiler gösterir. Fakat çocuğunuzun ilk dişlerinin ilk senesinde çıkması mümkün olacaktır. Bazen, çok seyrek de olsa bebekler doğduklarında bazı dişleri çıkmış şekilde doğar, bazıları 4 aydan önce, bazıları 12 aydan sonra diş çıkarmaya başlar. Lakin çoğu bebek yaklaşık doğduktan sonra 6 ay içinde dişlerini çıkarmaya başlar. Çocuğunuzun bebek dişleri veya süt dişleri olarak da bilinen dişleri doğum anında diş etlerinde zaten oluşmuştur. Ortalama olarak ilk diş genellikle 6 aylıkken çıkar. Ancak, bu her bebeğe göre değişiklik gösterebilir. Bir bebeğin dişlerle doğabileceği olağan dışı durumlarda, ilk diş nadiren 3,5 aylıktan önce çıkar ve bazı bebeklerde 15 aya kadar diş çıkmayabilir. 12 aya kadar bebeklerin genellikle 4 ila 8 dişi vardır. 18 aya kadar 12 diş ve 3 yaşına kadar 20 süt dişinin tamamı genellikle yerinde olacaktır. Süt dişleri kalıcı dişlere veya buna yetişkin dişleri de denebilir, yer açmak için 6 ila 12 yaşları arasında kaybedilmeye başlayacaktır.
Her bebek aynı diş çıkartma belirtileri vermez. Fakat genel olarak görülen belirtilerden bahsedilebilir. Bebeğinizin diş etlerine baktığınızda diş etlerini şişmiş ve hassaslaşmış görüyorsanız bu bir belirtidir. Bu belirtiye çoğu zaman huysuzluk ve ağlama da eşlik eder. Diş etleri öyle hassaslaşır ki bebeğiniz çok huzursuz hale gelir. Sonrasında hafif bir ateşlenme ile de karşılaşabilirsiniz. Bunlar oldukça normal belirtilerdir. Uyku düzeninde de yeme düzeninde de değişiklikler olacaktır. Biraz zorlu bir süreç olsa da atlatmayı kolay hale getirecek yardımcı öğeler kullanılabilir. Bebeğiniz bir sonraki adımda sert şeyleri kemirmek veya çiğnemek isteyecektir. Çoğu zaman elini ağzına götürüp dişlerini kaşımak isteği duyacaktır. Bebekte diş çıkartma ağrılı olabilir, ancak genellikle bebekleri hasta edecek noktaya gelmez. Bebeğinizde ishal, kusma, vücutta kızarıklık, çok yüksek ateş veya öksürük ve tıkanıklık var ise doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Bunlar normal belirtiler kategorisine girmemektedir. Semptomlar genellikle küçüktür ve nispeten seyrektir; dişin deriyi delip geçmesinden kaynaklanan rahatsızlık genellikle birkaç günden daha kısa sürer, bazen aynı anda birden fazla diş çıkıyorsa biraz daha uzun sürer. Belirtiler diş görünmeden 3 gün sonra devam ederse, bebeğinizin rahatsızlığının veya sıkıntısının başka nedenleri olabilir.
Dişlerin ne zaman ve nasıl çıkacağı her bebekte aynı olmayabilir. Genetik faktörler de bebeğin diş çıkarma zamanlamasını etkileyebilir. Fakat genel bir bilgi verecek olursak, ön iki alt diş önce çıkar, ardından tam onların üstündeki üst iki diş gelir ve daha sonrasında bu dişlerin yanındaki dişler yavaş yavaş aileye katılmaya başlar. Bu dişlerden sonra alt kısımda bulunan ön dişlerin yanlarındaki dişler çıkmaya başlar, ardından azı dişleri sıraya dahil olur. Sonraki adımda ilk gelen azı dişlerinin önünde yer alan dişler gelir, en son aileye katılan dişler arkadaki azı dişleri olur. Toplamda, 20 "bebek dişi” sonunda, genellikle 3 yaşına kadar yerinde olacaktır.
Diş kaşıntısı bebekler için huzursuzluk kaynağıdır. Bu huzursuzluğu yatıştırabilmek adına kullanılan diş kaşıyıcılar hayat kurtarıcı olmaktadır ve bebeğinizi de çok büyük ölçüde rahatlatmaktadır. Diş kaşıntısı olan bebek kemirmek için veya ısırmak için bir şeyler aramaya başladığında bir diş kaşıyıcısı seçeneği olması müthiş bir şey. Çeşitli seçenekleri bulunan diş kaşıyıcılarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta plastik ve BPA (Bisfenol A) içermemesi. Bebeğiniz için sağlığını tehdit etmeyecek, güvenilir diş kaşıyıcıları bulmak çok önemlidir. Tüm bebeklerin diş kaşıyıcıya ihtiyacı yoktur, ancak dişlerin çıkarken oluşturduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olurlar. Diş kaşıyıcıyı çiğnemek bebeğe biraz rahatlık sağlayabilir, ancak bebeklerin diş kaşıyıcı oyuncakları çiğnemek için ağızlarına koymayı sevmesinin başka birçok nedeni vardır. Bebekler genellikle erken yaşlarda ellerine geçen her şeyi, bazıları tehlikeli olsa da ağızlarına sokmaya çalışırlar. Bu, bebeği dilini ağzının içinde hareket ettirmeye teşvik eder. Ağızlarının farkına varmalarına ve yüz kaslarını güçlendirmelerine yardımcı olur ve konuşma üretimine yardımcı olur. Diş kaşıyıcı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Piyasada kauçuk, silikon, plastik veya ahşaptan yapılmış dişlikler mevcuttur. Farklı şekillerde, renklerde, boyutlarda ve dokularda gelirler. Genellikle bebeğin tutması için kolaylaştırılırlar. Diş çıkarma için özel olarak tasarlanmış diş kaşıyıcılarının satın alınması tavsiye edilir. Sıvı dolu veya kırılabilecek, yaralanmaya veya boğulmaya neden olabilecek plastik nesnelere sahip kaşıyıcılardan kaçınılmalıdır. Diş kaşıyıcıların plastik ve BPA ( bisfenol A ) içermemesi gerekir çünkü bu kimyasallar bebeğe zararlı olabilir. Bu nedenle ebeveynler diş kaşıyıcı alırken dikkatli olmalıdır. Diş kaşıyıcılar ayrıca zehirli olmayan pigmentler içermelidir. Ayrıca diş kaşıyıcıları düzenli olarak temizlenmeli ve bebekler arasında paylaşılmamalıdır. Diş kaşıyıcı sabun ve su ile yıkanabilir veya her gün bulaşık makinesinde yıkanabilir. Kaşıyıcılar gün içerisinde ıslak mendillerle temizlenebilir.
Diş kaşıyıcı eldiven kullanımı kolay bir üründür. Dişi kaşınan bebek genelde elini ağzına götürme eğilimindedir. Diş kaşıyıcı eldiven ürününün parmak kısımlarında bebeğin dişini kaşıması için tırtıklı bir bölge bulunur. Böylelikle bebek rahatlıkla dişini kaşımış olur. Bebek ürünü eline giydiğinden dolayı herhangi bir kavrama girişiminde bulunamaz, bu yüzden zorlanmadan diş etlerini kaşır. Bir diğer kolaylığı da bebeğin elinden düşmeyeceği için ürün daha steril halde kalır. Ev dışı kullanımda kurtarıcı bir ürün olmaktadır. Oyuncak şeklinde dişlik farklı farklı boyutları olan, oyuncak formunda olan bir diş kaşıyıcısıdır. Oyuncak şeklinde olması bebeğin dişinin kaşınırken aynı zaman ilgi odağında da bu ürünün olması sağlanmış olur. Bebeğin bu ürünü kavraması da çok kolaydır, halka formunda olan bir üründür. Bebeğin hem duyularına hitap eden hem de onu eğlendiren bir üründür. Bu gibi ürünlerin genelde uçlarında çıngırak bulunmaktadır. Çıngıraklar da 0-1 yaş aralığında olan bebeğin duyularına da hitap edeceğinden çok yönlü bir fayda sağlar. Sulu diş kaşıyıcıları da önemlidir. Sulu diş kaşıyıcı bebeğin diş ve diş etlerini çok rahatlatan bir üründür. Bu ürün zaman zaman buzdolabında tutularak da bebeğe verilebilir. Soğuk bebeğin diş etlerini rahatlatırken diş kaşıntısına da yardımcı olur, bu şekilde iki fonksiyona sahip olduğu söylenebilir. Yine kulplu bir yapıya sahiptir, bebeğin ürünü kolaylıkla tutması sağlanır. Ürünün üst kısmı silikon ve sulu bir yapıdadır, üzerindeki küçük tırtıklı bölgeler sayesinde bebeğiniz diş etlerini rahatça kaşıyacak ve bu onu çok rahatlatacaktır. Sulu diş kaşıyıcılarına genelde çok yaklaşılmaz fakat doğru içerikler ve malzemeler kullanıldığı sürece bu tarz diş kaşıyıcılarının da bir zararı olmadığı kesindir. Özellikle soğutularak kullanılması diğer ürünlerden bir adım öne bile geçirebilir.