Bebekler, özel olarak korumaya ve bakılmaya ihtiyaç duyan bireylerdir. Yüksek hassasiyete sahip olan bebekler belli bir yaşa gelinceye kadar anne babalarının bakımına gereksinim duyarak yaşarlar. Temel ihtiyaçları ebeveynleri tarafından karşılanan bebekler sağlıklı ve mutlu bir bebeklik süreci geçirmek için iyi beslenmelidir. Zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan gelişmesine yardımcı olan anne babaların bilinçli olması çok önemlidir. Bebeklerine gereken ilgiyi, sevgiyi, bakımı veren aileler daha az problemle karşılaşır. Böylece huzur içinde büyümeyi sürdüren bebek mutlu bir şekilde hayata adım atar. Temizliği beslenmesi, ilgisi, diğer bakımları güzel yapılan bebeklerin her anlamda sağlıkla büyümesi mümkün hale gelir. Bebeklerin tüm bakımları eksiksiz olarak yapılsa dahi bazı durumlarda takviye gıdalara ihtiyaç duyabilir. Vitamin şurubu gibi besinler bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, onları çeşitli hastalıklardan korumaya yardımcı olan takviyelerdir.
Besinler vücudumuzun gereksinim duymakta olduğu vitamin ve mineralleri almamızı sağlar. Ancak bazı durumlarda besinlerde yer alan bu değerler vücuda yeterli gelmeyebilir. Bebeklerde de bu durumun gözlenmesi söz konusu olabilir. Genel olarak bebeklerin 6 aya kadar yalnızca anne sütüyle beslenmesi yeterli gelir. Bununla beraber K ve D vitaminleri anne sütü aracılığı ile bebeğe geçmemektedir. Bu bakımdan yeni doğmuş bebekler D vitamini eksikliği ile karşılaşabilmektedir. D vitamini eksikliği yaşayan bebekler takviyeye ihtiyaç duyar. D vitamini eksikliğinin yol açtığı problemler göz önüne alındığında bebeklere de vitamin takviyesi yapılması gerektiği ortaya çıkar. Doktorlar bebeklere vitamin şurubu desteği sağlayarak gereken vitaminin karşılanmasına imkân tanıyabilirler. Bebeklerde görülen vitamin eksikliği şu şekillerde kendini belli edebilir:
Vitaminler hem yetişkin bireyler hem de bebekler için hayati bir öneme sahiptir. Çeşitli gıdalar yoluyla vücuda alınan vitaminler bazı zamanlar yeterli gelmeyebilir. Bu da vitaminsizlik olarak adlandırılan eksikliğin baş göstermesine neden olur. Bebekler için vitamin şurubu yalnızca gerçekten gereksinim duyulduğu takdirde kullanılması gereken takviyelerdir. Bu da uzmanına danışılarak temin edilir. Bebeğiniz vitamin eksikliği belirtileri gösteriyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vitaminlerin bir an önce takviye edilmesi gelişimi için elzemdir. Vitamin şuruplar açıldıktan sonra ne kadar kullanılır sorusunun cevabı da önemlidir. Genel olarak şuruplar 10 gün boyunca kullanılabilir. Ancak kullandığınız vitamine göre farklı tüketim zamanına sahip olabilir. Bebeğe rastgele vitamin takviyesinde bulunmanız olumsuz sonuçlarla karşılaşılmasına sebebiyet verebilir. Bu da bebeğinize yarardan çok zarar verebilir. Bu konuda bilinçsiz davranmamalısınız. Çünkü bebeğinizin gerçek anlamda vitamin desteği alması gerektiğine sadece işin uzmanları tarafından karar verilebilir. Doktorunuzun kullanmanızı istediği vitamin takviyeleri yine doktor tarafından belirlenen miktarda kullanılmalıdır. Böylece bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilir. Anne ve babalar olarak bebeğinizin ihtiyaçları karşısında bilinçli davranmanız gerekmektedir.
Vitamin şurubu ne işe yarar sorusunun cevabını arayan ebeveynler bebeklerine verdikleri gıdanın işlevini merak edebilirler. Bu annelik ve babalık içgüdüsüdür. Bebeğinizin kullanması gereken takviyenin fonksiyonu hususunda bilgilenmek en doğal hakkınızdır. Vitamin şurubu bebeğinizde vuku bulan vitamin eksikliklerinin en iyi şekilde giderilmesi amacıyla kullanılan şurup türleridir. Bebeğiniz hap formundaki vitaminleri kullanamaz. Bu yüzden şurup formundaki vitaminler bebeğinizin kolayca tüketebileceği şekilde tasarlanır. Vitamin şurupları bebeğinizin gereksinimine göre verilmesi çok önemlidir.
Bizler nasıl vitamin gereksinimi yaşıyorsak, bebekler de aynı şekilde bu gereksinimi zaman zaman duyabilmektedir. Bebekler kaç aylık olduğu fark etmeksizin B12, A, C, K ve D vitamin türlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu vitaminlerin çoğu anne sütü ve ek gıdalar aracılığı ile vücuda alınır. Bazı durumlarda alınan gıdalar vitamin gereksinimini karşılamaya yetmez. Vitamin şurubu çeşitleri sayesinde bebeğiniz yeterli miktarda alamadığı vitaminleri vücuduna alabilir. A vitamini bebeğinizin bağışıklık sistemine olumlu yönde destek sağlar. Bebeğiniz 6 ay ve sonrasında doktor tavsiyesi ile A vitamini takviyesi alabilir.
Bebeklerde B12 vitamini kan hücrelerinin ve sinirlerin sağlığı hususunda önemli bir rol oynar. B12 vitamini eksikliği neticesinde bebeğiniz gelişim göstermeyebilir. Kusmanın da eşlik ettiği bu eksiklik daha çok 2 aylık ila 6 aylık bebeklerde çok sık karşılaşabilir. Şurup vitaminler arasında yer alan B12 vitamin takviyesi sayesinde baş gösteren B12 eksikliği giderilebilir. Bebeğinizin gelişimi için bu vitamin ihmal edilmemelidir.
Bebeklerde ihtiyaç duyulan bir diğer vitamin olan C vitamini demirin emilimini artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda dokularla kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ile onarımını gerçekleştirir. Vitamin şurubu ne zaman verilmeli sorusunun cevabına ışık tutan bu vitamin türlerini iyi bilmelisiniz. Fark ettiğiniz bir problem durumunda hemen uzmana başvurarak bebeğinizin gerek duyduğu vitamin türünü bir an önce vermeye başlayabilirsiniz. Her vitaminin bebeğe verilme süresi farklıdır. Bu vitaminlerin bebeğinize verilip verilmeyeceği de doktorunuzun vereceği kararla belli olur. Bu bakımdan vitamin şurupları farklı aylıklarda bulunan bebeklere vitamin türüne bağlı olarak verilebilir.
Ebeveyn olarak bebeğinizin en iyi biçimde büyümesini istiyor olabilirsiniz. Bu sebeple bebeğinize iyi baktığınızı düşündüğünüz birtakım işlemler uyguluyor olabilirsiniz. Vitamin takviyelerini bebeğinizin daha iyi gelişmesi için kullanıyor olabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki, bebeğiniz vitamin eksikliği duymuyorsa vermiş olduğunuz vitaminler bebeğinize yarardan çok zarara neden olur. Bebeğinizin sağlığı için bilinçsiz vitamin kullanımından kaçınmak gerekir. Vitamin takviyesi için öncelikle uzman doktora başvurmalısınız. Doktorunuz gereken tetkikler neticesinde vitamin şurup isimleri arasından bebeğinize ideal bulduğu vitamini verecektir. Vitaminin ne kadar ve nasıl kullanılması gerektiğinin bilgisini de veren doktorunuza aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin.
Vitamin takviyesinin ne kadar ve nasıl kullanılmasına siz karar vermemelisiniz. Hâlâ ihtiyaç duyuyor zannederek bebeğinize vereceğiniz bazı vitaminler bebeğinizin vücudunda depolanır. Örneğin A vitamini fazla depolandığı takdirde büyümeyi yavaşlatır. Büyük bir iştahsızlığa da yol açan A vitamini fazlalığı karaciğer büyümesine de sebep olur. D vitaminini fazla vermeniz durumunda bebeğinizde böbrek taşı oluşur. Çeşitli dokularda kireçlenmenin önünü açan D vitamini fazlalığı kilo kaybını da beraberinde getirir.
İştah açıcı vitamin şurubu yeme bozukluğuna sahip bebekler için kullanılması gereken vitamin takviyesidir. Bebeğinizin iştahı bir türlü yerine gelmiyorsa doktorunuza başvurarak gereken takviyeyi temin edebilirsiniz. Bebeklerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında bulunan D vitamini yer aldığını söylemiştik. D vitamini gibi A vitamini, B12 vitamini, C vitamini, K vitamini gibi vitamin çeşitleri mevcuttur. İştah açan vitaminlerin kullanımı esnasında vitamin şurubu kilo aldırır mı sorusu aklınızı kurcalayabilir. Bu vitaminler bebeğinizin kaybettiği kiloyu kazanmasına yardımcı olmaktadır. Vitamin takviyeleri sayesinde bebeğiniz ideal ağırlığına kavuşabilir.