Kişi, diyet yapmanın sağlıklı olup olmadığının kararını vermeden önce diyetin gerçekten ne olduğunu bilmelidir. Diyet denince genellikle insanların aklına gelen şeyler katı kurallar, yasaklarla dolu bir faaliyet olduğudur. Aslında diyet gün içinde aldığımız besinlerin tamamını kapsamaktadır. Yani gün içinde alınan besinlerin kontrollü alınışıdır. İnsanlar diyeti, mekanizmada meydana gelen bir olumsuzluk karşısında kullanırlar. Bu olumsuzluk kişide şişmanlık, zayıflık veya herhangi bir hastalık olabilir. Yaptığınız diyet sizin sağlıklı kalmanızı sağlayabilir veya sağlığınızın bozulmasına neden olabilir. Burada, diyetin doğruluğu ve yanlışlığı sağlık açısından önemli bir noktadır.
Sağlıklı beslenme, kişinin gün içinde besini vücudunun ihtiyaç duyduğu kadarını almasıdır. Bu kişinin kilosuna, boyuna, yaşına, metabolizmasına ve fizyolojik durumuna göre farklılık gösteren bir miktardır. Sağlıklı beslenmede diyetin de önemli yeri vardır. Örneklerle açıklanırsa, 200 gram şeker ihtiyacı olan bir insanın sağlıklı beslenmek için alması gereken miktar odur. Şekeri fazla aldığı takdirde o miktar vücutta depolanır ve insanda kilo almaya yol açar. Fazla kilonun verilmesinde etkili bir diyette, alınan şeker miktarı azaltılarak vücudun depolanmış olan şekeri kullanması sağlanır. Bunun gibi dengeli bir diyetin yararının yanında, dengesiz yapılan bir diyet sonucunda verilen aşırı kilo da sıkıntı oluşturabilmektedir. Sağlıklı beslenen insan diyet yapma ihtiyacında olmayacaktır. Diyet, sağlıksız olarak nitelendirilecek bir durum halinde göz önüne alınır fakat bu diyetin sağlıklı olup olmadığının cevabı değildir.
Diyet yapmanın sağlıklı olup olmadığına karar vermemizi sağlayan etken diyet listemizin bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi hazırlandığıdır. Özellikle yaz mevsimi yaklaştığında birçok kişi, ortak bir sorun olan kilolara çareyi dengesiz hazırlanmış diyet listelerinde aramaktadır. Sağlıklı diyet programı sağlıkalanında önemli bir yere sahip diyetisyenlerimiz ile hazırlanmalıdır. Son zamanlarda sosyal medya üzerinde göz boyayan başlıklarla birlikte, içeriği aç kalmaya dayanan diyet listeleri paylaşılmaktadır. Her diyet her vücuda uygun değildir. Her kişinin alması ve yakması gereken kalori miktarları farklılık göstermektedir.
Dolayısıyla diyet listeleri, etkisini sağlıklı bir şekilde göstermesi adına, diyetisyenler eşliğinde kişiye özel tasarlanmalıdır. Bahsedilen bilinçsiz diyet listelerine başvurmanın sonuçları da insanlarda diyet kavramının sağlıksız olduğu şeklinde bir algı yaratmaktadır. Dengeli beslenmeye dayalı, doğru bir diyet listesi yavaş ama doğru kilo vermede önemlidir. Bu tarz doğru programlarla kilo vermek sağlıklı olandır. Bilinçli programlarla yapılan diyet insanların zihninde oluşmuş olan yanlış algıyı düzeltmekte yardımcı olacaktır.