Dudak dolgusu estetik bir dudak görüntüsü elde etmek amacıyla dudaklara özel dolgu maddelerinin enjekte edilmesi durumudur. Son yılların en çok tercih edilen estetik operasyonlarından biri olarak ele alınır. Ameliyatsız bir estetik uygulamadır.
Dudak dolgusu esnasında dudak görünümünü daha estetik haline getirmek amacı ile enjekte edilen özel dolgu maddesi sağlık için herhangi bir zarar genellikle teşkil etmez. Dudak dolgusu için gerekli malzeme vücutta bulunan ve doğal bir madde olan sentetik hyaluronik asit ile hazırlanır. Böylelikle alerjik reaksiyonların meydana gelme ihtimali düşüktür. Ancak mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gereken bir operasyon olduğunu belirtmek gerekir. Aksi takdirde birçok farklı problemle karşılaşmanız söz konusu olabilir. 1 ml dudak dolgusu pek çok kişinin ilk aşamada tercih ettiği operasyondur. 1 ml dolgu malzemesinin dudaklara enjekte edilmesiyle gerçekleşir. Böylelikle dudaklar daha simetrik hale gelirken dudak sınırları belirginleşir. Yüz hatlarını değişmesi konusunda dahi önemli bir rol oynayan bu operasyon küçük bir dokunuş ile kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Ameliyatsız estetik tedavi yöntemlerinin her geçen gün daha popüler hale geldiğini belirtmek gerekir. Kısa süre içerisinde uygulanan, acısız ve tekrarlanabilir bir yöntem olması ise 1 cc dudak dolgusu işlemlerinin geniş kesimler tarafından tercih edilmesini sağlıyor.
Ameliyatsız estetik operasyonlardan biri olan ve cildin daha estetik bir görüntüye sahip olmasını sağlayarak etkili bir görüntü yaratan bu uygulamayla ilgili bazı temel noktaların önceden bilinmesi yararlı olabilir.’’ Dudak dolgusu ne kadar kalıcı? ‘’sorusu ise en çok merak edilen konulardan biridir.
Dudak dolgusu mutlaka uzmanlar tarafından sağlık için zararsız dolgu malzemeleriyle yapılmalıdır. Uygulama sonrası etkinin ne kadar süre boyunca kalıcı olacağı kişinin yaşı, dudak yapısı, dudak elastikiyeti ve enjekte edilen dolgu maddesinin özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Fakat genellikle 5 ile 6 ay kadar etkili olmaya devam ettiği söylenebilir. Kalıcı dudak dolgusu kalitesine göre 8 aya kadar çıkabilir. Zaman içerisinde dolgu eriyerek ve etkisi azalabilir. Etkisi azaldığı takdirde kişi dolguyu yeniletebilir. Dudak dolgusu nasıl yapılır? sorusuna alanında uzman doktorla görüşme yaparak yanıt verilebilir. Doktor kontrolü sonrasında kişinin dudak yapısı ve istediği görünüm belirlenecektir. Dudak dolgusu miktarına karar verdikten sonra işlem başlar. İşlem öncesi dudakların estetik bir krem yardımıyla uyuşturulur. Böylelikle uygulama süreci boyunca herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Uyuşturma süresinden sonra 10 dakikalık süre içerisinde operasyon tamamlanır. Bu süre dahilinde enjektör yardımıyla dudaklara gerekli miktarda enjeksiyon maddesi enjekte edilir. Ardından operasyonu gerçekleştiren uzman son rötuşları yapar ve işlemi tamamlar. İşlem görüldüğü gibi cerrahi bir operasyon olmadığından etki de hemen görünecektir.
Dudak dolgusu esnasında dudak bölgesine enjeksiyon yapılır. Bu durum dudakların şişmesine neden olabilir. Dudak dolgusu sonrası şişlik ilk 3 gün normal olarak kabul edilir. Dudaklarda meydana gelen şişliğin minimize edilmesi için soğuk kompres yapabilirsiniz. Uygulama sonrası ilk 24 saat dudaklara ruj, dudak kremi ya da herhangi bir dudak ürünü uygulamamalısınız. Bu durum işlemin yeni olması sebebiyle iltihap riskini meydana getirebilir. 24 saat sonra şişlik yavaş yavaş inmeye başlar. Bu süreç sonrasında istediğiniz herhangi bir dudak ürününü kullanabilirsiniz. Ancak bir hafta kadar ödem görülebilir. Ödem sebebiyle de şişlik görülür. Yine de ödem sebebiyle meydana gelen şişlik uygulama sonrası meydana gelen şişlik kadar yoğun değildir. Dudak dolgusu sonrası ödem ile karşılaşma riskini azaltmak istiyorsanız bol su tüketmelisiniz. Bunun yanı sıra işlem sonrası aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız önerilir. Bu gibi etkenlere dikkat ettiğiniz takdirde ödem ile karşılaşma riskinizi minimum seviyeye indirebilirsiniz.
Dudak dolgusu her sefer kolay şekilde gerçekleştirilir. Ancak yine de özellikle ilk uygulamanızda farklı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Dudak dolgusu operasyonu esnasında dudaklarınızda bir madde enjekte edilir. Dudaklarınız tarafından tanınmayan bu maddeler dışarı atılmaya çalışılabilir. Bu durum dolgudan kaynaklı olduğundan herhangi bir risk oluşturmaz.
Dudak dolgusu sonrası dudak kuruluğu işlem sonrasında meydana gelebilecek bir etkidir. Bu problem genellikle ödeme bağlı olarak gelişir. Bu belirtinin üstesinden gelmek istiyorsanız bol su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra dile getirilmesi gereken bir diğer önemli bilgi ise işlemi gerçekleştiren uzman doktor tarafından önerilen nemlendiricileri kullanmanız gerektiğidir. Bu süreç dahilinde uzman doktor tarafından önerilmeyen ve onaylanmayan herhangi bir bakım ürününü kullanmanız önerilmez. Aksi takdirde belirtiler daha uzun sürebileceği gibi iyileşme süreci de uzar.
Dudak dolgusu her ne kadar popüler bir uygulama olsa da bazı durumlarda istediğiniz etkiyi yaratmayabilir. Bunun yanı sıra yanlış veya başarısız şekilde yapılmış dolgu uygulamaları da yine sizi rahatsız edebilir. Bazı hallerde ise hem görünüm hem de dudak sağlığınız için kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda ise dudak dolgusu eritme işlemi uygulanmaktadır.
Dudak dolgusu mutlaka bu konuda yeterince bilgi sahibi olan uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Bunun yanı sıra dudak dolgusu yapılırken kullanılan malzemeler de birbirinden farklı olabiliyor. Eğer yeterince sağlıklı ve kaliteli olmayan bir malzemeyle enjekte yapıldıysa bu durum istenmeyen bir görüntü meydana gelmesine yol açabilir.
Dudaklar özellikle yemek ve içecekler için en sık kullanılan bölgeler arasındadır. Özellikle dudağın iç kısmı aktif olarak kullanıldığı için bu kısımda bulunan dolgu, dış kısma göre daha hızlı şekilde erir. Yeni bir dolgu yaptırmak istediğiniz takdirde iç kısımda dolgu bulunmaması ancak dış kısımda dolgu olması asimetrik bir görüntü yaratır. Bunun yanı sıra yapılan yanlış dolgu işlemleri sebebiyle dudaklarınızın görüntüsünü beğenmiyor olabilirsiniz. Tüm bu etkenler için tercih edilen dudak dolgusu eritme işlemi mevcut dolguyu ortadan kaldırmak için tercih ediliyor. Bu tedavi yönteminin amacı dermal dolguyu güvenli ve rahat bir şekilde parçalamaktır. Böylelikle dudak içerisinde bulunan dolgu malzemesinin tamamı yok olur. İşlem bir ya da birkaç seansta gerçekleşebilir. Uygulama öncesinde sedasyon etkisine sahip kremle dudaklar uyuşturulduktan sonra dolguyu parçalayacak olan enzim enjekte edilmektedir. Bu enzim dolgunun parçalanmasını sağlar.
Dudak dolgusu çeşitleri birbirinden farklı olabilir. Farklı istek ve ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde hazırlanan dolguların sizin için en uygun olanına karar vermekte zorlanıyorsanız o zaman bir doktor ile temasa geçmeniz önerilir. Böylelikle dudak yapınız, anatominiz ve istediğiniz estetik görüntüyle en uyumlu dolgu işlemini yaptırabilirsiniz. Pratik bir işlem olmasının yanı sıra yalnızca 10 dakika içerisinde istediğiniz dudak görünümüne de sahip olmanızı sağlar. İğnesiz dudak dolgusu işlemi daha diri ve yüksek hacimli dudaklara sahip olmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. İşlemin cerrahi bir operasyon olmaması ve kısa süreler içinde tamamlanması dolgu işlemini tercih edenlerin sayısını da artırıyor. Ancak dolguların belirli süreler geçerli olduğunu ve dolgu sonrasında tekrar aynı işlemin yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Bunun yanı sıra yanlış veya hatalı yapılan dolgular için de eritme işleminin uygulanması gerekir. Eritme işleminin yapılmaması için dolgu işlemlerinin sorunsuz ve alanında uzman doktorlar tarafından yapılmasına dikkat etmelisiniz.