Kokularla tedavi olarak bilinen aromaterapi yöntemi, bitkisel yağların duygusal, ruhsal ve fiziksel sağlık amacıyla kullanımıdır. Bunun için aromaterapi yağı kullanılmaktadır. Aromaterapi yağları uçucu ve sabit yağlardır. Bunlar, bitkilerin çiçek, yaprak, tohum ve kök gibi parçalarından damıtma yolu ile elde edilir. Bu yağlar çeşitli sağlık sorunlarında veya uyku probleminde kullanılabilir. Farklı tatlarda, aromalarda ve kokularda doğadan bulunan bu yağların çoğunun farklı farklı iyileştirici özellikleri olup alternatif tedavi için kullanılır.
En çok ismi duyulan aromaterapi yağı veya yağları lavanta, okaliptüs ve nane yağlarıdır. Bu yağların serinletici ve canlandırıcı özelliklerinin dışında farklı alanlarda da kullanılabilir. Mesela portakal aromaterapi yağı selülit giderdiği için masaj yağı olarak, çay ağacı yağı ise kepek ve bit önleyici olarak kullanılabilir. Limon ve mentol yağları ise kanser önleyici bir özelliğe sahip olup alternatif tıpta kullanılabilir. Limon yağı ayrıca sinir sistemine de iyi gelmektedir.
Aromaterapi Nedir? Aromaterapi Yağları Nelerdir?
Uçucu yağlarla uygulanan iyileştirme yöntemine aromaterapi adı verilir. Bu tedavi yönteminde çeşitli uçucu yağlar kullanılır. Aromaterapi alternatif tıbbın bir kolu olarak bilinir. Bu uygulamalar sayesinde psikolojik ve fiziksel yorgunluğunuz ortadan kalkabilir. Aroma, koku manasına, terapi ise iyileştirme manasına gelir. Koku tedavisi veya kokular aracılığıyla iyileştirme olarak da adlandırılan tedavi yönteminde aromaterapi yağı kullanılır. Aromaterapi kullanılan yağların iki çeşidi bulunur. Bu çeşitler sabit ve uçucu yağlardır. Sabit yağlara, badem, susam ve ceviz yağları örnek olarak verilebilir. Uçucu yağların esans oranı fazla olduğu için sabit yağlar ile seyreltilip kullanılır.
Tarihi 6000 yıl öncesine kadar dayanan aromaterapi yağı, Eski Yunan ve Eski Mısır’da da tercih edilen bir yağ olup, önemli bilgiler tarafından (Hipokrat, İbn-i Sina, Rene Maurice Gattefose) ortaya çıkarılır. Gattefose elindeki bir kesiği iyileştirmek maksadıyla lavanta yağını kullanır ve lavanta yağının iyileştirici ve ferahlatıcı bir etkisi olduğunu görür. Bunu görüp çalışmalar yapmaya başlar.
Aromaterapi yağı veya yağları buharlaşma sürelerine 3 gruba ayrılır. Üst grup olarak bilinen gruptaki yağlar güçlü ve keskin yağlar olarak karşınıza çıkar. Bu yağların 3 saat ile 24 saat arasında bir uyarma gücü vardır. Bu yağlar şunlardır: nane, fesleğen, kişniş ve okaliptüs yağlarıdır. Orta gruptaki yağlar da güçlü kokular olup 4 güne kadar bir nesne üzerinde kalabilir. Bu yağların metabolizmaya ve vücuda etkileri vardır. Bu yağlar: papatya, lavanta, biberiye ve ardıç yağlarıdır. Son gruptaki yağlara temel seviyedeki yağlar denilir. En az derecede buharlaşmaya başlarlar. Tesirleri bir haftaya kadar sürebilmektedir. Bu kokular rahatlatıcı, serinletici ve tatlı bir özellikte bulunur. Bu yağlar şunlardır: Gül, zencefil ve sedir ağacı yağları olur.
Aromaterapi Yağlarının Özellikleri ve Faydaları
- Lavanta Aromaterapi Yağı: Zihninizi ve bedeninizi dengelemeye yardımcı olan lavanta aromaterapi yağının, rahatlatıcı ve sakinleştirici bir özelliği bulunur. Aromaterapi lavanta yağı faydaları arasında uyku kalitesini arttırma, ağrılarda hafifleme, solunum ve sindirimi rahatlatma gibi etkiler görülebilir. Bu yağ uyku problemlerine yardımcı olur ve daha kolay bir şekilde uykuya dalmanızı sağlar. Keskin bir kokusu ile ferahlamanızı sağlar. Lavanta yağı aromaterapi için kullanılan en önemli yağlardan olup küçük yaraların iyileşmesine ve ağrıların geçmesine yardımcı olur.
- Reyhan Aromaterapi Yağı: Tatlı ve yumuşak bir tada sahip olan reyhan aromaterapi yağı, baş ağrıları ve migren tedavisinde kullanılır. Çok fazla çeşidi bulunan bu yağın, hamileler tarafından kullanılması uygun görülmez.
- Kekik Aromaterapi Yağı: Kekik yağı aromaterapi için kullanılan diğer yağlardandır. Ferahlatıcı ve serinletici özelliği ile öne çıkar.
- Bergamot Aromaterapi Yağı: Rahatlatıcı bir etkiye sahip olan bergamot aromaterapi yağı, strese bağlı olan cilt sorunları ile savaşır. Bergamot aromalı çayları içen kişilerin sahin ruh haline sahip olduğu görülür. Bu anlamda rahatlatıcı bir aromaterapi yağıdır.
- Ylang Ylang Aromaterapi Yağı: Rahatlatıcı bir aromaterapi yağı olan ylang ylang genellikle kas gevşetici, kan dolaşımını hızlandırıcı ve afrodizyak olarak kullanılır.
- Nane Aromaterapi Yağı: Aromaterapi nane yağı, canlandırıcı ve serinletici bir özelliği ile karşınıza çıkar. Ağrı kesici ve zihinsel performans artırıcı bir özelliği olan bu yağ, hoş kokusu ile size enerji verir.
- Okaliptus Aromaterapi Yağı: Ağrı kesici ve serinletici ve dolaşımı destekleyici olan okaliptus aromaterapi yağı, solunum destekleyici olarak görülür.
- Portakal Aromaterapi Yağı: Sakinleştirici bir özelliği olan bu yağ, motivasyon artırıcı ve yorgunluk giderici bir özellik taşır. Selülit giderici olarak da kullanılan bu yağ, aromaterapi masaj yağı olarak da kullanılabilir.
- Itır Aromaterapi Yağı: Bu yağ da portakal yağı gibi selülitlere karşı bir mücadele verir. Masaj yağ olarak da kullanılabilen ıtır yağı, stres azaltıcı ve mutluluk verici bir özelliği ile bilinir.
- Ardıç Aromaterapi Yağı: Uykuya dalmakta zorlanan bireylere çok fazla yardım edebilen ardıç yağı, detoks ve rahatlatıcı göreviyle de kullanılabilir.
- Biberiye Aromaterapi Yağı: Bu aromaterapi yağı zihin açıcı ve dolaşım sistemini destekleyici bir görev yapar.
- Çay Ağacı Aromaterapi Yağı: Antibakteriyel bir özelliği olan bu yağ, akneleri kurutur, kepek önleyici ve bit kovucu görevinde bulunur. Bit sıkıntısı yaşayan bireyler çay ağacı yağını gönül rahatlığıyla kullanabilir.
- Karabiber Aromaterapi Yağı: Kas ağrılarını geçiren ve yaraları iyileştiren karabiber yağı hoş ve baharatlı bir kokuya sahiptir. Dolaşım sistemini güçlendirici bir görev yapar.
- Gül Aromaterapi Yağı: Aromaterapi gül yağı özellikle afrodizyak özelliğiyle kullanılır. Tonik olarak da tercih edilebilir.
Aromaterapi Yağlarının Kullanımı
Aromaterapi yağı uçucu bir yağ olduğu için bunları direkt olarak cilde uygulamak kötü sonuçlara yol açabilir. Bunun için uçucu yağlar sabit yağlar ile seyreltilerek kullanılması gerekir. Bazı durumlarda doğrudan uygulandığı da görülebilir. Mesela lavanta aromaterapi yağı, hafif kesiklere doğrudan uygulanabilir. Bunun dışında aromaterapi yağları, saç bakımı için şampuanlara da karıştırılabilir. Bu sayede hem saçınızın bakımı yapılır hem de saçınız uzun süre güzel kokar.
Boğaz ve burun enfeksiyonlarına karşı buğu yöntemi kullanılabilir. Bunun için aromaterapi yağı bir kaba konulmuş sıcak suya damlatılır. Başa bir havlu örtülüp kâsenin üstüne yaklaşılır. Gözler kapatılarak buharın üstünde nefes alınmaya başlanır. Bu yağları banyoda, küvet içerisinde de kullanabilirsiniz. Bunun için küvet su ile doldurulur ve 5-10 damla aromaterapi yağı damlatılır. Bir süre beklenir. Küvetin içine geçilir. Deri ve solunum yolu ile yağın etkisi bireylere geçer. Bu yöntemi, çok fazla su sarf edildiği için kullanmak çok tercih edilmez. El ve ayak bakımı için de bu yağlar kullanılabilir. Su dolu bir kabın içine damlatılan aromaterapi yağı, el ve ayak bakımınızı yapar.
Aromaterapi masaj yağı olarak da kullanabileceğiniz bu yağları, masaj yağları ile karıştırabilirsiniz. Cilde masaj yapılarak cildin rahatlaması sağlanır. Ayrıca bu aromaterapi yağları, oda spreyi olarak da kullanılabilir. Bunun için yağ su ile karıştırılır ve odaya sıkılır.
Aromaterapi yağı, arzu edilirse evde de hazırlanabilir. Bunun için çeşitli aromalardaki yağları ayrı bir şişede karıştırmanız gerekir. Örneğin limon yağı ve okaliptüs yağını karıştırıp farklı bir bileşik elde edebilirsiniz.