Ketojenik diyet son yıllarda popülerleşen beslenme biçimlerinden biri. Daha eski zamanlarda çeşitli hastalıkların tedavisini desteklemek amacıyla uygulanan ketojenik diyet günümüzde zayıflamak amacıyla da oldukça yaygın. Alınan enerjinin besin ögelerine dağılımının diğer diyetlere oranla daha farklı olduğu bir yeme düzenine sahip olan ketojenik diyet karbonhidrat içeriğinin düşük ve protein içeriğinin orta olmasını sağlıyor. Ketojenik diyette alınan yağ içeriği ise oldukça yüksek. Dolayısıyla pek çok teyit için yasak olan beslenme programları ketojenik diyet için uygun görülüyor. Düşük karbonhidratlı diyet olarak da anılan ketojenik diyetin bu sebeple de oldukça yaygın şekilde tercih edildiğini dile getirmek mümkün.
Ketojenik diyetin olumlu ve olumsuz yanları son yılların en çok araştırılan konularından biri haline geldi. Karbonhidrat ve protein kaynaklarının kısıtlı şekilde tüketildiği ve diyet içeriğinin büyük bir kısmını yağlardan oluştuğu ketojenik diyet, diğer diyet listelerine göre farklı bir planlamaya sahip. Öyle ki sağlıklı beslenme planlarında kaçınılan pek çok besin ketojenik diyette tüketiliyor.
Ketojenik diyet kısa süreli tercih edildiği takdirde yağ yakma konusunda etkili bir rol oynayarak kilo vermeyi sağlıyor. Ancak uzun süreli devam eden ketojenik beslenmenin katı bir diyet listesine sahip olması sebebiyle sağlık açısından riskli olabileceğini dile getirmek gerek. Bunun yanı sıra ketojenik beslenme tarzına sahip olmak isteyen kişilerin de uygun olup olmadıklarını test etmek adına mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeleri öneriliyor. Uzun vadede zorlayıcı bir beslenme planına sahip olan ketojenik diyet size kendinizi rahatsız ve kötü hissettirebilir. İstenmeyen problemlerle karşılaşmamak adına diyet süreci boyunca mutlaka bir doktor kontrolünde olmalı ve öncesinde gerekli tahlilleri yaptırmalısınız.
Ketojenik diyetlerde içerik hesaplaması esnasında diyette yer alacak besin öğesi miktarlarının birbirleriyle olan oranları belirleniyor. Normal beslenme düzeninde enerji elde etmek için öncelikle karbonhidrat ve karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda yağlar ve proteinler kullanılıyor olsa da bu durum ketojenik diyet için geçerli değil. Ketojenik diyetlerde karbonhidrat ve protein içeriği oldukça düşük seviyede tutulurken, vücut enerji gereksinimini büyük ölçüde yağlardan sağlar. Ancak bu gibi sebepler dolayısıyla enerji kaynağı karşılamakta güçlük çeken vücudun çeşitli problemlerle karşılaşabileceğini de mutlaka dile getirmek gerekiyor.
Ketozis vücutta bulunan yağ depolarının azalmasıyla birlikte meydana gelen metabolik reaksiyon olarak ele alınıyor. Ketojenik diyet sırasında görülebilecek bu reaksiyon, diyetin riskleri arasında bulunuyor. Günümüzde kilo verme amacıyla tercih edilen farklı beslenme düzenleri mevcut. Her geçen gün bir farklısının eklendiği ve pek çok kişi tarafından tercih edilen beslenme düzenleri çeşitli besin gruplarının daha az tüketilmesiyle kilo vermeye yardımcı oluyor.
Uzun yıllardır farklı sebepler dolayısıyla tercih edilen ve dikkat çeken bir beslenme yöntemi olan ketojenik diyeti ise hala ilgi çekici olma özelliğini koruyor. Düşük karbonhidratlı yaşam döngüsünü sağlayan bu diyetin uzun süre devam ettirildiği takdirde kesinlikle riskli olduğunu ise mutlaka dile getirmek gerekiyor. Ketojenik beslenme tarzına geçmeden önce mutlaka riskleri araştırmak ve bir uzman kontrolüne gitmek öneriliyor. Ketojenik diyetin riskleri arasında;
Ketojenik diyetin metabolizma üzerindeki rolü bu beslenme düzenine sahip olmayı düşünen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Ketojenik diyet daha önceki zamanlarda yalnızca çeşitli hastalıkların tedavi edilmesi amacı ile tercih ediliyor olsa da günümüzde kilo vermek amacıyla da yapıldığı biliniyor. Ancak ketojenik beslenme düzeni esnasında vücut kendini açlığa alıştırmaya çalıştığı için metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor. Yavaş bir metabolizmanın size kilo verme açısından uygun olmadığını ve diyetin ardından verilen bütün kiloların geri alınmasına yol açabileceğini de mutlaka dile getirmek gerekiyor.
Ketojenik beslenme düzeni belirli bir süre yapıldığı takdirde faydalı ve etkili olabilir. Ancak bu gibi bir beslenme düzenine geçerek hayat düzeninize tamamen değiştirmeden önce mutlaka vücudunuzun buna uygun olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde çeşitli problemlerle karşılaşmak söz konusu hale gelebilir. Bunun yanı sıra ketojenik beslenme düzenine geçmeden önce karaciğer enzimlerinin başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral kontrollerini yaptırmak için doktor kontrolüne giderek kan tahlili yaptırmalısınız. Tüm bunların haricinde kan tahlillerini ve karaciğerin değerleriniz ketojenik beslenme düzeni için elverişli olsa dahi bu beslenme düzenini yalnızca belirli bir süre için yapılması gerektiğini de dile getirmek gerekiyor. Uzun süre boyunca ketojenik beslenme düzenine sahip olmak vücuttaki birçok farklı probleme sebebiyet verebiliyor.
Ketojenik tarifler ile kilo vermenin ise kesinlikle mümkün olduğunu mutlaka dile getirmek gerek. Uzun süre yapıldığında çeşitli problemlerle karşılaşmaya söz konusu olsa dahi belirli bir süre yapıldığı takdirde pek çok farklı fayda da mümkün hale geliyor. Ketojenik diyet ile elde edilen faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:
Dolayısıyla ketojenik diyet ve kilo verme birbirleriyle kesinlikle ilişkili. Ancak bu gibi bir beslenme düzeni ile kilo vermek istiyorsanız beslenme düzenine geçmeden önce mutlaka bir doktor kontrolünde olmamız gerektiğini dile getirmek gerekiyor. Aksi takdirde kısa süre içerisinde vücutta vitamin ve mineral eksikliğine yol açabileceğini dile getirmek de mümkün. Bu gibi problemler yaşamak istemiyorsanız yalnızca doktor kontrolünde ve gerekli şartlarda ketojenik tarifleri uygulamasınız.