x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Ketojenik Diyet ile Sağlıklı Kilo Verme
25.03.2024

Ketojenik Diyet ile Sağlıklı Kilo Verme

Ketojenik diyet son yıllarda popülerleşen beslenme biçimlerinden biri. Daha eski zamanlarda çeşitli hastalıkların tedavisini desteklemek amacıyla uygulanan ketojenik diyet günümüzde zayıflamak amacıyla da oldukça yaygın. Alınan enerjinin besin ögelerine dağılımının diğer diyetlere oranla daha farklı olduğu bir yeme düzenine sahip olan ketojenik diyet karbonhidrat içeriğinin düşük ve protein içeriğinin orta olmasını sağlıyor. Ketojenik diyette alınan yağ içeriği ise oldukça yüksek. Dolayısıyla pek çok teyit için yasak olan beslenme programları ketojenik diyet için uygun görülüyor. Düşük karbonhidratlı diyet olarak da anılan ketojenik diyetin bu sebeple de oldukça yaygın şekilde tercih edildiğini dile getirmek mümkün.

Ketojenik Diyet Nasıl Planlanır?

Ketojenik diyetin olumlu ve olumsuz yanları son yılların en çok araştırılan konularından biri haline geldi. Karbonhidrat ve protein kaynaklarının kısıtlı şekilde tüketildiği ve diyet içeriğinin büyük bir kısmını yağlardan oluştuğu ketojenik diyet, diğer diyet listelerine göre farklı bir planlamaya sahip. Öyle ki sağlıklı beslenme planlarında kaçınılan pek çok besin ketojenik diyette tüketiliyor. 

Ketojenik diyet kısa süreli tercih edildiği takdirde yağ yakma konusunda etkili bir rol oynayarak kilo vermeyi sağlıyor. Ancak uzun süreli devam eden ketojenik beslenmenin katı bir diyet listesine sahip olması sebebiyle sağlık açısından riskli olabileceğini dile getirmek gerek. Bunun yanı sıra ketojenik beslenme tarzına sahip olmak isteyen kişilerin de uygun olup olmadıklarını test etmek adına mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeleri öneriliyor. Uzun vadede zorlayıcı bir beslenme planına sahip olan ketojenik diyet size kendinizi rahatsız ve kötü hissettirebilir. İstenmeyen problemlerle karşılaşmamak adına diyet süreci boyunca mutlaka bir doktor kontrolünde olmalı ve öncesinde gerekli tahlilleri yaptırmalısınız.

Ketojenik diyetlerde içerik hesaplaması esnasında diyette yer alacak besin öğesi miktarlarının birbirleriyle olan oranları belirleniyor. Normal beslenme düzeninde enerji elde etmek için öncelikle karbonhidrat ve karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda yağlar ve proteinler kullanılıyor olsa da bu durum ketojenik diyet için geçerli değil. Ketojenik diyetlerde karbonhidrat ve protein içeriği oldukça düşük seviyede tutulurken, vücut enerji gereksinimini büyük ölçüde yağlardan sağlar. Ancak bu gibi sebepler dolayısıyla enerji kaynağı karşılamakta güçlük çeken vücudun çeşitli problemlerle karşılaşabileceğini de mutlaka dile getirmek gerekiyor. 

Ketojenik Diyetin Riskleri Neler?

Ketozis vücutta bulunan yağ depolarının azalmasıyla birlikte meydana gelen metabolik reaksiyon olarak ele alınıyor. Ketojenik diyet sırasında görülebilecek bu reaksiyon, diyetin riskleri arasında bulunuyor. Günümüzde kilo verme amacıyla tercih edilen farklı beslenme düzenleri mevcut. Her geçen gün bir farklısının eklendiği ve pek çok kişi tarafından tercih edilen beslenme düzenleri çeşitli besin gruplarının daha az tüketilmesiyle kilo vermeye yardımcı oluyor. 

Uzun yıllardır farklı sebepler dolayısıyla tercih edilen ve dikkat çeken bir beslenme yöntemi olan ketojenik diyeti ise hala ilgi çekici olma özelliğini koruyor. Düşük karbonhidratlı yaşam döngüsünü sağlayan bu diyetin uzun süre devam ettirildiği takdirde kesinlikle riskli olduğunu ise mutlaka dile getirmek gerekiyor. Ketojenik beslenme tarzına geçmeden önce mutlaka riskleri araştırmak ve bir uzman kontrolüne gitmek öneriliyor. Ketojenik diyetin riskleri arasında;

  • Ketojenik beslenme düzeni esnasında kanda keton adı verilen cisimcikler artışa geçiyor. Bu durum ise ketozis tablosunun oluşa bilme ihtimali mevcut olmasını sağlıyor. “Ketozis nedir?” sorusuna ise yağ depolarının azalmasıyla birlikte meydana gelen bir reaksiyon olduğuna dair yanıt vermek mümkün.
  • Ketojenik beslenme düzeni sırasında vücut, açlıkla başa çıkabilmek için metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girebilir. Metabolizma yavaşlaması ise diyet sonunda verilen kiloların tamamının geri alınması gibi bir sonuca sebebiyet verebiliyor.
  • Ketojenik beslenme sırasında yüksek yağ tüketimi yağlardan enerji üretiminin artması sonucu kanda dolaşan serbest yağ asitlerinin miktarının artmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra yetersiz posa alımı kolesterol ve diğer kan lipitlerinde de artış görülmesine sebep oluyor.
  • Karaciğer üzerinde ağır bir yük oluşturduğu bilinen  ketojenik diyet uzun süre devam ettirildiği takdirde karaciğer yetmezliği gibi risklere neden oluyor. Bu sebeple ketojenik beslenme düzenine geçmeden önce mutlaka karaciğer değerlerinin normal sınırda olup olmadığına dair kontrol yaptırılması gerekiyor.
  • Beynin temel enerji kaynağı olan glikoz ketojenik diyet esnasında alınmadığı için kişinin bilişsel fonksiyonlarında yavaşlama ve geriliğe sebep oluyor.
  • Ketojenik beslenme düzenine sahip kişilerde meydana gelen kalp ritim bozukluğu normal beslenme düzenine sahip olan kişilere oranla çok daha yüksek.

 

Ketojenik Diyetin Faydaları Neler? 

Ketojenik diyetin metabolizma üzerindeki rolü bu beslenme düzenine sahip olmayı düşünen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Ketojenik diyet daha önceki zamanlarda yalnızca çeşitli hastalıkların tedavi edilmesi amacı ile tercih ediliyor olsa da günümüzde kilo vermek amacıyla da yapıldığı biliniyor. Ancak ketojenik beslenme düzeni esnasında vücut kendini açlığa alıştırmaya çalıştığı için metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor. Yavaş bir metabolizmanın size kilo verme açısından uygun olmadığını ve diyetin ardından verilen bütün kiloların geri alınmasına yol açabileceğini de mutlaka dile getirmek gerekiyor. 

Ketojenik beslenme düzeni belirli bir süre yapıldığı takdirde faydalı ve etkili olabilir. Ancak bu gibi bir beslenme düzenine geçerek hayat düzeninize tamamen değiştirmeden önce mutlaka vücudunuzun buna uygun olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde çeşitli problemlerle karşılaşmak söz konusu hale gelebilir. Bunun yanı sıra ketojenik beslenme düzenine geçmeden önce karaciğer enzimlerinin başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral kontrollerini yaptırmak için doktor kontrolüne giderek kan tahlili yaptırmalısınız. Tüm bunların haricinde kan tahlillerini ve karaciğerin değerleriniz ketojenik beslenme düzeni için elverişli olsa dahi bu beslenme düzenini yalnızca belirli bir süre için yapılması gerektiğini de dile getirmek gerekiyor. Uzun süre boyunca ketojenik beslenme düzenine sahip olmak vücuttaki birçok farklı probleme sebebiyet verebiliyor.

Ketojenik tarifler ile kilo vermenin ise kesinlikle mümkün olduğunu mutlaka dile getirmek gerek. Uzun süre yapıldığında çeşitli problemlerle karşılaşmaya söz konusu olsa dahi belirli bir süre yapıldığı takdirde pek çok farklı fayda da mümkün hale geliyor. Ketojenik diyet ile elde edilen faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Ketojenik beslenme süreci esnasında vücut yağları enerji olarak kullanılıyor. Bu sayede kısa süre içerisinde yoğun bir şekilde kilo vermek mümkün hale geliyor.
  • Beyin fonksiyonlarının artmasına ve zihinsel netlik sağlanmasına yardımcı oluyor.
  • Kan şekerinde meydana gelen dalgalanmaların dengeye gelmesini ve azalmasında etkili oluyor.
  • Vücutta bulunan inflamasyonun azaltılmasına yardımcı oluyor.
  • Parkinson hastalığı ve polikistik over sendromunun semptomlarını hafiflemesini sağlıyor.
  • Sivilce gibi karaciğer sebebiyle meydana gelen cilt problemlerine yardımcı oluyor.

 

Dolayısıyla ketojenik diyet ve kilo verme birbirleriyle kesinlikle ilişkili. Ancak bu gibi bir beslenme düzeni ile kilo vermek istiyorsanız beslenme düzenine geçmeden önce mutlaka bir doktor kontrolünde olmamız gerektiğini dile getirmek gerekiyor. Aksi takdirde kısa süre içerisinde vücutta vitamin ve mineral eksikliğine yol açabileceğini dile getirmek de mümkün. Bu gibi problemler yaşamak istemiyorsanız yalnızca doktor kontrolünde ve gerekli şartlarda ketojenik tarifleri uygulamasınız. 

Blog Son Eklenenler
Solante Güneş Kremiyle Güneşi Kucaklayın

Solante Güneş Kremiyle Güneşi Kucaklayın

Güneş kremi kullanımı ile birlikte cilt zararlı güneş ışınlarına karşı koruma altına alınabilir. Güneş ışınlarının sahip olduğu UVA, cilt için oldukça tehlikeli radyasyonlar yayar. Bunun yanı sıra yine güneş ışınları ile birlikte meydana gelen UVB, cildin DNA yapısına hasar verir. En özet haliyle güneş kremi kullanmadan bilinçsiz şekilde güneş altında vakit geçirmek cilt kanseri de dahil olmak üzere çok sayıda problemi tetikliyor.

Devamını Oku
22.11.2024
Vegan Kolajen Kullanmanın Faydaları

Vegan Kolajen Kullanmanın Faydaları

Vegan kolajen, cilt bakımı yaparken etik olarak doğru bir karar vermeyi ve hayvansal ürünler tercih etmeyi bırakmayı isteyen pek çok kişinin araştırdığı konulardan biri haline geldi. Son zamanlarda güzellik endüstrisi adına oldukça sık şekilde araştırılan bir konu haline kolajen takviyeleri, normal şartlarda vücut tarafından üretilen bir protein. Ancak yeterli olmadığı durumlarda takviye olarak alınabilirler. Böyle bir durumda ise vegan kolajen gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Devamını Oku
19.11.2024
Makyaj Sabitleyici Kullanmanın Püf Noktaları

Makyaj Sabitleyici Kullanmanın Püf Noktaları

İsminden de anlaşılacağı üzere makyajın ciltte sabit kalmasını ve uzun süre dağılmasını engelleyen bu ürünler genellikle sprey formda üretiliyor. Piyasada farklı markalar tarafından üretilen ve buna bağlı olarak farklı özelliklere sahip olan pek çok makyaj sabitleyici sprey bulabilirsiniz. 

Devamını Oku
08.11.2024
Gün Işığı Etkisi için Bronzer Kullanım Önerileri

Gün Işığı Etkisi için Bronzer Kullanım Önerileri

Bronzer cilde daha canlı ve sıcak bir görüntü vermek amacıyla kullanılan makyaj malzemesi. Toz, krem ya da likit formda üretilen bronzer cildin güneşten yanmış gibi bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Bronzlaştırıcı anlamına gelen bu makyaj ürününün farklı renkler ile üretilmiş versiyonları bulunur. Teninize bronz dokunuşlar yaparak güneşin yüze kattığı canlılığı günlük makyaja taşır.

Devamını Oku
05.11.2024
Yüz Şeklinize Göre Allık Uygulama Teknikleri

Yüz Şeklinize Göre Allık Uygulama Teknikleri

Allık temel makyaj ürünlerinden biri. Genellikle yüzü renklendirmek için kullanılan allık yanaklara uygulanır. Uygulanması ile birlikte cildin daha canlı ve renkli bir görüntüye sahip olmasını sağlar.

Devamını Oku
31.10.2024
Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt problemleri arasında en yaygın olanlardan biri komedonlardır. Komedonlar, özellikle yüz bölgesinde gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan sivilce öncesi oluşumlardır. İki ana türü bulunan komedonlar, hem estetik kaygılar yaratabilir hem de doğru bakım yapılmazsa cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi, birçok insanın yaşamının bir döneminde karşılaştığı bir problem. Genetik yatkınlıktan hormonal dengesizliklere kadar pek çok sebebi olabilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesi ve saç problemleri, hem erkeklerin hem de kadınların karşılaşabileceği yaygın sorunlardan biridir. Ancak saçkıran, diğer saç dökülme tiplerinden farklı olarak daha ciddi ve psikolojik etkileri olan bir durumdur.

Devamını Oku
21.10.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.