x
Menü
Sepetim
Lens Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lens Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Lens bakımı nasıl yapılır?” sorusu kontakt lens ve renkli lens kullananlar tarafından merak ediliyor. Hem sağlık hem kozmetik amaçlı tercih edilen lensler oldukça geniş bir kullanım alanına sahip. Göz bebeğine yerleştirilerek kullanılan lenslerin kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken çok sayıda etken var. Aksi takdirde yeterince sağlıklı ve hijyenik olmaz. Bu durum pek çok farklı probleme yol açabilir.

Lens Nasıl Seçilmeli?

6 aylık lensler ya da 1 yıllık lensler gibi farklı lens çeşitleri bulunur. Lenslerin birbirinden farklı özelliklere sahip olması kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenleri değiştiriyor. Buna bağlı olarak kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenlere, lensin hangi amaç doğrultusunda kullanılıyor olduğu etki ediyor.

Özellikle renkli lensler estetik bir görüntü yaratıyor olmaları sebebiyle tercih ediliyor. Fakat lensin göz bebeğiyle direkt temas halinde olduğunu dolayısıyla mutlaka sağlıklı bir seçenek olması gerektiğini söylemek gerek. Eğer gözleriniz görmediği için ya da renkli lens kullanarak daha estetik bir görüntü yaratmak istediğiniz için bu gibi bir seçim yapıyorsanız mutlaka uzman bir doktordan öneri almalısınız. Göz doktoru tarafından yapılan muayene sonrası doktor sizin için en uygun lensi önerir. Böylelikle göz yapınız ile ilgili yeterli bilgi sahibi olabilir ve en uygun lensi alabilirsiniz.

Lens Kullanım Alanları ve Süresi

Lens kullanımı oldukça konforludur. Eğer göz yapınız ile uyumlu bir lens satın aldıysanız kullanım esnasında hissetmiyor olmanız normal. Bu durum gözünüzde lens olduğunu unutmanıza neden olabilir. Fakat lens kullanırken denize, havuza veya banyoya girmemelisiniz.  

Deniz suyu, havuz suyu veya duştaki şebeke suyu lenslere zarar verir. Lenslerinize temas ettiğinde mikrop kapma ihtimalinin yükselmesine yol açar. Dolayısıyla bu gibi aktivitelerde lenslerinizi mutlaka çıkarmalısınız. Aksi takdirde birçok farklı problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Lens kullanmak istiyor ancak günlük olarak bakım yapmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız farklı seçeneklerden yana tercih yapabilirsiniz. Gelişen teknolojinin tıp dünyasına katkıları ile birlikte meydana gelen yıllık lensler bir yıl boyunca gözünüzden çıkmadan kullanılabilir. Bu gibi özellikleri sebebiyle pek çok kişinin tercihi olmayı başarır. Ancak 1 yıllık lens kullanımı esnasında dikkat etmeniz gereken etkenler olduğunu söylemek gerekir.

Gözlerinizin sağlığı için lens kullanımına dikkat etmeniz önemli. Gerekli bakımları yapmadığınız takdirde lens kullanmak size avantaj değil dezavantaj sağlar. Bir yıllık lens kullanımı oldukça uzun bir süreyi kapsar. Bu süreç dahilinde lenslerin bakımına daha yoğun bir özen göstermeniz gerekir.

Yıllık lens kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler arasında kullanım süresine dikkat etmeniz gerektiği bulunur. Bir yıllık lens isminden anlaşılacağı üzere bir yıl kullanılabilir. Bir yılın sonunda kullanım mutlaka sona ermeli. Kullanım süresi lensin göze takılmasından itibaren başlar. 

Bir yıl içerisinde kullanmanız gereken lenslerin tarihinin geçmesiyle birlikte kullanırsanız gözlerinizde kızarıklık ve kaşınma meydana gelir. Gözlerinizde kuruluk oluşturur. Korneanın mikrop kapmasına neden olabilir. Dolayısıyla bir yıllık lens kullanımı sırasında mutlaka süreye dikkat etmeniz gerekir.

Eğer bir yıllık lens sizin için uygun değilse ve bu süre size çok uzun geliyorsa 3 aylık lens kullanımı sizin için mantıklı olabilir. 3, 6 veya 12 ay süreyle kullanılabilen bu lenslerin temizliği günlük lensler gibi özel bir solüsyon yardımıyla yapılır. Lenslerin şebeke suyu ile temizlenmesi kesinlikle çok büyük bir hata olur. Yalnızca lensler için özel olarak üretilen solüsyonlar ile temizlik yapılması gerekir. 

Yıllık lenslerin ya da 3 veya 6 ay kullanım için hazırlanan lenslerin gece çıkarılması önerilir. Uyku esnasında lensin kullanılması lenste kaymaya neden olabilir. Bu gibi problemler yaşamamak adına gece yani kullanmadığınız saatlerde çıkartarak solüsyon ile birlikte temizlemek amacıyla kutusuna koymalısınız. Lenslerinizi gece kullandığınız takdirde göz kuruluğu ile karşılaşma ihtimaliniz artar. Bu gibi problemlerin önüne geçmek için kullanmadığınız saatlerde çıkarmaya ve duş ya da banyo gibi aktivitelerde kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Lens Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Lens bakımı kullanım süresi değişse de her lens için en önemli etkenlerin başında gelir. Farklı problemler sebebiyle lens kullanımı göz hastalıklarının giderilmesi konusunda önemli bir rol oynar. Gözlükten daha kolay bir alternatif olarak görülür.

Lens kullanımı yalnızca göz hastalıklarını tedavi etmek amacıyla değil göz renginden memnun olmayan kişilere daha estetik bir görüntü sunmak amacıyla da sunulabilir. Her iki durumda da “1 lens ne kadar kullanılır?” sorusu lens kullanımı esnasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli sorulardan biri.

Lenslerin üretim şekilleri birbirinden farklı olduğu için kullanım süreleri farklı olabilir. 3, 6 ve 12 ay kullanılacak şekilde üretilen lensler bulunur.  Kullanım süresi gözünüze taktığınız an başlar. Kullanım süresi sonrasında takılan lensler gözünüzde batma ve bulanık görme hissine yol açar. İlerleyen zamanlarda göz kuruluğu ve enfeksiyon gibi istenmeyen durumlar ile karşılaşmaya yol açabilir.

Lens kullanımları sırasında enfeksiyon gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız lens bakımına özen göstermelisiniz. Kontakt lens bakımı bu amaç için özel olarak üretilmiş solüsyonlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Gece ya da gün içerisinde kullanmayacağınız bir zamanda kendi kabına koyarak üzerine geçecek kadar solüsyon eklemelisiniz. Lenslerinizi kabınıza koyduktan sonra en az 4 saat beklemelisiniz. Bütün bir gece boyunca lenslerinizi solüsyon içerisinde bekletmeniz önerilen bakım yöntemi.

“6 aylık lens nasıl kullanılır?” sorusuna lenslerin kullanım süreleri birbirinden farklı olsa da kullanım şekillerinin aynı olduğuna dair yanıt vermek doğrudur. Kullanmadığınız süre boyunca solüsyon içerisinde kapta tutmalısınız. Ardından avucunuzun içinde lens suyuyla birlikte lense dökmeli ve baş parmağınızın ucuyla lensi almalısınız. Tırnaklarınızın kısa ve temiz olmasına özen göstermelisiniz. Lensi tutmadığınız elinizin iki parmağı yardımıyla gözünüzü açmalı ve göz bebeğinize lensi yerleştirmelisiniz. Eğer lensi göz bebeğinize yerleştirirken zorlanıyorsanız göz bebeğinizi yan tarafa kaydırdıktan sonra gözünüze lens yerleştirebilirsiniz. Ardından gözünüzü hareket ettirerek lensin yerleştirmesini sağlayabilirsiniz. 

Lens taktığımız süre boyunca gözünüzü rahatsızlık hissediyor, batma veya kızarma gibi problemlerle karşılaşıyorsanız bu durum lens bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında haberdar olmadığınızın bir göstergesi olabilir. Şayet batma hissi veya kızarıklık hissediyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Aynı zamanda lens kullandığınız süre boyunca yalnızca temiz el ile çıkarmalı ve takmalısınız. Eğer elleriniz kirliyse gözlerinize ve lenslerinize kesinlikle dokunmamalısınız. Kullandığınız süre boyunca lensi hareket ettirmeye çalışmamalısınız.

Kolay ve zahmetsiz şekilde lens bakımını yapmak için ise çeşitli alternatif ürünler bulunuyor. Kontakt lens bakım sistemleri kendilerine ait özel solüsyon sayesinde oldukça kolay şekilde gerçekleşir. Lens bakımı uygun şekilde yapıldığı takdirde kullanım süresi boyunca herhangi bir mikrop kapma riski meydana gelmez. Daha sağlıklı bir kullanıma sahip olması mümkün hale gelir.

Yıllık lens bakımı sanılanın aksine yılda yalnızca bir kez gerçekleşmez. Yıllık lensleri her gün mutlaka solüsyon ile dezenfekte etmelisiniz. Bu süreç dahilinde kullanmadığınız durumlarda kapağı kapalı şekilde ve solüsyon dolu olarak tutmalısınız. Lens bakımı temizliği için kesinlikle şebeke ya da içme suyu kullanmamalısınız. Bu durum lenslerinin kullanım süresini azaltacağı gibi lenslerin yapısının da bozulmasına yol açabilir.

Blog Son Eklenenler
Cildinizi Korumanın Doğal Yolu: Ferulik Asit

Cildinizi Korumanın Doğal Yolu: Ferulik Asit

Ten sağlığı her dönem önemini korumuştur. Dönemlere göre güzellik anlayışı değişse de cilt sağlığı ve güzelliği için daima benzer fikirler mevcut olmuştur. Tenin doğal bir ışıltıya, pürüzsüzlüğe ve kusursuzluğa erişmesi için geçmişten günümüze pek çok yöntem kullanılmıştır.

Kolajen Serum Nedir? Ne İşe Yarar?

Kolajen Serum Nedir? Ne İşe Yarar?

Kolajen, cildin elastikiyetini ve sıkılığını koruyan, cilt yapısının temel taşlarından biri olan bir proteindir. Zamanla, vücuttaki kolajen üretimi azalır ve bu durum ciltte kırışıklıkların, sarkmaların ve kurulukların oluşmasına neden olabilir. Bu noktada devreye giren kolajen serum, cildin kolajen seviyelerini destekleyerek daha genç, sıkı ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Mochi Skin: Asya Güzellik Rutininin Yumuşak Dokunuşu

Mochi Skin: Asya Güzellik Rutininin Yumuşak Dokunuşu

Güzellik kavramı her dönem olduğu gibi günümüzde de önemini korumayı sürdürür. Özellikle Asya kıtasında yaşamını sürdüren kadınlar cilt bakımı konusunda oldukça hassastır. Pürüzsüz ve canlı bir ten onlar için son derece kıymetlidir.

Yüz Spreyi ile Cildinizi Canlandırın

Yüz Spreyi ile Cildinizi Canlandırın

Yüzyıllardır süregelen cilt bakımında bugüne dek pek çok farklı ürün kullanımına başvurulmuştur. Her ne kadar güzellik algısı zaman içinde değişse de cilt pürüzsüzlüğü, sağlığı ve canlılığı önemini korumaya devam eder.

Avokado Yağı ile Doğal Bakım

Avokado Yağı ile Doğal Bakım

Sağlık denince akla genel vücut sıhhati gelse de dış faktörlerin bertaraf edilmesinde yardım sağlayan derinin sağlığını korumak da çok mühimdir.

Retinol Serum: Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Retinol Serum: Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Retinol, A vitamininin bir türevi olup cilt yenilenmesini hızlandıran, yaşlanma belirtilerini azaltan ve cilt dokusunu iyileştiren güçlü bir aktif bileşendir. Dermatologlar tarafından sıkça önerilen bu içerik; akne tedavisi, kırışıklıkların giderilmesi ve cilt tonunun eşitlenmesi gibi birçok cilt sorununun çözümünde önemli bir rol oynar.

Hyaluronik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Hyaluronik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Hyaluronik asit, vücutta doğal olarak bulunan ve özellikle ciltte, eklem sıvılarında ve gözlerde yoğun şekilde yer alan bir bileşendir . Cildin nem dengesini korumada ve esnekliğini sağlamada önemli bir rol oynayan bu madde, su tutma kapasitesinin yüksek olması sayesinde cilt bakımında sıkça tercih edilir.

Niacinamide: Nedir, Ne İşe Yarar? Serum Nasıl Kullanılır?

Niacinamide: Nedir, Ne İşe Yarar? Serum Nasıl Kullanılır?

Niacinamide, B3 vitamininin aktif bir formu olup cilt sağlığını destekleyen güçlü bir bileşendir. Cilt bariyerini güçlendirmekten akne ve leke görünümünü azaltmaya kadar birçok fayda sunan niacinamide, günümüzde en popüler cilt bakım içeriklerinden biri haline gelmiştir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.