Dünya üzerinde yüzbinlerce kişinin lens kullandığı görülmektedir. Bunun nedenlerinden bir tanesini de her geçen gün gözlük kullanımının yerini lensin alması olarak açıklamak mümkündür. Lenslerin kullanımı ile beraber lens solüsyonunun da kullanımının önemi artmaktadır. Lens suyunun üretimlerinde öncelikle laboratuvar ortamlarında yapıldığını bilmeniz gerekiyor. İçeriğinde yer alan pek çok farklı bileşene ev sahipliği yapan lens solüsyonları, lens temizliği için kullanılan bir solüsyondur. Lensinizi kullanırken yapılabilecek en büyük hatalardan biri de lensleri temizlerken lens solüsyonunda bekletmek yerine su ile yıkamak oluyor. Hiçbir karışım veya bileşen size lens solüsyonunun sağlamış olduğu temizliği veremiyor. Lensleri kullandığınız zaman, üzerinde dış çevrenin de getirmiş olduğu etkenler göz önüne alınırsa pek çok zararlı maddenin lens tabakasında biriktiği çok açık bir şekilde tahmin edilebilir. Bu zararlı etkenlerin başında ise toz, zararlı birtakım maddeler ve gözyaşı bileşenleri geliyor. Birikmiş olan tüm bu zararlı etkenler ise lensin kendi özelliğini kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Lens solüsyonlarının bu noktada en büyük görevi ise lenslerin üzerinde birikmiş olan zararlı organizmalardan arındırmak. Bu sayede de solüsyonlar, gözünüzü korumaya yardımcı olan unsurların başında geliyor.
Lenslerinizin bakımını yapabileceğiniz tek bileşen bu noktada lens solüsyonudur. Lensinizi kullanmadığınız süre esnasında ise lens solüsyonu suyunda bekletmeniz gerekiyor. Çünkü bu solüsyonlar, lensinizin yapısını korumakla görevli. Doğru ve etkin bir şekilde kullanmadığınız lens solüsyonu, sizi akabinde farklı sorunlar ile karşı karşıya getirebilmekte. Bu sorunların arasında ise lenslerde gün içerisinde meydana gelen buğulanmalar, batmalar gibi sorunlar sayılabilir. Bahsedilen tüm bu sorunları lens kullanımlarınız esnasında hissedebilirsiniz. Bu nedenle doğabilecek bu tür sorunların üstesinden gelebilmeniz için doğru lens solüsyonu tercihi yapmalısınız.
Gözlüğe nazaran pek çok avantajı bünyesinde barındıran lenslerin kullanımı da hassasiyet ve özen gerektiriyor. Lens kullanımlarınız esnasında dikkat etmeniz gereken ciddi konuların başında ise hijyen ve temizlik geliyor. Oldukça hassas bir yapı kisvesi altında olan gözlerinizin temizliği de lens kullanımlarınızda çok daha özen gerektiriyor.
Gereken hijyen kurallarını uygulanmadığınız ve bakımını gerçekleştiremediğiniz lenslerden dolayı birtakım alerjik etkiler, yanma hissi ve kızarıklık baş gösterebiliyor. Bu nedenle, lens bakımlarınızı aksatmadan büyük bir özen ve hassasiyetle yapmanız önemli. Bununla birlikte, temizlik dışında uymanız gereken bazı kural ve tavsiyeler de söz konusu. Örneğin;
Lens solüsyonu kullanımı nasıl olur sorusu farklı şekillerde cevaplanabilir. Kontakt lenslerin yapısı gereği her daim nemli olması gerekiyor. Kurumuş lensleri gözünüze takmak oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda pek çok göz sorununa davetiye çıkarması olası bir durum. Bu nedenden dolayı, lens bakımınızı ve temizliğinizi lens solüsyonları ile sağlamanız gerekiyor. Çünkü lens solüsyonları diğer likit sıvıların aksine pek çok farklı bileşen ve etmene sahip. Bu tür bileşenler ise laboratuvar ortamlarında profesyoneller tarafından üretilmektedir.
Kontakt lenslerin bilhassa yumuşak yapıda olanları yapışkan bir forma sahip olup, bu duruma lens bileşenlerinin bünyesinde yer alan hidrojeller sebep olmakta. Ayrıca gözdeki kornea tabakalarının üretmiş olduğu proteinler de lense geçer. Benzer bir şekilde yumuşak lensler de havadaki mikrop ve tozları kendine çekebilir. Bu tarz durumlarda ise gözünüzün dış etkenlere maruz kalması sebebi ile lenslerinizi çok iyi temizlemeniz gerekmekte.
Yumuşak kontakt lensler, her kullanımınızdan sonra çok iyi temizlenmesi gerekmekte. Aksi halde lenslerdeki mikrop ve protein kalıntıları her geçen gün daha da artışa geçer. Böyle bir durumda kaşıntılara, yanmalara ve batmalara üstelik mantara kadar bazı olası göz problemlerini beraberinde getirebilir. Kısmi körlük gibi çok fazla ciddi boyutlara varabilen göz problemlerinden kaçınabilmeniz için günlük lens bakımlarınıza yeterli derecede özen göstermelisiniz.
Uzun süreli lens kullanımları konusu ise ekstra bir özen gerektiriyor. Korneadan bulaşmış olan bu protein kalıntıları gün geçtikçe birikebileceğinden dolayı haftalık, aylık ve hatta üç aylık bir zaman dilimi boyunca lens bakımlarınızın temizliğini yapmanız son derece önemli bir ayrıntı. Günlük olarak kullanacağınız kullan-at özellikli lenslerde ise herhangi bir bakım veya temizlik yapılmanız gerekmiyor.
Lens bakımlarınız ve temizliğiniz için piyasada satışa sunulmuş olan pek çok farklı türde ve markada lens solüsyonları mevcut. Fakat gözleriniz söz konusu olduğu için bu konuda acele etmemeniz ve iyi bir şekilde araştırma yapmanız, gözlerinize verdiğiniz değeri hassasiyetle korumanıza olanak tanır. Bunun dışında, kontakt lenslerin her markadaki lens solüsyonu ile uyumlu olmayacağını söylemek gerekiyor. Gerek kaliteli gerekse bütçenizi zorlamayacak ekonomik bir lens solüsyonu tercih etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu noktada asıl önemli olan, lens tipinize uygun olan bir lens solüsyonu seçmeniz olacak. Lens solüsyonu önerisi kapsamında, doğru tercih yapabilmeniz için öncelikle göz doktorunuzun uyarılarını dikkate almanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu doğrultuda bir lens solüsyonu satın almalısınız.
İlk kez kontakt lens kullanan kişiler için lens bakımları ve temizliği endişe verici düzeyde olabilir. Fakat lenslerin hayatınıza katmış olduğu kolaylık ve rahatlıklar düşünüldüğü zaman bu hiç de zor olmayan bir unsur. Üstelik günümüz çağında gelişen ve gelişmekte olan teknoloji aygıtlarını düşünecek olursanız bu durum, çok daha basit bir hale gelmiş durumda. Geçmişte pek çok farklı içerikten oluşan lens nemlendirme ve temizleme ürünleri günümüze gelindiğinde tek şişeli lens solüsyonlarına dönüşmüş vaziyettedir. Lenslerinizin bakımını düzenli bir şekilde planladığınızda görüş kaliteniz artarak kendinizi göz hastalıkları problemlerinden ve olası çeşitli enfeksiyonlardan da korumuş olacaksınız.
Göz problemleri yaşamamanız ve konforlu bir görüş sağlamanız için lenslerin bakımını lens solüsyonları ile sağlamanız son derece önemli. Sizler de farklı türlerde yer alan lensler için çeşitli lens solüsyonlarının yer aldığı evde eczane sitesini ziyaret ederek beklentinize en uygun lens solüsyonunu avantajlı fiyatlar ile satın alabilirsiniz.
Lens solüsyonu içeriği PHMB, Dymmed ve Oxipol şeklindedir. Aynı zamanda belirli lipid çözücüler ve nemlendiriciler ya da temizleyici bazı maddeler de içeriğinde yer almakta. Prezervanlar da yine aynı biçimde solüsyon içeriğinde önemli bir yer tutan içerik grubu.
En iyi lens solüsyonu kapsamında ise;
Lens solüsyonu nasıl kullanılır ve nelere dikkat etmek gerekir? Lensinizi durulama işleminden sonra lens kabına yerleştirme esnasında, üzerine de solüsyon eklemeniz gerekmekte. Solüsyonun lens kabında ise en azından lensi örtecek derecede olması gerekiyor. Sert lenslerin kuruması lensi bozmasa bile, lensin dezenfeksiyonu yapmanız gerekmekte. Ayrıca rahat kullanımlarınız için lensinizi nemli tutmakta fayda vardır. Unutmayın ki lensinizi temizleme esnasında asla musluk suyu gibi steril olmayan suları kullanmamanız gerekiyor. Bununla birlikte lensinizi her takıp çıkarmanızda mutlaka ellerinizi yıkayınız ve temiz bir havlu kâğıdı ile kurumasını sağlayınız. Lens suyu ne zaman değiştirilmeli sorusunun cevabı değişkendir.
Lens solüsyonunu satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de üretici firmanın sağlamış olduğu güven konusu. Lens üreticilerinin neredeyse tamamı solüsyon da üretmekte. Bu nedenle, aynı markayı tercih etmeniz bilhassa önemli bir konu. Lens solüsyonu fiyat konusu ise merak edilen konuların başında gelirken, lens tipine göre seçeceğiniz solüsyon fiyatlarının da değişiklik göstereceğini belirtmek gerekiyor. Lens solüsyonlarının amaçlarına kısaca bir değinmek gerekirse;