Saçlar, insan ırkının genel dış yapı özellikleri için önem verdiği etkenlerden biridir. Ortalama saç sıklığına sahip bir insanın başında yüz bin ile yüz elli bin arasında saç teli bulunur. Her gün elli ile yüz saç teli dökülmesi, normal bir durum olarak kabul edilir. Bir saç telinin ortalama yaşam süresi, dört ile altı yıl arasında değişebilir. Bir insan gibi her saç teli de doğar, büyür ve ölür. Her insanın saç yapısı, rengi, sayısı ve yoğunluğu farklıdır. Bazıları saçlarının sıklığından rahatsızlık duyarken bazıları dökülen her bir saç teli için üzüntü hisseder. Hatta bunun sonucu olarak son yıllarda saç ekimi önemli bir artış göstermiştir.
Saçlarının fazla kurumasından kırılıp dökülmesinden şikâyet edenler olduğu gibi fazla yağlanma sorunu ile uğraşıp her gün saç yıkamak zorunda kalan kişiler de var. Gelişen imkânlar sayesinde hiçbir şey çaresiz değil. Yağlı saç görünümünden şikâyetçiyseniz bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Yağlı saçlar için özel olarak üretilmiş şampuanlarla saçlarınızı yıkayabilir ve çeşitli arındırıcı maskelerden faydalanabilirsiniz. Hatta saçlarınızı yıkamadan yağlı görünümün önüne geçerek temiz ve dolgun görünümlü saçlara sahip olmanız mümkün.
Saç derisinin altında saç tellerine bağlı yağ bezeleri, düzenli olarak sebum adı verilen yağ üretir. Bu sebum, aslında saç derimizi ve saçlarımızı hastalıklara karşı korumak için vücudun aldığı bir önlemdir. Saçın etrafını sararak saçın daha parlak durmasını sağlayan sebumun fazla görünmesi insanları rahatsız eder. Bu sorun, genellikle ergenlikte hormonların değişmesiyle ortaya çıkar.
Kişiden kişiye değiştiği gibi herkesin saçının yağlanma oranı aynı değildir. Regl dönemleri, gebelik, hormonal değişimlerin yaşandığı herhangi bir dönem, yorgunluk ve uykusuzluk yaşanılan zamanlar, bol yağlı fast food yiyeceklerin tüketildiği süreç ya da yoğun stresli dönemlerde saçlarda yağ artışı olabilir.
"Yağlı saç bakımı nasıl yapılır?” sorusu en çok merak edilen konulardan biri. Bu konuda pek çok kişi, insanların arasında dolaşan halk efsaneleri ile doğru bilinen yanlışlar yüzünden yağlı saç bakımını yanlış yapıyor. Örneğin, "Saçı ne kadar çok yıkarsan o kadar çok yağlanır.” gibi bir inanış var. Fakat bu doğru değil. Saçı yıkadıktan yarım saat sonra bezeler, yeniden yağ üretmeye başlar. Sadece daha sık saç yıkayan insanlar, bu durumu daha çabuk fark ederek algıda seçicilik yaşar ve saçları daha çok yağlanıyormuş hissine kapılır. Zaten yağlı olan saçın sonrasında yağ oranının artması, insanların kolay fark edecekleri bir durum değildir. Bundan kaynaklı olarak böyle yanlış bir inanış var. Bu nedenle saçlarınızı istediğiniz sıklıkta yıkayabilirsiniz. Doğru ürünleri ve doğru yöntemi kullandığınız sürece saçlarınızı sık yıkmanız saçlarınıza zarar vermeyecektir. Yine de uzmanların önerdiği rutin, saçlarınızı gün aşırı yıkamanız.
"Yağlı saç nasıl yıkanır?” sorusu da kişilerin merak ettiği diğer konulardan biri. Oysaki saçlar, kişinin istediği sıklıkta ve rahat edilecek bir zaman diliminde yıkanabilir. Uygun ürünler kullanıldığı ve saça zarar verecek koşullar oluşturulmadığı sürece sorun yaşanmaz. Yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yağlı saç derisi, yıkama esnasında masaj yapılarak yıkanmalıdır. Fazla sıcak sudan kaçınılarak saçın yıpranmasının ve saç köklerinin zarar görmesinin önüne geçilebilir. Aynı şekilde kurutma esnasında fazla sıcak fönden kaçınılmalı ve kurutma makinesi, orta ayarda kullanılmalıdır. Ayrıca saç çok sık taranıp elle sürekli oynanmamalıdır. Bu durumlar saç dökülmesine neden olabileceği gibi saç köklerindeki bezelerin daha hızlı çalışmasını sağlayarak daha hızlı yağlanmaya da neden olacaktır.
Saçlarınız için yapacağınız tek şey, özenle yıkamak değil. Gerek ısıl işlem uygulamak olsun gerekse boyalardan olsun saçlar, devamlı yıpranmaya devam eder. Üstelik saçlarınızın yağlı bir yapısı varsa bundan dolayı rahatsızlığınız artabilir. Bunu önüne geçmek için çeşitli bakımlar uygulayabilirsiniz. Peki, yağlı saçların bakımı nasıl olmalı?
Saçlar yıkanırken yağlı saç derisi nazik ve yavaş hareketlerle yıkanması gerekir. Şampuan; tırnaklarla değil, parmak uçları ile masaj yaparcasına uygulanmalıdır. Saçları gereksiz yere birbirine sürtmekten kaçınmanız gerekir. Bu hareket, saçların hem yıpranmasına hem yıkama sonrası daha çabuk yağlanmasına neden olacaktır. Uzun saçlarda saç boyundan çok saç diplerine odaklanılmalıdır. Şampuan diplere uygulanırken saç kremi sadece saç boyuna uygulanmalı diplere gelmemesine dikkat edilmelidir. Saç yıkarken sıcak su yerine olabildiğince ılık su ile yıkamaya dikkat etmelisiniz. Sıcak su saç köklerine zarar verirken ılık su, saçta sebum üretimini dengeleyerek saçlarınızın daha hızlı yağlanmasının önüne geçer.
Yağlı saç için maske önerilerinden bir diğeri ise lavanta çiçeği ile hazırlanan maske. Yarım litre suya iki yemek kaşığı kuru lavantayı atıp on dakika kaynatarak elde ettiğiniz suyu, saç kök ve boyuna uygulayarak yarım saat bekleyebilir ve sonrasında yıkayabilirsiniz. Bu tarif de elma sirkesi gibi saçlarınızı temizler ve ferah bir his bırakır.
Saçlarınız yağlı ve çok sık yıkamak da istemiyorsanız aklınıza gelen ilk soru, "Yağlı saç nasıl kamufle edilir?” olacaktır. Bu soruya kuru şampuanlar ile yanıt verilebilir. Kuru şampuanlar, pudralı yapısı sayesinde saçtaki yağı emerek yağlı görünümün önüne geçer. Yağlanma sonucunda hacmini kaybetmiş saçlara uygulanan kuru şampuan sonrası saçlar, temiz görünür ve hacim kazanır. Kuru şampuanı 8-10 cm uzaktan saç diplerine ile uygulayıp masajla saç derisine yedirmek gerekir. Ardından 15-20 cm uzaklıktan saç boyuna püskürtülür şampuanın saça nüfus etmesi için beş dakika beklenir. Böylece yıkamadan temiz ve hacimli saçlara kavuşmuş olunur.